Το πρώτο που σου ήρθε στο μυαλό με το που το έμαθες, μετά το θυμό, ήταν ένα αναπάντητο «γιατί». Ομοίως αν εσύ είσαι αυτή που απίστησες, άφησες το σύντροφό σου να απορεί στο τι έφταιξε και τις αιτίες που σε οδήγησαν μακριά του και στην αγκαλιά κάποιου άλλου άντρα.
Νέα έρευνα φωτίζει τους τις αιτίες που κρύβονται πίσω από την απιστία. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Sex Research στηρίζεται σε απαντήσεις 495 νέων που στο παρελθόν είχαν απιστήσει. Το δείγμα κλήθηκε να απαντήσει σε ένα ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε ηλεκτρονικά αναφορικά με τα κίνητρα και τους λόγους που οδήγησαν στην απιστία.
Τα ευρήματα: Τι οδηγεί στην απιστία;
Ως επί το πλείστον, οι απαντήσεις επιβεβαίωσαν από που ήδη γνωρίζαμε. Οι σύντροφοι απατούν ο ένας τον άλλον όταν είναι δυσαρεστημένοι σε μια σχέση, αισθάνονται παραμελημένοι, θέλουν εκδίκηση μετά από καυγά ή απλά ερωτεύονται κεραυνοβόλα.
Ωστόσο δεν είναι οι μόνοι λόγοι. Μεταξύ άλλων η απιστία είναι απόρροια ρουτίνας , μέθης, ζήτημα χαρακτήρα, επιβεβαίωσης ή ακόμη κι επιθυμίας εναλλαγής ερωτικών συντρόφων.
Η απιστία είναι θέμα χαρακτήρα;
Στην πραγματικότητα η απιστία είναι κάτι περισσότερο από την αγάπη ή την έλλειψη αυτής ανάμεσα σε ένα ζευγάρι. Θα μπορούσε να σχετίζεται περισσότερο με το πώς το ίδιο το άτομο νιώθει για τον εαυτό του αλλά και με τα στοιχεία του χαρακτήρα του. Άτομα ανασφαλή ή άτομα που δεν διακρίνονται για την ευσυνειδησία τους είναι πιθανό να ενδώσουν ευκολότερα στην απιστία. Από την άλλη υπάρχουν κι άτομα που από τη φύση τους αποφεύγουν το δέσιμο κι είναι πιθανό να απιστούν αποκλειστικά και μόνο για να τονώσουν την αυτοεκτίμησή τους.
Τι πήγε στραβά;
Δεν είναι βέβαια μόνο ο χαρακτήρας των ατόμων αλλά και η ίδια η σχέση που οδηγεί ή όχι στην απιστία. Η αίσθηση της ασφάλειας είναι αυτή που διατηρεί υγιή μια σχέση ενώ αντίθετα οι αμφιβολίες ωθούν σε αναζήτηση και πιθανότατα απιστία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απάντηση στο «τι πήγε στραβά» δεν μπορεί να απαντηθεί χωρίς ειλικρινή συζήτηση, ειδικά αν πιστεύεις πως η σχέση μπορεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι σίγουρα δύσκολο κι αμήχανο αλλά είναι το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει.
Πηγή