υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής άλεσης και να αποφεύγετε τους κατεργασμένους υδατάνθρακες.
Παρότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της συνολικής ποσότητας των τροφών με άμυλο που καταναλώνει κανείς και της εξασθένησης των δοντιών, έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών κατεργασμένων αμυλούχων τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας, επειδή όταν αποδομούνται στο στόμα μετρατρέπονται σε σάκχαρα από την αμυλάση που περιέχει το σάλιο.
Η έκθεση βασίστηκε σε ανασκόπηση 33 μελετών για το άμυλο και τη στοματική υγεία και δείχνει ακόμη ότι υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου της στοματικής κοιλότητας από την κατανάλωση αμυλούχων τροφών ολικής άλεσης και ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης προσφέρουν προστασία από την ουλίτιδα.
Στην ανασκόπηση είχαν συμπεριληφθεί 33 μελέτες που είχαν κατηγοριοποιήσει τα τρόφιμα ως ταχείας πέψης αμυλούχα (λευκό ψωμί, κράκερς, μπισκότα, κέικ) και βραδείας πέψης αμυλούχα (ολικής άλεσης και όσπρια) και τη σχέση τους με την περιοδοντική νόσο, τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και την τερηδόνα.
Ο ΠΟΥ συστήνει τη μείωση των ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας (θερμίδες) και περαιτέρω μείωση σε κάτω από 5% για επιπλέον οφέλη υγείας.
Τα ελεύθερα σάκχαρα είναι σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα κατά το στάδιο της παρασκευής τους, όπως και εκείνα που είναι φυσικά παρόντα σε προϊόντα, όπως το μέλι, οι χυμοί των φρούτων και τα σιρόπια.
Πηγή