tromaktiko: Πώς θ΄ αφαιρέσεις λεκέδες από αντηλιακό και λαδιές από τα ρούχα

Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Πώς θ΄ αφαιρέσεις λεκέδες από αντηλιακό και λαδιές από τα ρούχα



Οι λεκέδες από λιπαρές ουσίες όπως το αντιηλιακό, λαδιές όπως συνηθίζουμε να τις ονομάζουμε, αναμφισβήτητα...
είναι από τους πιο δύσκολους και αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορούν να σε ταλαιπωρήσουν αρκετά. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τα κοινά απορρυπαντικά δεν αρκούν. Το Goddess.gr σου δίνει μερικές πρακτικές συμβουλές για ν΄ αφαιρέσεις όλους τους δύσκολους λεκέδες. Το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να καθαρίσεις το ένδυμα με μια πετσέτα ή ένα υγρό πανί αλλά αυτό φυσικά από μόνο του δεν αρκεί. Ας δούμε μερικές πρόχειρες λύσεις:

Πώς θ΄ αφαιρέσεις μικρούς λεκέδες με προϊόντα καθημερινής χρήσης
Η αφαίρεση λεκέδων λαδιού κι άλλων λιπαρών ουσιών εκτός από τα ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν ευρέως στο εμπόριο, μπορεί να γίνει και με άλλα με προϊόντα καθημερινής χρήσης. Αλάτι, πούδρα, λεμόνι, άνθος αραβοσίτου, πράσινο σαπούνι, υγρό απορρυπαντικό πιάτων, καθαρό οινόπνευμα, μαγειρική σόδα είναι μερικά μόνο από αυτά. Τα προϊόντα αυτά έχουν την ικανότητα να απορροφούν το λάδι και να απομακρύνουν το λεκέ.

Η διαδικασία είναι απλή. Βάλε λίγο από το προϊόν που επέλεξες όπως  για παράδειγμα πούδρα ταλκ, άμυλο αραβοσίτου, αλάτι σε ένα μαντηλάκι ή πετσέτα και με αυτό ταμπόναρε το λερωμένο ύφασμα. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κουτάλι ή κάποιο άλλο αντικείμενο για ν΄ ασκήσεις πίεση. Για να δεις αποτέλεσμα, εφάρμοσε για τουλάχιστον δέκα λεπτά και στη συνέχεια ξέπλυνε και πλύνε το με κοινό απορρυπαντικό. Για πιο σίγουρα αποτελέσματα τρίψε με μια οδοντόβουρτσα που δε χρησιμοποιείς το σημείο με απορρυπαντικό και κυκλικές κινήσεις πριν ξεπλύνεις.  Να θυμάσαι βέβαια πως η τεχνική αυτή λειτουργεί μόνο σε περίπτωση μικρών περιορισμένων λεκέδων.

Πώς θα αφαιρέσεις μεγάλους λεκέδες με προϊόντα καθημερινής χρήσης
Η αλήθεια είναι πως η διαδικασία που μόλις εξηγήσαμε, δε λειτουργεί ιδιαίτερα σε περίπτωση που ο λεκές είναι μεγάλος. Σε αυτή την περίπτωση, δοκίμασε να αφήσεις το προϊόν που θα επιλέξεις, όπως για παράδειγμα το υγρό απορρυπαντικό πιάτων όλη τη νύχτα πάνω στο ρούχο.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο προϊόν που οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι μας και θα μπορούσε να αφαιρέσει λεκέδες τέτοιου τύπου κι αυτό δεν είναι άλλο από το καθαρό οινόπνευμα. Απλά ρίξε μερικές σταγόνες στο λεκέ και άσε το να δράσει για δεκαπέντε λεπτά. Στη συνέχεια τρίψε το ρούχο με σαπούνι και νερό για δέκα λεπτά.

Το λεμόνι είναι ένα άλλο προϊόν που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αφαιρέσεις τους επίμονους λεκέδες από τα ρούχα εύκολα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χύσεις μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού πάνω στο λεκέ και να το αφήσεις να δράσει για 15 λεπτά. Αυτή η τεχνική βέβαια λειτουργεί εάν ο λεκές είναι πρόσφατος.

Το άμυλο καλαμποκιού, ειδικά αν το ανακατέψεις με λίγο ξίδι, είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό λόγω της ικανότητάς του να απορροφάται.

Η μαγειρική σόδα έχει παρόμοιες ιδιότητες. Για καλύτερα αποτελέσματα εφάρμοσέ τη βρεγμένη πάνω στο λεκέ και τρίψε με μια οδοντόβουρτσα.

Να θυμάσαι πως οι δύσκολοι λεκέδες φεύγουν πιο εύκολα με πλύσιμο στο χέρι κι αυτό γιατί μπορείς να επιμένεις στο σημείο, κάτι που δεν είναι δυνατό στο πλύσιμο στο πλυντήριο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!