καιρό, όταν βλέπεις το νεογέννητό σου να σπαράζει στο κλάμα, δεν μπορεί, αναστατώνεσαι!
Οι κολικοί είναι μια έντονη ενόχληση στο πεπτικό σύστημα πολλών μωρών, αδιευκρίνιστης μέχρι στιγμής αιτίας. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς οι κολικοί οφείλονται στην ανωριμότητα του πεπτικού σωλήνα, σύμφωνα με άλλες γνώμες οφείλονται στο γάλα που δίνουμε στο νεογέννητο ή στη διατροφή της μητέρας που θηλάζει.
Ωστόσο δεν έχουν όλα τα νεογέννητα κολικούς ενώ τα αγοράκια έχουν ελαφρώς αυξημένες πιθανότητες να τους παρουσιάσουν. Στην περίπτωση που το μωρό σου έχει κολικούς, να θυμάσαι ότι ξεκινάνε περίπου στις 2-4 εβδομάδες της ζωής του και μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες ή μέχρι τον τρίτο ή τέταρτο μήνα (όπως ίσως φαντάζεσαι, ο γιος μου ανήκε στην τελευταία κατηγορία!).
Κλάμα των κολικών ή «απλό» κλάμα;
Ως νέα μαμά είχα ακούσει για τους κολικούς και νόμιζα, τονίζω το νόμιζα, ότι δεν θα μπορώ να καταλάβω αν το νεογέννητο αγοράκι μου θα υποφέρει από αυτούς ή αν απλά θα κλαίει για κάποιον άλλο λόγο. Ωστόσο τα συμπτώματα δεν μου άφησαν κανένα περιθώριο αμφιβολίας.
Ο γιος μου σφιγγόταν, μάζευε τα ποδαράκια του προς την κοιλιά του, κοκκίνιζε, συστρεφόταν και δεν ηρεμούσε ούτε στην αγκαλιά μου ούτε όταν τον θήλαζα και το κλάμα του ήταν έντονο και διαπεραστικό – ήταν φανερό ότι κάπου πονούσε. Και επιπλέον, τα επεισόδια αυτά ήταν πιο συχνά από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ.
Το άλλο το κλάμα, το «απλό», παρότι συχνό, ήταν περισσότερο σαν νιαούρισμα, σαν παράπονο ή δυνάμωνε αν δεν του δίναμε σημασία (καταλαβαίνεις τι εννοώ, αν δεν τον είχα σηκώσει μέσα στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα) αλλά μόλις έπινε το γάλα του ή τον έπαιρνα αγκαλιά ή τον άλλαζα γινόταν πάλι ένα χαρούμενο και ήρεμο μωράκι. Οπότε, θα σου πω με πάσα σιγουριά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξεχωρίσεις το κλάμα των κολικών!
Τι μπορείς να κάνεις για να ανακουφίσεις το μωρό σου
Μπιμπερό και πιπίλες κατά των κολικών
Επειδή οι ειδικοί πιστεύουν πως τα αέρια είναι κάτι που ταλαιπωρεί το μωρό και επιδεινώνουν ή προκαλούν τους πόνους των κολικών, αν δεν θηλάζεις διάλεξε πιπίλες και μπιμπερό που μειώνουν την ποσότητα του αέρα που καταπίνει το μωρό όταν πίνει το γάλα του αλλά και τις φυσαλίδες του αέρα που δημιουργούνται στο γάλα με την ανάμιξη.
Μασάζ
Αν το μωρό είναι ανήσυχο δοκίμασε ένα ελαφρύ μασάζ στην κοιλίτσα του. Βάλε στο χέρι σου μερικές σταγόνες βρεφικό λάδι και τρίψε την κοιλιά του με κυκλικές κινήσεις, από τον αφαλό προς την περιφέρεια, με τη φορά του ρολογιού. Το μασάζ αυτό ενθαρρύνει την απελευθέρωση των αερίων που μπορεί να είναι παγιδευμένα στο έντερο και το στομάχι του μωρού και του προκαλούν τους πόνους.
Μαμά-τίγρης!
Σκέψου ότι το μπράτσο σου είναι το κλαδί ενός δέντρου και το μωρό σου ένα νεογέννητο τιγράκι ξαπλωμένο μπρούμυτα κατά μήκος του. Έτσι μου είχε εξηγήσει μια μαία την ειδική αυτή αγκαλιά που βοηθάει το μωρό να ανακουφιστεί από τους κολικούς. Ο πήχης σου στηρίζει όλο το βάρος του μωρού και η ελαφριά πίεση που ασκείται στην κοιλιά του θεωρητικά βοηθάει στην απελευθέρωση των αερίων που του προκαλούν τους πόνους. Με το άλλο σου χέρι μπορείς να του χαϊδεύετε την πλάτη – αυτό του προσφέρει ανακούφιση αλλά και ακόμη μεγαλύτερη θαλπωρή και ασφάλεια!
Σταγόνες κατά των κολικών
Στα φαρμακεία θα βρεις σταγόνες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των κολικών. Πριν τις αγοράσεις, συζήτησέ το οπωσδήποτε με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το μωρό σου.
Πηγή