tromaktiko: Γιατί αισθάνεσαι συνέχεια τα πόδια σου βαριά και κουρασμένα;

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Γιατί αισθάνεσαι συνέχεια τα πόδια σου βαριά και κουρασμένα;



Έχει περάσει ένας περίπου χρόνος από την ημέρα που την αντίκρυσα για πρώτη φορά. Ήταν μια τόση δα κόκκινη γραμμή πάνω στο...
δεξί μου πόδι και από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο που την αντίκρυσα ένιωσα έναν «κόμπο» στο στομάχι. «Φλεβική ανεπάρκεια», αυτή ήταν η πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό και μια επίσκεψη στον γιατρό μου, επιβεβαίωσε τις υποψίες μου.

Δεν είμαι άτομο που υπερβάλει και πανικοβάλλεται, όμως, είχα δύο καλές φίλες που ήξεραν τι σημαίνουν… κιρσοί -και κάθε Καλοκαίρι δεν σταματούσαν να γκρινιάζουν για τα ενοχλητικά σημάδια στα ομολογουμένως όμορφα πόδια τους. Δεν θα το κρύψω, μάλιστα, πως στην αρχή δίσταζαν να φορούν φορέματα και σορτσάκια και το πιο σημαντικό ήταν πως πονούσαν και ένιωθαν τα πόδια τους βαριά. Διότι αν δεν το γνώριζες, πρέπει να μάθεις ότι όσον αφορά στη φλεβική ανεπάρκεια -και δη την χρόνια- η όψη των άκρων δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα!

Η αλήθεια είναι πως και εγώ είχα «δει» και νιώσει τα σημάδια. Αρκετούς μήνες προτού μάθω (επισήμως από τον γιατρό μου) για το τι μου συνέβαινε, αισθανόμουν κάθε μέρα τα πόδια μου κουρασμένα, ενώ οι κράμπες αποτελούσαν εβδομαδιαίο φαινόμενο. Ήθελα να σέρνομαι από καρέκλα σε καρέκλα και έριχνα το… φταίξιμο στα πρώτα «-αντα». «Ώστε για αυτό όλες οι 30αρες φίλες μου γκρινιάζουν και λένε πως δεν έχουν πια τις ίδιες αντοχές», σκεφτόμουν.

Πώς αντιμετώπισα το πρόβλημα

Αν το τελευταίο διάστημα νιώθεις και εσύ τα πόδια σου κουρασμένα, παθαίνεις συχνά κράμπες, πονάς και βλέπεις περίεργα σημαδάκια επάνω τους, τότε καλό είναι να αναλάβεις δράση και να ενημερωθείς. Όταν υποφέρεις από φλεβική ανεπάρκεια, αυτό σημαίνει πως οι φλέβες των ποδιών σου δεν λειτουργούν σωστά. Όταν, λοιπόν, το πρόβλημα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, πρέπει να βρεις τρόπους να μην αισθάνεσαι τόσο βαριά τα πόδια σου και κυρίως, να προλάβεις την εμφάνιση των κιρσών (τουλάχιστον σε έντονη μορφή)!

Επειδή, λοιπόν… των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, «τσέκαρε» τι έκανα εγώ μόλις είδα το πρώτο εκείνο κόκκινο σημαδάκι στα κουρασμένα μου πόδια και πώς συνεχίζω να αντιμετωπίζω τη φλεβική ανεπάρκεια (δίχως να έχω ξαπλώσει στο χειρουργικό κρεβάτι)!



Οι πέντε κινήσεις-ματ για τα… κουρασμένα πόδια

Η πρώτη κίνηση που έκανα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν να ανανεώσω την γκαρνταρόμπα μου. Ναι, είπα «αντίο» στα κολλητά τζιν και τα εφαρμοστά κολάν και τα αντικατέστησα με φαρδιά παντελόνια και αέρινα φορέματα. Όταν υποφέρεις από φλεβική ανεπάρκεια, είναι προτιμότερο να φοράς άνετα ρούχα που δεν επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα του σώματος.

Στη συνέχεια, αναζήτησα ένα αποτελεσματικό φλεβοτονικό φάρμακο. Είναι απαραίτητο διότι προστατεύει τα πόδια από τον πόνο, το οίδημα, τις κράμπες και από το αίσθημα βάρους και κούρασης που προκαλεί η κακή κυκλοφορία του αίματος. Φρόντισε τα δραστικά συστατικά του προϊόντος που θα επιλέξεις να έχουν φλεβοτονική και αγγειοπροστατευτική δράση και ζήτα από τον φαρμακοποιό σου ένα φάρμακο που θα δρα άμεσα, από τις δύο πρώτες ώρες που θα το πάρεις!

Τι άλλο έκανα για να βελτιώσω την υγεία και την όψη των ποδιών μου; Σταμάτησα να… σταυρώνω συνέχεια τα πόδια μου κάθε φορά που καθόμουν (ναι, το σταυροπόδι είναι άνετο, αλλά ασκεί πίεση στα πόδια) και έπαψα να φοράω συχνά ψηλοτάκουνες γόβες.

Τέλος, σταμάτησα να πιέζω υπερβολικά τον εαυτό μου στο γυμναστήριο. Ναι, η άσκηση κάνει καλό στην περίπτωση της φλεβικής ανεπάρκειας αλλά όχι η έντονη. Άφησα, λοιπόν, τα βάρη και ξεκίνησα ποδήλατο και κολύμπι (έμαθα πως είναι top για όσους υποφέρουν από τη φλεβική νόσο).



Στην περίπτωση που αισθάνεσαι και εσύ τα πόδια σου κουρασμένα και βαριά, τότε καλό είναι να «τσεκάρεις» αν πίσω από τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα κρύβεται η φλεβική ανεπάρκεια. Είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο και καλό είναι να λάβεις τα μέτρα σου. Ένα καλό φλεβοτονικό φάρμακο και μερικά απλά και καθημερινά tips θα σε βοηθήσουν να δεις -και να αισθανθείς- τη διαφορά. Αυτό συνέβη, τουλάχιστον, στη δική μου περίπτωση!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!