Ανάπτυξης Λογισμικού τον Ιούλιο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε πτωτικά τόσο έναντι του Ιουνίου, όσο και σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε τον Ιούλιο, στις 71,4 μονάδες (από 82,8 μονάδες τον περασμένο μήνα), σε χαμηλότερο επίπεδο και σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό (όταν είχε βρεθεί στις 85 μονάδες).
Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώθηκαν (με το δείκτη να φτάνει στις -21 μονάδες από -17 τον Ιούνιο), όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (-3 μονάδες ο δείκτης από +6 τον περασμένο μήνα). Ο δε δείκτης των +11 μονάδων στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης αμβλύνθηκε τον εξεταζόμενο μήνα σημαντικά (στις -18 μονάδες).
Στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, το σχετικό ισοζύγιο, επίσης, μειώθηκε (+3 μονάδες από +11 τον Ιούνιο), ενώ ως προς τις προβλέψεις για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εξομαλύνθηκε (στις -12 μονάδες από -26 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Σύμφωνα, τέλος, με τα ίδια στοιχεία, κατά τον Ιούλιο το 29% (από 23%) των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 24% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 20% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 5% άλλους παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.
Αισθητή άνοδος στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, στον τομέα των υπηρεσιών, όπου ανήκει η Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού, σημειώθηκε, επίσης, επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Ιούλιο. Ο δείκτης στις Υπηρεσίες κινήθηκε πτωτικά και βρέθηκε στις 99,7 μονάδες (από 107,4 μονάδες τον Ιούνιο), στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (99 μονάδες).
Συνολικά, πάντως, η εικόνα του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα βελτιώθηκε αισθητά τον Ιούλιο. Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος επανήλθε σε ανοδική πορεία και διαμορφώθηκε στις 105,3 μονάδες (από 102,5 τον Ιούνιο), επίδοση που είναι η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2014. “Ακόμη κι αν δεν δημιουργείται ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και η έξοδος στις διεθνείς αγορές φαίνεται πως θα γίνεται με πολλές επιφυλάξεις και περιορισμούς, οι αποφάσεις αφενός για μείωση της επιβάρυνσης από την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και αφετέρου η δέσμευση της οικονομικής πολιτικής εντός ενός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου, μειώνουν τους κινδύνους εκτροχιασμού της οικονομίας”, αναφέρουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ.
Σταθερή η εικόνα στην ΕΕ
Τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη, το οικονομικό κλίμα παρέμεινε και πάλι αμετάβλητο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε τον Ιούλιο σχεδόν στα ίδια επίπεδα (-0,2) στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 112,1 μονάδες, ενώ δεν μεταβλήθηκε (+0,1) ούτε στην Ε.Ε. (112,3 μονάδες). Σε επίπεδο τετραμήνου, οι δείκτες σταθεροποιούνται, καταγράφοντας οριακές απώλειες των 0,7 και 0,4 μονάδων από το Μάρτιο και μετά.
Σε επίπεδο των μεγαλύτερων χωρών, ο δείκτης βελτιώνεται μόνο στην Γερμανία (+0,9), ενώ επιδεινώνεται στην Ιταλία (-0,6) και την Ισπανία (-1,7) και διατηρείται στα ίδια επίπεδα στην Ολλανδία (0,0) και την Γαλλία (-0,1). Στην Ε.Ε., καταγράφεται σχετική σταθερότητα στο δείκτη στην Πολωνία (+0,3) και άνοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο (+1,6).
Πηγή