tromaktiko: Ποινικές διώξεις με ονοματεπώνυμο για την τραγωδία στο Μάτι

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Ποινικές διώξεις με ονοματεπώνυμο για την τραγωδία στο Μάτι



Σε συγκεκριμένα πρόσωπα για συγκεκριμένα αδικήματα επικεντρώνεται η δικαστική έρευνα που διενεργούν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος και η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου...

Σε αντίθεση με ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν με ανάλογες προκαταρκτικές έρευνες που ακολουθούσαν μιας τραγωδίας, τούτη τη φορά, όπως σημειώνουν με έμφαση δικαστικές πηγές, «θα υπάρξουν ονοματεπώνυμα!

Οσοι, με τα λάθη και τις παραλείψεις τους, οδήγησαν στον θάνατο δεκάδες συνανθρώπους μας θα κληθούν να λογοδοτήσουν». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κλήσεις των υπόπτων -εν δυνάμει, δηλαδή, κατηγορουμένων- αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Σεπτεμβρίου. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να ασκηθούν και ποινικές διώξεις, που με τα έως τώρα δεδομένα θα είναι όχι κατά παντός υπευθύνου γενικά και αόριστα, όπως συνήθως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά κατά συγκεκριμένων ατόμων. Στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελέων, βάσει της δικής τους έρευνας
αλλά και των μηνύσεων που κατατέθηκαν έως τώρα, έχουν μπει αδικήματα όπως ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενη διά παραλείψεως, έκθεση σε κίνδυνο, παράβαση καθήκοντος.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι οι περίπου 30 μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν ληφθεί τις δύο αυτές εβδομάδες που εξελίσσεται η δικαστική έρευνα έχουν συμπληρώσει αρκετά κενά του παζλ των ευθυνών.


Και Ποινικές διώξεις με ονοματεπώνυμο
Σε συγκεκριμένα πρόσωπα για συγκεκριμένα αδικήματα επικεντρώνεται η δικαστική έρευνα για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου αυτό που σημειώνεται με νόημα είναι πως, όταν κάποιος καλείται να καταθέσει ενόρκως, δεν σημαίνει ότι στη συνέχεια δεν μπορεί να κληθεί ως ύποπτος, αν προκύψουν ενδείξεις τέλεσης  αξιόποινων πράξεων από μέρους του.

Οι καταθέσεις
Ενα πρώτο συμπέρασμα από τις καταθέσεις που έχουν δώσει οι προερχόμενοι από τους εμπλεκόμενους εκείνους φορείς, οι οποίοι είχαν πρωτεύοντα επιχειρησιακό ρόλο την ώρα της φωτιάς, είναι ότι προσπαθεί ο ένας να ρίξει το «μπαλάκι» των ευθυνών στον άλλον, δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν και κατά τη
διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να προκύπτει μέχρι στιγμής είναι πως η έλλειψη συντονισμού και μια σειρά παραλείψεων μεγέθυναν την καταστροφή. Ενδεικτικά του «αλαλούμ» που επικράτησε είναι τα όσα φέρονται να υποστήριξαν έως τώρα ενώπιον των εισαγγελέων οι βασικοί «πρωταγωνιστές», δηλαδή αξιωματικοί και αξιωματούχοι από Αστυνομία,
Πυροσβεστική, Περιφέρεια Αττικής και δήμο Μαραθώνα. Υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την Πυροσβεστική σχετικά με την πορεία της φωτιάς και πως στελέχη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν βρήκαν κανέναν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής να τους απαντήσει.


Από την Πυροσβεστική υποστηρίζουν ότι στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος υπάρχουν τα τριψήφια τηλέφωνα για τις επικοινωνίες ΠυροσβεστικήςΑστυνομίας τα οποία λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως και στα οποία απαντά ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Αρα αλλού και όχι στην Πυροσβεστική θα πρέπει να αναζητηθούν οι υπαίτιοι της «σιγής ασυρμάτου» μεταξύ των δύο υπηρεσιών εκείνες τις κρίσιμες ώρες.

Η Περιφέρεια και συγκεκριμένα η περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα (καθώς η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, που εκ του νόμου είχε και τον πρώτο λόγο όπως αποκάλυψε η Realnews την προηγούμενη Κυριακή, ήταν «εξαφανισμένη»), φέρεται να «έδειξε», επίσης, την Πυροσβεστική ως υπεύθυνη και για τη μη εκκένωση των περιοχών που κάηκαν και για τη φορά που θα ακολουθούσε η φωτιά. Η κ. Τσούπρα υποστήριξε ότι στις 18.10 το απόγευμα της μοιραίας Δευτέρας ο υπεύθυνος αξιωματικός της Πυροσβεστικής τής είπε πως η φωτιά πάει προς την περιοχή της Διώνης και όχι προς το Μάτι. Στην αντίθετη, δηλαδή, κατεύθυνση από εκείνη που τελικώς πήγε. Αναφερόμενη στην εκκένωση, τόνισε ότι είναι διαφορετική η τύπου άτακτη φυγή, δηλαδή όταν πλέον έχει ξεσπάσει η φωτιά, και άλλο η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών πριν αυτή εξελιχθεί. Το τελευταίο δεν έγινε ποτέ, ενώ και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται εισήγηση της Πυροσβεστικής στη δημοτική Αρχή. Προς την ίδια κατεύθυνση με την κ. Τσούπρα ήταν και το πόρισμα της Περιφέρειας.

Οσον αφορά τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν «φώτισε» διόλου την έρευνα. Στις περισσότερες ερωτήσεις που του έκαναν οι εισαγγελείς, η απάντηση ήταν εν πολλοίς: «Θα το δω και θα επανέλθω…». Φάνηκε, δηλαδή, ότι σε αντίθεση με ό,τι ο ίδιος διατείνεται, δεν είχε καμία εικόνα του τι έγινε τη μοιραία Δευτέρα και συνεπώς ούτε λόγος για κατευθύνσεις ή συντονισμό των υπηρεσιών του δήμου από μέρους του.

Για τα περισσότερα από αυτά που ισχυρίζονται οι εμπλεκόμενοι, ωστόσο, υπάρχουν έγγραφα και καταγεγραμμένες επικοινωνίες που θα περάσουν από «κόσκινο» τόσο οι εισαγγελείς όσο και ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας τον οποίο έχουν ορίσει.


Η έρευνα

Ανεξάρτητα, πάντως, του πώς ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα, γεγονός είναι ότι πλέον στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται μόνο στις αιτίες που προκάλεσαν τη φονική πυρκαγιά. Δικαστικές πηγές επισημαίνουν, όμως, ότι επειδή κάποια σκέλη απαιτούν πολύ χρόνο για να διερευνηθούν, όπως αυτό για την αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή βάσει της παραγγελίας που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, είναι πολύ πιθανόν να κλείσει το βασικό κομμάτι που αφορά τις παραλείψεις και τα λάθη την ώρα της πυρκαγιάς με την άσκηση των ποινικών διώξεων και να διαχωριστεί όποιο άλλο σκέλος χρειάζεται για να προχωρήσει η έρευνα στοιχείων από διάφορες εμπλεκόμενες υπηρεσίες που συνήθως καθυστερούν να απαντήσουν.

Για την αυθαίρετη δόμηση στην πληγείσα περιοχή, εντολή ελέγχου σε μεικτό κλιμάκιο έχει ήδη δώσει και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μάρη Παπασπύρου. Η κ. Παπασπύρου, ωστόσο, όπως επεσήμανε στην «R», προσανατολίζεται να επεκτείνει την έρευνα σε όλη την Ελλάδα, καθώς, όπως τονίζει, «οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάθε ακτή».

Φωτογραφίες-ντοκουμεντο από το σημείο όπου φέρεται να ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου
Πρόκειται για φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στον φάκελο της έρευνας, την οποία διενεργεί το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Οι εικόνες αυτές θα αποτελέσουν βασικό στοιχείο του τελικού
πορίσματος που θα καταδεικνύει τα αίτια της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμο αξιωματικό της Πυροσβεστικής που συμμετέχει στις έρευνες, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από την εγκληματική αμέλεια ενός κατοίκου της περιοχής της Πεντέλης, ο οποίος έκαιγε ξερά κλαδιά και χόρτα, λίγες ώρες πριν ξεσπάσει ο πύρινος όλεθρος. Παράλληλα, οι αξιωματικοί τείνουν να αποκλείσουν οριστικά το ενδεχόμενο η φωτιά να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ που «κόπηκαν» λόγω των δυνατών ανέμων.


«Με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να πούμε πως η πιθανότητα να ξέσπασε
η πυρκαγιά από εγκληματική αμέλεια ξεπερνά το 70%. Ακόμα δεν αποκλείουμε τίποτα και όλα τα πιθανά αίτια παραμένουν υπό διερεύνηση. Ομως, το ενδεχόμενο η φωτιά να ξέσπασε από καλώδια της ΔΕΗ, που κόπηκαν από τον ισχυρό άνεμο, απομακρύνεται. Στην έρευνά μας, τα καλώδια βρέθηκαν ‘‘μαυρισμένα’’, κάτι που δείχνει ότι κόπηκαν από τη φωτιά που είχε ήδη ξεσπάσει και όχι από τον άνεμο», δηλώνει ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής. Το σημείο από όπου φέρεται να ξεκίνησε η πυρκαγιά βρίσκεται στην περιοχή του Νταού Πεντέλης. Πρόκειται για οικόπεδο το οποίο χρησιμοποιείται άτυπα από τους περίοικους για την καύση κλαδιών.


Ο κάτοικος της περιοχής, που φέρεται να έκαιγε ξερόκλαδα την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς, μένει πολύ κοντά στο εν λόγω οικόπεδο. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι έκαιγε κλαδιά τις προηγούμενες ημέρες, αρνείται όμως ότι έκανε το ίδιο και την 23η Ιουλίου. Ομως, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στις φωτογραφίες-ντοκουμέντα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής, στο επίμαχο οικόπεδο υπάρχει ένα σημείο που έχει καλυφθεί πρόχειρα με σπασμένες πλάκες και τσιμεντόλιθους. Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής θεωρούν ότι σε αυτό το σημείο ο κάτοικος της περιοχής είχε βάλει φωτιά και την ημέρα της τραγωδίας. Μόλις αντιλήφθηκε ότι είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά, ο κάτοικος προσπάθησε να καλύψει τα δικά του ίχνη τοποθετώντας εκεί μια μικρή στοίβα από οικοδομικά απόβλητα. Το πόρισμα της Πυροσβεστικής για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, ωστόσο οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει περισσότερο από έναν μήνα. «Εχουμε ήδη τα περισσότερα στοιχεία που χρειαζόμαστε, ωστόσο, λόγω των διαστάσεων αυτής της τραγωδίας, οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί από ποτέ», τονίζει ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής.


 Ρεπορτάζ: Άννα Κανδύλη, Θ. Σωτήρης, Αλ. Κόντης/Εφημερίδα "Real News"
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!