Η μορφολογία των γλουτών είναι κάτι που απασχολεί...
αρκετές γυναίκες, ως προς την εξωτερική τους εμφάνιση γι’αυτό και αποτελεί μία από τις αλλαγές που επιζητούν, μέσω της διατροφής, της άσκησης και άλλων μεθόδων. Η απορία βέβαια είναι εάν μπορεί μία γυναίκα να αποκτήσει τους γλουτούς που θέλει, να μειώσει το επίμονο λίπος σε αυτό το σημείο του σώματος, σε πόσο χρονικό διάστημα και με ποιον τρόπο.
Η απάντηση είναι ότι μπορεί σίγουρα να βελτιωθεί η όψη σε αυτό το σημείο και να μειωθεί το λίπος, με ένα σχέδιο που συνδυάζει τη διατροφή και την άσκηση, με συστηματικό τρόπο! Αυτό το σχέδιο συζητήσαμε στην εκπομπή «Υγεία πάνω απ’όλα», στον ΑΝΤ1 με τη Φωτεινή Γεωργίου και τον Παναγιώτη Τσάπρα, personal trainer, στο απόσπασμα που θα παρακολουθήσετε στο τέλος του άρθρου.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αποθήκευση λίπους στους γλουτούς;
Γενετικοί παράγοντες
Αρχικά να ξεκινήσουμε με τους γενετικούς παράγοντες. Οι περιοχές στις οποίες αποθηκεύεται το λίπος στο σώμα σας είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό γενετικά προκαθορισμένες. Οι λαοί της Μεσογείου μάλιστα φημιζόμαστε για αυτή τη μορφολογία (μεσογειακές καμπύλες). Μία απλή παρατήρηση του σώματος της μητέρας ή της γιαγιάς ίσως να σας δώσει μία εικόνα και για τον δικό σας σωματότυπο.
Διατροφή και άσκηση
Από ‘κει και ύστερα, τον λόγο έχουν οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, δηλαδή η διατροφή και η άσκηση! Αυτοί αποτελούν και τους τροποποιήσιμους παράγοντες, δηλαδή αυτούς που μπορούμε να βελτιώσουμε, για να πετύχουμε τη μείωση του λίπους
Ποια διατροφή μπορεί να μειώσει το λίπος στους γλουτούς;
Η διατροφή που χρειάζεται να ακολουθήσετε, δεν διαφέρει σε κάτι από την προτεινόμενη διατροφή για τη μείωση του ολικού σωματικού λίπους και είναι μία διατροφή ισορροπημένη, με ποικιλία καλών τροφών και ποσότητες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος ή να μειώσετε το υπερβάλλον βάρος, με αποτέλεσμα να μειωθεί και το λίπος από αυτό το δύσκολο σημείο.
Επιπλέον, έχει φανεί ερευνητικά ότι υπάρχουν κάποια συστατικά στη διατροφή που έχουν συσχετισθεί με μειωμένη πρόσληψη φαγητού, αυξημένες καύσεις και κορεσμό, στοιχεία που βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους και του λίπους. Αυτά τα συστατικά είναι:
Οι φυτικές ίνες (κορεσμός και διαχείριση βάρους)Η πρωτεΐνη (κορεσμός και παροδική αύξηση καύσεων)Οι ξηροί καρποίΗ κορινθιακή σταφίδαΤα μπαχαρικά, όπως το κόκκινο πιπέρι, λόγω της καψαϊκίνης που περιέχει και αυξάνει παροδικά τις καύσεις
Ακολουθεί ένα ενδεικτικό πλάνο διατροφής, που παρουσιάζεται αναλυτικά στο απόσπασμα της εκπομπής, με τον σχολιασμό σχετικά με την συνεισφορά του κάθε τροφίμου στη μείωση του λίπους.
Δώστε βάση στην πρόσληψη υγρών
Σημασία επίσης χρειάζεται να δοθεί στην πρόσληψη υγρών, καθώς έχει φανεί ερευνητικά ότι τα άτομα που καταναλώνουν 8 ποτήρια υγρών καθημερινά, έχουν περισσότερες καύσεις, σε σχέση με τα άτομα που καταναλώνουν 4 ποτήρια υγρών καθημερινά. Συνεπώς, η καλή ενυδάτωση μπορεί να σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην καύση του λίπους στους γλουτούς!
Πηγή