Αν όλα αυτά τα βρίσκεις μάταια, καλύτερα να πας για κανονικό ψάρεμα. Θα ξεφύγεις για λίγο από όλους και από όλα και θα γυρίσεις ξανανιωμένος/η.
Αν οι άνθρωποι επικεντρώνονταν σε αυτά που πραγματικά έχουν σημασία στη ζωή, θα υπήρχε τεράστια έλλειψη καλαμιών ψαρέματος στην αγορά, απεφάνθη κάποια στιγμή ο Αμερικανός αρθρογράφος Νταγκ Λάρσον. Και μάλλον έχει δίκιο. Οι ψαράδες φαίνεται να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για φιλοσοφία από τους ψαρεύοντες εφήμερες δόξες. Πρώτον, γιατί έρχονται συχνά σε επαφή με τη φύση (οι καλύτερες ιδέες γεννώνται εκεί) και δεύτερον, γιατί κάνουν διαλογισμό και επιστρέφουν σπίτι τους πιο χαλαροί και φορτωμένοι με περισσότερη ενέργεια. Επιπλέον, απαλλαγμένοι από αρνητικές σκέψεις, έχουν πιο ξεκάθαρο μυαλό για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
Μια απόλυτα φυσική τεχνική Ζεν
Οι Κινέζοι κατατάσσουν το ψάρεμα στις καλύτερες ασκήσεις διαλογισμού, διότι κατά τη διάρκεια του ψαρέματος – μέσα σε ένα μοναδικό σκηνικό της φύσης – ο ψαράς έχει τη δυνατότητα και τον χρόνο να σκέφτεται χωρίς να αποσπάται η προσοχή του. Το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια σταθερή θέση, προσηλωμένος στον στόχο του, αντικρίζοντας ταυτόχρονα τη γαλάζια επιφάνεια της θάλασσας, αποτελεί μια απόλυτα φυσική τεχνική Ζεν.
Ψυχοθεραπεία στη θάλασσα
Το γαλάζιο της θάλασσας που βλέπει για πολλή ώρα ένας ψαράς δρα ψυχοθεραπευτικά. Το συγκεκριμένο χρώμα έχει την ιδιότητα να ενεργεί απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να ηρεμεί το σώμα και την ψυχή, όπως ακριβώς και το πράσινο. Επίσης αυξάνει την πνευματική παραγωγικότητα και δίνει έμπνευση καταπολεμώντας την ανία.
Το ζητούμενο δεν είναι τα ψάρια…
Αν τελικά πας για ψάρεμα, δεν χρειάζεται ντε και σώνει να πιάσεις ψάρια. Το θέμα δεν είναι να καμαρώνεις μετά για τις ικανότητές σου (περίεργο, αλλά οι περισσότεροι ψαράδες δεν τρώνε καν τα ψάρια που πιάνουν, παρά τα χαρίζουν σε φίλους ή τα πετάνε!). Το ζητούμενο είναι να απολαύσεις μια φυσική δραστηριότητα με απίστευτα ψυχοθεραπευτικά αποτελέσματα.
Πηγή