βρεθείτε και φέτος στο όμορφο γραφικό χωριό, όμως η αλήθεια είναι πως υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να παρατείνετε τη διαμονή σας, απολαμβάνοντας τις ομορφιές των γύρω περιοχών.
Το αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Ο Παυσανίας εξαίρει το θέατρο για τη συμμετρία και την ομορφιά του. Με μέγιστη χωρητικότητα 13.000 – 14.000 θεατών το θέατρο φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.
Ωστόσο, μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας στην Αρχαία Επίδαυρο, με τη διαμονή σας σε ένα από τα παρακάτω χωριά:
Λυγουριό
Το Λυγουριό είναι το κοντινότερο χωριό στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου. Απέχει από τον αρχαιολογικό χώρο ένα περίπου χιλιόμετρο και κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου που διεξάγεται το Φεστιβάλ Επιδαύρου, το Λυγουριό δέχεται πολλούς επισκέπτες. Αξιοθέατο επίσης της περιοχής του Λυγουριού είναι τα δώδεκα βυζαντινά εκκλησάκια που είναι χτισμένα μέσα στα όρια του οικισμού και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα ερείπια της πυραμίδας του Λυγουριού, μία από τις τρεις πυραμίδες που αναφέρει ο Παυσανίας, στην περιοχή της Αργολίδας.
Μέθανα
Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Η χερσόνησος είναι γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Υπάρχουν περίπου 30 ηφαιστειακοί δόμοι στη χερσόνησο και η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα έγινε υποθαλάσσια το 1700, στο βόρειο μέρος μπροστά από τα Μέθανα. Είναι σε απόσταση 36,5 χλμ από την Αρχαία Επίδαυρο.
Κόρφος
Ο Κόρφος είναι το επίνειο του Σοφικού. Σε μικρή απόσταση από το χωριό ευρίσκεται ο όρμος της «Σελόντας», όπου ήταν το καταφύγιο του υποβρυχίου «Παπανικολής». Ο Κόρφος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι με ελιές και πεύκα, σε απόσταση 39 χλμ. από την Κόρινθο. Η αμμώδης παραλία του με τα κρυστάλλινα νερά είναι ιδανική για ήσυχες διακοπές. Βρίσκεται σε απόσταση 33,3 χλμ από την Αρχαία Επίδαυρο.
Τι να δείτε
Σε ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου, το οποίο είναι χτισμένο εντός του αρχαιολογικού χώρου του Ασκληπιείου. Το ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο αποτελούσε το σημαντικότερο κέντρο για τη λατρεία του συγκεκριμένου θεού σε όλον τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο. Στο μουσείο έχουν βρει στέγη πολύ σημαντικά ευρήματα από τον παρακείμενο αρχαιολογικό τόπο, τα οποία καλύπτουν μια περίοδο από τα αρχαϊκά χρόνια έως και τη ρωμαϊκή εποχή.
Πού να κολυμπήσετε
Στο Βαθύ. Η παραλία Βαθύ βρίσκεται στον κόλπο της Επιδαύρου, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, που πηγαίνουμε από το Στενό στο Βαθύ. Η μεγάλου μήκους στενόμακρη παραλία βρίσκεται μπροστά στο δρόμο και στα σπίτια, έχει ηφαιστειογενή μεγάλα βότσαλα και είναι πολύ ήσυχη.
Στον Ψήφτα. Πρόκειται για παραλια με άμμο και βότσαλα, που βρίσκεται σε έναν φυσικό όρμο, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Τροιζήνας και του ηφαιστείου των Μεθάνων. Μπορείτε να την απολαύσετε μέχρι το ηλιοβασίλεμα και έπειτα να ξεδιψάσετε στο beach bar.
Στους Μύλους. Η Παραλία των Μύλων στην Αργολίδα είναι μια σχετικά ήσυχη παραλία που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Αργολικού Κόλπου, 10 περίπου χιλιόμετρα νότια από το Άργος και ανήκει στον Δήμο Άργους-Μυκηνών. Για τους φυσιολάτρεις που θέλουν να δουν και την πανίδα της περιοχής, ορισμένα τμήματα της Παραλίας Μύλων προστατεύονται για τα σπάνια πουλιά που αναπαράγονται εκεί.
Πηγή