tromaktiko: Σε οικονομικό αδιέξοδο στα κατεχόμενα

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Σε οικονομικό αδιέξοδο στα κατεχόμενα



Στο παρελθόν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν στα κατεχόμενα μπορούσαν...
μερικώς να αντιμετωπιστούν με μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις από μέρους της Τουρκίας.

Σε προηγούμενες περιπτώσεις οικονομικών προβλημάτων το κατοχικό καθεστώς έσπευδε να περάσει το μήνυμα πως όλα αυτά προέκυπταν λόγω της συμπεριφοράς των Ελληνοκυπρίων και του λεγόμενου εμπάργκο. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση πηγή του προβλήματος είναι η ίδια η Τουρκία και παρά την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να το κρύψει κάτω από το χαλί, όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Τουρκοκύπριοι πληρώνουν ακριβό τίμημα για τις πολιτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τους οδηγεί σε ένα αδιέξοδο αφού η μόνη πηγή εισοδήματος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί…

Το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε στο παρελθόν τέτοιες ημέρες λόγω του μπαϊραμιού και της Γιορτής των Θυσιών φέτος δεν υπάρχει. Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να περιοριστούν στα σπίτια τους, ακύρωσαν ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ οι διελεύσεις τους προς τις ελεύθερες περιοχές είναι πολύ περιορισμένες. Τα όσα αναφέρονται στα χθεσινά δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών μέσων ενημέρωσης είναι πολύ χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα:

● Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα «Χαβαντίς», συνεπεία της πτώσης της αξίας της τουρκικής λίρας πολλοί ακύρωσαν ταξίδια που είχαν προγραμματίσει στο εξωτερικό για το μπαϊράμι και το αποτέλεσμα είναι πως η φετινή Γιορτή των Θυσιών είναι για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες η χειρότερη των τελευταίων δέκα χρόνων. Στο ρεπορτάζ η εφημερίδα σημειώνει ότι τα οργανωμένα ή μεμονωμένα ταξίδια στο εξωτερικό γίνονταν αυτή την περίοδο του μπαϊραμιού, αλλά φέτος ο κόσμος προτίμησε να μείνει στο σπίτι του.

● Σε ό,τι αφορά στη διακίνηση μέσω των οδοφραγμάτων, είναι εμφανής η κάθετη μείωση όσων περνούν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Η «Χαβαντίς» γράφει ότι προχθές, πρώτη μέρα του μπαϊραμιού, τα οδοφράγματα στη Λευκωσία, τόσο του Αγίου Δομετίου για τα αυτοκίνητα όσο και της οδού Λήδρας για τους πεζούς, ήταν «ήσυχα». Μάλιστα δημοσιεύει φωτογραφία από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου από το σημείο διέλευσης στην τ/κ πλευρά προς τις ελεύθερες περιοχές, όπου δεν υπάρχει κανένα αυτοκίνητο. Ακόμα και πολυσύχναστοι δρόμοι στην περιφέρεια ή στο κέντρο της κατεχόμενης Λευκωσίας ήταν άδειοι, χωρίς αυτοκίνητα να κυκλοφορούν και «μπορούσες να παίξεις μπάλα», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

● Η «Κίπρις» μίλησε με ξένους φοιτητές και κάνει λόγο σε οργάνωσή τους με το όνομα VOIS. Οι φοιτητές που χρησιμοποιούν τουρκικές λίρες δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς όλα έχουν γίνει πιο ακριβά, ενώ όσοι χρησιμοποιούν ευρώ (λιγότεροι) επωφελούνται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι φοιτητές, σύμφωνα με την εν λόγω οργάνωση και δηλώσεις φοιτητών, είναι τα ενοίκια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τους ενοικιαστές ζητούνταν 2+1 ενοίκια από τους ενοικιαζόμενους, αλλά τώρα υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες που θέλουν εκ των προτέρων τα ενοίκια ενός χρόνου και μάλιστα σε στερλίνες, γεγονός που δυσκολεύει τους φοιτητές.

Κατά τη διάρκεια της Γιορτής των Θυσιών (οι επίσημες αργίες είναι μέχρι την Παρασκευή) στις «κεντρικές φυλακές» ισχύει το καθεστώς των ελεύθερων επισκέψεων, ενώ κάποια τ/κ ΜΜΕ έγραψαν ότι χθες, πρώτη μέρα του μπαϊραμιού, στο γιορτινό τραπέζι κάθισαν από κοινού προσωπικό, Διεύθυνση και φυλακισμένοι.

Η σφαγή των ζώων για τη Γιορτή των Θυσιών έγινε χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε προκαθορισμένους χώρους τους οποίους ενέκριναν οι «κτηνιατρικές υπηρεσίες», οι οποίες παρενέβησαν στην Αγύρτα κλείνοντας σημείο όπου γίνονταν η σφαγή.

Η «Κίπρις» δημοσιεύει ότι αυτό έγινε πάντως σε γκαράζ λαστίχων αυτοκινήτων στην Αμμόχωστο, με τον ιδιοκτήτη να υπερασπίζεται την απόφασή του λέγοντας ότι το γκαράζ ήταν πιο υγιεινό από τα σφαγεία.

Τουρκοκυπριακές εφημερίδες δημοσίευσαν φωτογραφίες από άδειους δρόμους στην κατεχόμενη Λευκωσία, πρώτη μέρα της Γιορτής των Θυσιών, πράγμα που θεωρούν ενδεικτικό της οικονομικής αλλά και ψυχολογικής κατάστασης των ανθρώπων.

Μόνο το κοτόπουλο συμφέρει

Στα δημοσιεύματα των τουρκοκυπριακών εφημερίδων γίνονται αναφορές και στις τιμές των βασικών αγαθών. Κυρίως εκείνων που αυτές τις μέρες τοποθετούνται στο γιορταστικό τραπέζι.

Η «Χαβαντίς» κοστολόγησε το γιορτινό τραπέζι και σχολίασε ότι το κρέας πλέον αποτελεί όνειρο αφού η μπριζόλα έφτασε τις 65 ΤΛ το κιλό (περίπου 10 ευρώ), το αρνί 60 ΤΛ (λίγο πιο κάτω από τα 10 ευρώ), ο κιμάς 44 ΤΛ (6,7 ευρώ το κιλό) και το κοτόπουλο, που θεωρείται το πιο φτηνό, σχεδόν 13 ΤΛ (περίπου 2 ευρώ). Ντομάτες, αγγούρι, μαρούλι, κρεμμύδι, σκόρδο, λεμόνι, ελιές και ό,τι άλλο χρειάζεται για μια σαλάτα κοστίζουν το λιγότερο 75 ΤΛ (10,5 ευρώ).

Μια από τις επιπτώσεις της κρίσης είναι και η αύξηση των προστίμων για τροχαίες παραβάσεις, γράφει η «Κίπρις» φέροντας ως παράδειγμα το πρόστιμο για τους μεθυσμένους οδηγούς που θα φτάσει τις 2.620 ΤΛ (422 ευρώ).

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η σύνδεση του βασικού μισθού με τη συναλλαγματική ισοτιμία δεν έχει ωφελήσει και πολύ τα εισοδήματα αλλά «καίει» όσους θα υπερβαίνουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας από τον Σεπτέμβριο. Τα υψηλότερα πρόστιμα είναι για όσους οδηγούν υπερβαίνοντας το όριο ταχύτητας, χωρίς άδεια και χωρίς άδεια κυκλοφορίας.

Συνολικά διαφοροποιούνται 175 πρόστιμα που συνδέονται με το ύψος του βασικού μισθού που θα καθορίζεται σε σχέση με τη συναλλαγματική ισοτιμία.

Ο Ερχιουρμάν ζήτησε θυσίες αλλά ξέχασε τον… Ερντογάν

Το μήνυμα για το μπαϊράμι που σχολιάστηκε περισσότερο είναι αυτό του «πρωθυπουργού», Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση στην οικονομία και τα προβλήματα θα ξεπεραστούν πιο εύκολα εάν ενεργήσουν από κοινού. Κάλεσε τον «λαό» να επιδείξει αυταπάρνηση και αλτρουισμό και «να βάλει ο καθένας τα χέρια του κάτω από την πέτρα».

Η «Αφρίκα» σε σχόλιό της ανέφερε ότι ο Ερχιουρμάν είχε μείνει σιωπηλός έναντι όσων κρατούσαν πέτρες και τις πετούσαν εναντίον των γραφείων της εφημερίδας στις 22 Ιανουαρίου, αλλά τώρα καλεί τον κόσμο σε συστράτευση στην οικονομία, που αντιμετωπίζει κρίση «λόγω της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε η εξουσία του ενός ανδρός στην Τουρκία».

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι με εξαίρεση την «Αφρίκα» και ελάχιστα άρθρα υπάρχει μια επιμελής προσπάθεια από το κατοχικό καθεστώς να αποφύγουν αναφορές που θα εμπεριέχουν υπόνοιες για ευθύνες της Τουρκίας.

Είναι παράλληλα εμφανής ο «φόβος» αυτών που ηγούνται της τουρκοκυπριακής κοινότητας να αναφερθούν σε κρίση που προέρχεται από την Τουρκία. Αντίθετα γίνεται από όλες τις πλευρές μια συστηματική προσπάθεια να παρουσιάσουν το πρόβλημα ως τοπικό. Ακόμα και οι αναφορές για την πτώση της λίρας γίνονται κατά τρόπο προσεκτικό.

Η αποφυγή τοποθετήσεων δεν είναι τυχαία. Ο φόβος της αντίδρασης του Ερντογάν είναι κάτι που τρέμουν όλοι στα κατεχόμενα. Γιατί εάν λεχθεί κάτι που θεωρηθεί αρνητικό από τον ηγέτη της Τουρκίας, τότε τα προβλήματά τους θα πολλαπλασιαστούν. Κυρίως θα υπάρχει κίνδυνος να μη σταλεί η οικονομική βοήθεια από την Άγκυρα πάνω στην οποία στηρίζεται το κατοχικό καθεστώς για να λειτουργεί. Θα πρέπει όμως την ίδια ώρα να λεχθεί ότι υπάρχει και μια επιμελής προσπάθεια να αποφευχθούν οι γνωστοί διθύραμβοι για Τουρκία και Ερντογάν.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!