tromaktiko: Εάν θέλετε να επιτύχετε, πάρτε άδεια

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Εάν θέλετε να επιτύχετε, πάρτε άδεια



Του Ρίτσαρντ Μπράνσον
Οι απαιτήσεις για να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση είναι τόσο μεγάλες που η προσπάθεια..
μετάθεσης ευθυνών σε άλλους, ώστε να βρει χρόνο για την οικογένειά του μοιάζει σχεδόν ανέφικτη. Και τα δύο είναι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο.

Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια της Virgin και τον αγώνα μας να εδραιωθούμε στη μουσική και την αεροπορική βιομηχανία εν μέσω ραγδαίου ανταγωνισμού. Επρόκειτο για ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα. Έπρεπε να έχω συνεχώς το νου μου να μένω σε απόσταση ώστε τα διευθυντικά μου στελέχη να μπορούν να παίρνουν πρωτοβουλίες κι επίσης να ισορροπώ τη δουλειά με την οικογένεια. Ευτυχώς, ανέκαθεν το δυνατό μου σημείο ήταν να ξεχωρίζω τις καλές ιδέες, να φέρνω κοντά μου ταλαντούχους ανθρώπους και να διασφαλίζω ότι διατηρούμε τον σκοπό και το όραμά μας σε όλα μας τα εγχειρήματα.

Μια σημαντική στιγμή ήρθε όταν ιδρύσαμε τη δισκογραφική εταιρεία Virgin Records για να λειτουργεί παράλληλα με τα δισκοπωλεία μας: μετακόμισα από το γραφείο και εγκαταστάθηκα σε χωριστή τοποθεσία. Δεν ήταν μια μεγαλοπρεπής έδρα, αλλά ένα πλωτό σπίτι σε ένα από τα κανάλια του Λονδίνου. Παρότι ήταν στενό και κάποιες φορές είχε υγρασία, ένιωσα απελευθερωμένος από τη βαβούρα της καθημερινότητας. Αυτό, όχι μόνο μου έδωσε τη δυνατότητα να σχεδιάσω τα επόμενα βήματά μας, αλλά επίσης ώθησε τα στελέχη μου πίσω στο γραφείο να είναι κύριοι των αποφάσεών τους. Όπως αποδείχτηκε, οι προσπάθειές μου να απομακρυνθώ από τις καθημερινές εργασίες του Ομίλου Virgin ήταν καθοριστικής σημασίας για τη διαρκή επιτυχία πολλών από τις εταιρείες μας: δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τόσους κλάδους και αγορές εάν κρατούσα σφικτά το χαλινάρι της διοίκησης και της επέκτασης.

Αλλά δεν μπορείτε απλώς να μεταθέσετε την ευθύνη σε άλλους – πρέπει να βρείτε και να εξουσιοδοτήσετε τους σωστούς ανθρώπους. Η επιτυχία μας σε αυτό οφείλεται εν μέρει στην αποκεντρωμένη διοικητική δομή που δημιουργήσαμε, η οποία έχει οδηγήσει σε μια κουλτούρα ενδυνάμωσης. Δεδομένου ότι οι CEOs ενεργούν ως ιδιοκτήτες-διαχειριστές, οι εργαζόμενοί μας διατηρούν μια πραγματική αίσθηση υπερηφάνειας και ευθύνης για τις επιχειρήσεις τους και οι διευθυντές είναι σε θέση να προσλαμβάνουν άλλους που έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες και ταιριάζουν με την ιδιαίτερη ομάδα της Virgin. Επικοινωνώ τακτικά με τους CEOs, επισκέπτομαι τις εταιρείες μας σε όλο τον κόσμο και ξοδεύω πολύ χρόνο για να προωθώ τις επιχειρήσεις μας, αλλά αφήνω τους διευθυντές μας να διοικούν.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι από τους επιτυχημένους διευθύνοντες συμβούλους μας προέρχονταν από μεγάλους, γραφειοκρατικούς οργανισμούς, αλλά τελικά άνθισαν στις πιο ζωηρές, δυναμικές εταιρείες μας. Ο πρώην CEO της Virgin America, David Cush, εργάστηκε ως στέλεχος της American Airlines. Ο Tom Mockridge, ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Virgin Media, εργάστηκε για τη News Corp. και ο Tom Alexander, ιδρυτής της Virgin Mobile, ήταν πρώην υπάλληλος της British Telecom. Σε κάθε κλάδο, χρησιμοποίησαν το εμπορικό σήμα Virgin για να διαμορφώσουν την ιδιαίτερη κουλτούρα και σκοπό τής κάθε εταιρείας.

Η πρόκλησή του να βρούμε χρόνο για την οικογένειά μας είναι εξίσου δύσκολη και στενά συνδεδεμένη με την απόσταση που παίρνουμε από τη δουλειά. Για πολλούς που απλώς ξεκινούν μια επιχείρηση, η δυσκολία απλώς και μόνο να επιβιώσουν μπορεί να κάνει την επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στη δουλειά και στην οικογένειά τους να δείχνει απίθανη, αλλά το να δίνετε άδεια στον εαυτό σας είναι σημαντικό ώστε να μπορείτε να διατηρείτε μια καθαρή εικόνα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε και κατ' επέκτασιν για το μέλλον της εταιρείας σας.

Έχω δύο τρόπους με τους οποίους βρίσκω την ισορροπία, αν και μπορεί να μην είναι δυνατοί για πολλούς ανθρώπους. Την πρώτη φορά που μετακόμισα στο πλωτό σπίτι, προσπαθούσα να δουλεύω από εκεί για να μένω κοντά στην οικογένειά μου. Όταν η οικογένειά μας μεγάλωσε, μετακομίσαμε στο Holland Park στο Λονδίνο και τώρα ζούμε στο νησί Necker, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Δεύτερον, έπαιρνα μαζί την οικογένειά μου σε επαγγελματικά ταξίδια, ειδικά όταν τα παιδιά ήταν πιο μικρά. Αυτό σήμαινε ότι δεν περνούσαμε πολύ καιρό χώρια και συχνά έβλεπα τα παιδιά μου να περιπλανώνται στις συσκέψεις – ένας ευπρόσδεκτος αντιπερισπασμός από τα άγχη του επιχειρηματικού κόσμου. Είναι εκπληκτικό το πώς το λαμπερό χαμόγελο ή οι απορίες ενός παιδιού μπορούν να απαλύνουν ακόμη και την πιο αγχωτική κατάσταση.

Πολλοί επιχειρηματίες δεν έχουν τη επιλογή να διοικούν την επιχείρηση από το σπίτι τους ή να παίρνουν την οικογένειά τους σε μακρινά επαγγελματικά ταξίδια. Αλλά η εξεύρεση μιας λύσης που να ταιριάζει στον καθένα είναι σημαντική για τη διατήρηση της ορθής κρίσης και μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής. Στην περίπτωσή μου, ο χρόνος εκτός δουλειάς που αφιέρωσα στη ζωή μου και την οικογένειά μου με βοήθησε να χτίσω τη Virgin.

Άραγε πού έχω αφήσει την ιστιοσανίδα μου;

O Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!