tromaktiko: Υπερτροφές ή απλά υπερτιμημένη τάση της μόδας;

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Υπερτροφές ή απλά υπερτιμημένη τάση της μόδας;



Τι κάνει τα superfoods τόσο super;...
Υπάρχουν πράγματι «μαγικές» τροφές που από μόνες τους κάνουν τη διαφορά ή αυτό που χρειαζόμαστε είναι απλά μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή; 

Μήπως τα πολυδιαφημιζόμενα και ακριβά superfoods είναι μια μόδα που επιτάσσουν οι κανόνες του διεθνούς marketing επιβαρύνοντάς μας οικονομικά, ενώ υπάρχουν φθηνότερες και εξίσου καλές εναλλακτικές;


Ειδικοί επιστήμονες και διατροφολόγοι έχουν κατά καιρούς εξετάσει μια σειρά τροφίμων τα οποία πολλοί θεωρούν ως εξαιρετικά υγιεινά και τα οποία η διεθνής βιομηχανία του marketing και όχι οι ειδικοί διατροφολόγοι, ονόμασαν υπερτροφές (superfoods).  Το μέγεθος της θρεπτικής τους αξίας τίθεται υπό αμφισβήτηση καθώς υπάρχουν άλλα φθηνότερα τρόφιμα, συχνά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών. Οι υπερτροφές «της μόδας» από τη Ν. Αμερική και την Ασία αξίζουν πράγματι τη δημοσιότητα που τους έχει δοθεί; Οι υψηλές τιμές τους και η δυσκολία του να τα προμηθευτεί κανείς αντισταθμίζονται από τις ευεργετικές ιδιότητές τους;

Μούρα goji
Θεωρείται ότι λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν, συμβάλλουν στην ευεξία, έχουν αντιγηραντική δράση και προστατεύουν από τον καρκίνο σύμφωνα με κάποιες έρευνες, σε πολύ μικρή όμως κλίμακα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να αποδεικνύονται πλήρως οιισχυρισμοί. Αντίθετα, η Mayo Clinic στην Βοστώνη συμβουλεύει να μην υπολογίζουμε τα μούρα goji ως θεραπεία για τον καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, καταναλώνοντάς τα, αν μας αρέσουν αλλά όχι γιατί θα μας θεραπεύσουν από κάτι. Εναλλακτικά, προτείνονται τα πολύ οικονομικότερα είδη όπως τα βατόμουρα, τα μύρτιλα ή τα cranberries.

Μούρα Acai
Από τις πιο «μοδάτες» υπερτροφές. Διαφημίζονται τόσο για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες όσο και για τη συμβολή τους στη μείωση του βάρους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NIH) της Αμερικής δεν βρίσκει πειστικές αποδείξεις για τους ισχυρισμούς αυτούς και σημειώνει ότι το κόκκινο κρασί, ο χυμός από ρόδι, σταφύλι ή μύρτιλα  έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά.  Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες μειώνονται όταν τα μούρα acai κοπούν από το φυτό. 

Μάκα
Συμπλήρωμα διατροφής προερχόμενο από τη ρίζα του φυτού Maca που φυτρώνει στις Περουβιανές Άνδεις και διαφημίζεται ότι βελτιώνει τις σεξουαλικές λειτουργίες και των δύο φύλων.  Και σε αυτή την περίπτωση, οι μελέτες που έγιναν ήταν περιορισμένες και δεν δόθηκε ικανοποιητική αιτιολόγηση των ευρημάτων.

Σπόροι Chia
Εξαιρετικά πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών, ποτάσιου, ινών, ωφέλιμων λιπαρών οξέων, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών. Μειώνουν την πίεση, ελέγχουν τα σάκχαρα στο αίμα και βελτιώνουν τις καρδιοαγγειακές λειτουργίες αλλά κοστίζουν και δεν είναι διαθέσιμοι παντού. Μια ποικιλία ξηρών καρπών και σπόρων όπως ο λιναρόσπορος ή η κινόα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αξιόπιστη και ευεργετική εναλλακτική.

Λάδι καρύδας
Μπορούμε να το προμηθευτούμε εύκολα.  Υπάρχουν διάφορες μαρτυρίες για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση του θυρεοειδούς, του πάχους, της αρθρίτιδας, των καρδιοπαθειών κ.α. χωρίς όμως εμπεριστατωμένες αποδείξεις.  Ένα κουτάλι της σούπας λάδι καρύδας περιέχει 12γρ. κορεσμένων λιπαρών ενώ η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να ξεπερνά τα 16 γρ. Αντικαταστήστε το με το κατά πολύ υγιεινότερο αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!