Υλικά
1 φακελάκι (7 γρ.) μαγιά ξερή
1 αυγό
1 κούπα χλιαρό γάλα
λίγο αλάτι (για αλμυρή γέμιση) ή λίγη ζάχαρη (για γλυκιά γέμιση)
0.5 κιλό αλεύρι περίπου
1 κροκάδι αβγού για το άλειμμα
Βήματα
Για τη ζύμη: Βάζουμε τα υλικά μας σε μπολ και τα ζυμώνουμε καλά.
Αφήνουμε το ζυμάρι μας σκεπασμένο να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για κανένα δεκάλεπτο.
Ανοίγουμε τα κομμάτια ζύμης σε φυλλαράκια και βάζουμε μέσα τη γέμιση που έχουμε επιλέξει, γλυκιά ή αλμυρή.
Χρησιμοποιούμε και πάλι ένα ποτήρι και με τη βοήθειά του κόβουμε ομοιόμορφα πιτάκια που τα αραδιάζουμε σε ταψί.
Τα αφήνουμε άλλο ένα δεκάλεπτο να σταθούν και τα αλείφουμε με το κροκάδι
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσουν
Τα πιροσκί, αν μείνουν και δεύτερη μέρα, μπορούν να γίνουν της ώρας αν τα περάσουμε για λίγο από το φούρνο μικροκυμάτων.
Γεμιση κρέας: ½ κιλό κρέας, 1 ή 2 κρεμμυδια ψιλοκομμένα, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μαύρο πιπέρι, 1 σκληρό βραστό αυγό ψιλοκομμένο (προαιρετικό).
Για γέμιση λάχανο: 1 κουταλάκι αλατισμένο βούτυρο, ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λάχανο τεμαχισμένο, ¾ κουταλάκι αλάτι, ½ κουταλάκι του γλυκού άνηθος, ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Γέμιση λουκάνικο/μπέικον: Εναλλακτικά γεμίστε με λουκάνικο φρανκφουρτης τυλιγμενο με μπέικον
Τιπς: Όταν βάλουμε τα υλικά μας στο μπολ, δε ρίχνουμε όλο το αλεύρι από την αρχή.
Βάζουμε το μεγαλύτερο μέρος στην αρχή και συμπληρώνουμε όσο χρειαστεί στη συνέχεια μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και ελαστική.
Πηγή