ωθήσουν να κλείσεις ραντεβού με τον γιατρό σου; Τι πρέπει να προσέξεις για να μην δημιουργηθεί; Ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Πολύζος Παναγιώτης μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες…
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ
Οι μυκητιάσεις στα γεννητικά μας όργανα οφείλονται στο μύκητα κάντιντα (Candida Albicans). Ο μύκητας κάντιντα ζει σε φυσιολογικές συνθήκες στο δέρμα μας ή στο έντερό μας ως σαπρόφυτο και δεν προκαλεί προβλήματα. Μπορεί όμως κάτω από αλλαγές τοπικών συνθηκών όπως θα αναφέρουμε πιο κάτω, να αναπτυχθεί παθολογικά και να προκαλέσει μυκητίαση, την καντιντίαση. Η καντιντίαση όμως δεν είναι συνήθως σεξουαλικώς μεταδιδόμενη. Βέβαια δεν αποκλείεται να συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις.
– Τόσο τα γεννητικά όργανα των γυναικών όσο και των ανδρών μπορούν να προσβληθούν από διάφορους μύκητες.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Σε σένα:
Τα πιο συνήθη συμπτώματα στις γυναίκες είναι:
Πόνος, φαγούρα, ερεθισμός, φλεγμονή στο αιδοίο και στον κόλπο
Έντονες κολπικές εκκρίσεις
Οίδημα και κοκκίνισμα του αιδοίου
Η εσωτερική επιφάνεια του κόλπου μπορεί να είναι καλυμμένη με λευκά υγρά
Το δέρμα της περιοχής μπορεί να είναι ευαίσθητο και να παρουσιάζει σπασίματα – εκδορές
Στο αγόρι σου:
Οι άντρες, σε αντίθεση με τις γυναίκες δεν παρουσιάζουν συνήθως ιδιαίτερα συμπτώματα. Ωστόσο κάποια από αυτά είναι:
Περιστασιακά τόσο η βάλανος όσο και η πόσθη μπορεί να είναι κόκκινες, να φλεγμαίνουν και να προκαλούν πόνο. Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται μετά από τη σ..ξουαλική επαφή.
Το άκρο του πέους μπορεί να παρουσιάζει μικρές πληγές ή να είναι καλυμμένο με λευκό επίχρισμα.
Επίσης είναι δυνατόν να υπάρχουν και εκκρίσεις από το πέος.
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ
Η συχνότητα των μυκητιάσεων είναι μεν μεγαλύτερη το καλοκαίρι, αφού η αυξημένη θερμοκρασία της εποχής σε συνδυασμό με την υγρασία στην περιοχή του κόλπου, καθώς και το αλκαλικό περιβάλλον που δημιουργεί συνήθως ο ιδρώτας ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν κινδυνεύουμε το χειμώνα…
Μπορεί το καλοκαίρι τα μικρόβια να «κρύβονται» στην άμμο, στη θάλασσα στις πισίνες και τώρα όμως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν μυκητίαση.
Όπως: Τα στενά παντελόνια και τα συνθετικά εσώρουχα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην εποχή μας οι μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση. Οι λόγοι εμφάνισής τους είναι:
Τόσο η ευρεία και συνεχώς αυξανόμενη λήψη αντιβιοτικών, όσο και η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
Άλλα φάρμακα που μπορούν να επηρεάσουν επίσης το περιβάλλον των γεννητικών μας οργάνων και ιδιαίτερα του γυναικείου κόλπου, είναι δυνατόν να ευνοούν την ανάπτυξη μυκητίασης.
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
-Σαφώς να τηρείς τους βασικούς κανόνες υγιεινής.
-Να αποφεύγεις την επαφή με κοινόχρηστες τουαλέτες.
– Μετά το μπάνιο ή το τοπικό πλύσιμο στέγνωνε πολύ προσεκτικά την περιοχή.
– Επίλεξε εσώρουχα από φυσικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι). Τα συνθετικά εσώρουχα ευνοούν την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών.
– Απόφυγε τα πολύ στενά παντελόνια.
– Μην χρησιμοποιείς σερβιετάκια όταν δεν υπάρχει λόγος.
– Κάνε ντους μετά από τη σεξουαλική επαφή.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση της μυκητίασης βασίζεται κυρίως στο ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εικόνα του και σε συμπληρωματικές εξετάσεις. Η άμεση συλλογή υλικού από τον κόλπο, το αιδοίο ή το πέος και η εξέτασή του μπορούν να τεκμηριώσουν τη μόλυνση από μύκητα. Για αυτό και είναι πολύ χρήσιμο να αποστέλλονται άμεσα δείγματα σε μικροβιολογικό εργαστήριο για καλλιέργειες.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
α) Στη γυναίκα: Η θεραπεία στις γυναίκες συνιστάται να περιλαμβάνει τοπικό πλύσιμο με αντισηπτικό σκεύασμα και πολύ καλό σκούπισμα. Στη συνέχεια συνιστάται να τοποθετούνται τοπικά κρέμες ή υπόθετα με αντιμυκητιασική δράση όπως μικοναζόλη, τερκοναζόλη, τιοκοναζόλη, κλοτριμαζόλη ή άλλα φάρμακα κατά των μυκήτων.
β) Στον άντρα: Στους άνδρες συνιστάται επίσης το τοπικό πλύσιμο με αντισηπτικό σαπούνι και καλό σκούπισμα. Στη συνέχεια μπορούν να τοποθετηθούν τοπικά ανάλογες αντιμυκητιασικές κρέμες.
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ
– Σε ορισμένες ομάδες ασθενών μπορεί να είναι αναγκαίο να χορηγηθούν αντιμυκητιασικά φάρμακα από το στόμα, με τη μορφή δισκίων, όπως η κετοκοναζόλη, φλουκοναζόλη και ιτρακοναζόλη.
– Σε γυναίκες που συνεχίζουν να παίρνουν αντισυλληπτικά, πολλές φορές παρατηρείται υποτροπή της καντιντίασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η ολιγόμηνη διακοπή τους.
– Τέλος σε όλους τους ασθενείς, είτε άντρες είτε γυναίκες που βρίσκονται σε αγωγή με αντιβιοτικά καλό είναι πάντοτε να γίνεται πρόληψη του φαινομένου ανάπτυξης μυκήτων και να λαμβάνουν προληπτικά βιταμινούχα ή προβιοτικά συμπληρώματα.
ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ;
Οι μυκητιάσεις δεν επηρεάζουν άμεσα τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Ασφαλώς οι ενοχλήσεις μπορεί να δυσκολέψουν ή και να αποτρέψουν τις ερωτικές επαφές. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι παρόμοια συμπτώματα μπορεί να παρουσιάζουν άλλου είδους λοιμώξεις, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, το χλαμύδια, η γονόρροια κ.λ.π. Σε αυτές τις περιπτώσεις το περιβάλλον του κόλπου γίνεται αφιλόξενο για τα σπερματοζωάρια και μπορεί να εμποδίζεται η σύλληψη.
– Φρόνιμο λοιπόν είναι η διάγνωση και η θεραπεία να είναι ακριβείς και όχι εμπειρικές, ώστε να εξασφαλίζεται μακροχρόνια η καλή υγεία της γεννητικής περιοχής της γυναίκας.
Κοινώς δεν πρέπει να αμελείς το ραντεβού με τον γυναικολόγο σου.
Πηγή