tromaktiko: Πώς δε θα σηκώνεσαι κάθε βράδυ για να ουρήσεις

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Πώς δε θα σηκώνεσαι κάθε βράδυ για να ουρήσεις



Τι είναι η νυκτουρία. Αποτελεί παρακλάδι της συχνοουρίας, της κατάστασης δηλαδή κατά την οποία... ουρείς συχνότερα από το φυσιολογικό, με τη συνολική ποσότητα των ούρων που αποβάλλονται να είναι συνήθως φυσιολογική ή ελαφρά μειωμένη. Η συχνοουρία εμφανίζεται τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Όταν συμβαίνει μόνο τη νύχτα μιλάμε για νυκτουρία.

Η νυκτουρία λοιπόν ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία νιώθεις την ανάγκη να ξυπνήσεις μια ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφθείς το «μέρος», με αποτέλεσμα να χαλάς τον ύπνο σου.

Οι πιο κοινές αιτίες που την προκαλούν

Είνα δύο, με την πιο προφανή να είναι η κατανάλωση πολλών υγρών αργά την νύχτα. Η δεύτερη αιτία είναι η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη, που παρουσιάζεται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άντρες και πρόκειται ουσιαστικά για την ξαφνική, επιτακτική και ακατανίκητη επιθυμία για ούρηση, ενώτελικά η κύστη περιέχει μικρή ποσότητα ούρων. Πολλές συνήθεις χρόνιες παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η δυσκοιλιότητα, νευρολογικές παθήσεις καθώς και η στυτική σε άντρες πάσχοντες, έχουν βρεθεί ότι σχετίζονται με την εμφάνιση της υπερδραστήριας κύστης.
Οι τρόποι για να την αντιμετωπίσεις
Περιόρισε την κατανάλωση υγρών πριν κοιμηθείς

Απόφυγε να πιεις νερό δύο ώρες προτού ξαπλώσεις και φρόντισε να πας τουαλέτα ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο.

Μείνε μακριά από καφέ, τσάι και αλκοόλ

Και τα δύο είναι διουρητικά, γεγονός που προκαλεί στον οργανισμό υπερπαραγωγή ούρων και κατ' επέκταση την ακατανίκητη επιθυμία για ούρηση.
Περιόρισε το αλάτι

Όσο πιο πολύ αλάτι τρως, τόσο πιο πολύ νερό πίνεις. Κανόνας. Μελέτη του 2018 έδειξε λοιπόν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού στη διατροφή συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νυκτουρίας, αλλά και στη βελτίωση της υγείας εν γένει.
Καταπολέμησε το ροχαλητό

Το ροχαλητό αποτελεί σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας, μιας συνηθισμένης διαταραχής ύπνου, κατά την οποία γίνεται μία μικρή παύση της αναπνοής στο νυχτερινό ύπνο. Η παύση αυτή μπορεί να διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα, οπότε θεωρείται αθώα, μέχρι αρκετά περισσότερα, όπου σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπισή της είναι αναγκαία. Χαρακτηριστικό της παύσης της άπνοιας είναι πως η κανονική αναπνοή ξεκινά μετά από έναν δυνατό ήχο ροχαλίσματος ή με έναν ήχο πνιξίματος.

Ένα ακόμη σύμπτωμα της άπνοιας είναι σύμφωνα με τους γιατρούς η νυκτουρία.

Επισκέψου έναν ειδικό

Επειδή ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κλείσεις ραντεβού με έναν ειδικό σε περίπτωση που η νυκτουρία έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σου ή έχεις παρατηρήσει κάτι ασυνήθιστο στην ούρησή σου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!