την εταιρεία του Blue Origin, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον εντεινόμενο ανταγωνισμό. Ωστόσο θα είναι δύσκολο να ξεπεράσει τα επιτεύγματα της SpaceX, της εταιρείας του Ελον Μασκ, ο οποίος με τον πύραυλο Falcon 9 μετράει περισσότερες από 50 εκτοξεύσεις.
Ειδικότερα, ο κ. Μπέζος, ο ιδρυτής του ομίλου Αmazon, πρόκειται να αυξήσει το προσωπικό της Blue Origin στα 3.000 άτομα από 1.500. Η Blue Origin, η οποία δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, επιδιώκει να επισπεύσει την κατασκευή του πρώτου της πυραύλου. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη εκτόξευση το 2020 δεν θα μπορέσει να τηρηθεί.
Γι’ αυτό και ο Τζεφ Μπέζος έχει αυξήσει τις επενδύσεις του στην Blue Origin. Είχε προσλάβει εκατοντάδες μηχανικούς πριν από τρία χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτος. Ορισμένοι υπάλληλοι της Blue Origin θεωρούν «υπερβολική» την κινητοποίηση αυτή. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Τζεφ Μπέζος βρίσκεται ο πύραυλος New Glenn. Οπως έχει εξαγγείλει, αυτή η διαστημοσυσκευή θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους και δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Γη. Ο δισεκατομμυριούχος ελπίζει ότι με αυτόν τον πύραυλο θα είναι σε θέση να εξασφαλίζει επικερδείς συμβάσεις είτε από τις ένοπλες δυνάμεις είτε από άλλες εταιρείες για εμπορικούς σκοπούς. Συν τοις άλλοις, ο πύραυλος θα είναι επαναχρησιμοποιούμενος, και αυτό θα μειώσει και τις δαπάνες για τον Τζεφ Μπέζος. Υψηλόβαθμα στελέχη της Blue Origin έχουν δημοσίως αναγγείλει ότι την επόμενη διετία θα αρχίσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις. Εντούτοις, τίθενται ερωτήματα για το κατά πόσον είναι εφικτός αυτός ο σχεδιασμός. Οι μηχανικοί μόλις τώρα οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες όσον αφορά τον σχεδιασμό του New Glenn και ασχολούνται με την κατασκευή των εξαρτημάτων του, στα οποία πρέπει να γίνουν εξαντλητικές δοκιμές προτού συναρμολογηθούν. Επίσης, η Blue Οrigin σε συνομιλίες με τη γαλλική Eutelsat, που κατασκευάζει δορυφόρους, έχει παραδεχθεί ότι ο χρονικός ορίζοντας του 2020 είναι «πολύ ασφυκτικός». Η Eutelsat είναι και η πρώτη πελάτισσα του New Glenn. Βάσει της σύμβασης μεταξύ των δύο εταιρειών, θα εκτοξευθεί ένας γεωστατικός δορυφόρος την περίοδο 2021-2022. Αν το χρονοδιάγραμμα δεν τηρηθεί, η Blue Origin θα καταγράψει σημαντικές ζημίες.
Μεταξύ των ανταγωνιστριών της Blue Origin συγκαταλέγονται η αμερικανική United Launch Alliance, που συγκροτήθηκε από την Boeing και τη Lockheed Martin, και η γαλλική ArianeGroup, η κοινοπραξία των Airbus και Safran. Βέβαια, ίσως η πιο επικίνδυνη αντίπαλος για την εταιρεία του Τζεφ Μπέζος είναι η SpaceX, η εταιρεία του Ελον Μασκ. Παρότι η Blue Origin ιδρύθηκε πριν από 18 χρόνια, υστερεί έναντι της SpaceX. Ο κ. Μασκ κατασκεύασε επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους, μειώνοντας σημαντικά τις δαπάνες σε μια βιομηχανία με πολύ υψηλά κόστη. Με τους πυραύλους Falcon 9, η SpaceX έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 50 επιτυχημένες εκτοξεύσεις. Επιπλέον, έχει συνάψει συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προμηθεύσει με πυραύλους τόσο τη Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ, τη NASA, όσο και το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας. Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική εκτόξευση του νέου πυραύλου του Ελον Μασκ, Falcon Heavy. O ίδιος προέβλεψε ότι ύστερα από τον Falcon Heavy δεν θα υπάρξει κάποιος να τον ανταγωνιστεί.
Πηγή