Το άγχος, η πίεση και οι αποτυχημένες προσπάθειες μπορεί να λυγίσουν τον καθένα ξεχωριστά, με αποτέλεσμα η δυσφορία να καλύψει την καθημερινότητα. Δώστε σημασία στα παρακάτω και προσπαθήστε να μην αμελείτε τη μεταξύ σας σχέση.
Υπογονιμότητα: πώς να κρατήσετε το πρόβλημα μακριά από τη σχέση
Σ..ξουαλική ζωή
H συνεχής προσπάθεια για τη σύλληψη ενός παιδιού μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού. Μολονότι, στην αρχή το σ..ξ ήταν αποκλειστικά ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και ευχαρίστησης, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες μπορεί να μετατραπεί σε «αγγαρεία». Η αίσθηση ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά, προκαλεί εκνευρισμό και άγχος και στους δύο συντρόφους. Επιπλέον, έρχονται αντιμέτωποι με το συναίσθημα της ντροπής, που βγαίνει σιγά-σιγά στην επιφάνεια. Για αρκετούς άνδρες είναι ένα χτύπημα στον ανδρισμό τους, ενώ για τις γυναίκες είναι μια ατέλεια που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν και έτσι το ζευγάρι αδυνατεί να χαλαρώσει, νιώθει άγχος και απομακρύνεται.
Χρειάζεται χρόνος και κατανόηση και από τους δύο συντρόφους. Το να μαθαίνει κανείς να αποδέχεται μια δύσκολη κατάσταση, δεν είναι κάτι που συμβαίνει από την μια μέρα στην άλλη. Θυμηθείτε ότι διανύετε μια δύσκολη περίοδο που επηρεάζει τη σχέση σας, αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι. Προσπαθήστε να μην πιέζετε καταστάσεις και μην βλέπετε το σεξ σαν αγγαρεία. Αντίθετα, δείτε το σαν μια ευκαιρία να έρθετε πάλι πιο κοντά με τον σύντροφό σας, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις και προσεγγίζοντάς τον ερωτικά όποτε οι συνθήκες σας ευνοούν.
Προβλήματα στην επικοινωνία
Η υπογονιμότητα, όσο περνάει ο καιρός, γίνεται ένα θέμα που αποφεύγει το ζευγάρι να συζητήσει και έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα προβλημάτων στην μεταξύ τους επικοινωνία. Γεννάει σκέψεις και φοβίες που δύσκολα μπορούν να ειπωθούν και ακόμα πιο δύσκολα να ξεπεραστούν, όπως για παράδειγμα το «ποιος φταίει» ή «αν έχω εγώ το πρόβλημα, θα με χωρίσει;». Οι μικροκαυγάδες γίνονται πιο συχνοί και αναπτύσσεται η αίσθηση του ανικανοποίητου ενώ κάθε σύντροφος αρχίζει να ενοχλείται από μικροπράγματα στα οποία παλιά δεν έδινε σημασία. Σιγά- σιγά, ο ζευγάρι αποστασιοποιείται και ο καθένας αντιμετωπίζει την κατάσταση μόνος του και όχι σαν ομάδα μαζί με τον σύντροφό του.
Η επικοινωνία για μια σχέση παίζει σημαντικό ρόλο. Οι γυναίκες προσεγγίζουν διαφορετικά το ζήτημα από τους άντρες και γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να μιλάτε ανοιχτά και με ειλικρίνεια. Μπορεί να αισθάνεστε φόβο να μοιραστείτε τις σκέψεις σας, όμως είναι ένα θέμα που αφορά το «εμείς» και όχι το «εγώ». Η ντροπή, ο φόβος της εγκατάλειψης και οι αυτοκατηγορίες δεν πρέπει να έχουν θέση στη σχέση σας. Ακούστε προσεκτικά τον σύντροφό σας και προσπαθήστε να τον κατανοήσετε, συζητείστε και συμφωνήστε μαζί για το πώς θα προχωρήσετε στο μέλλον και ποιες εναλλακτικές μπορείτε να δοκιμάσετε. Φροντίστε, ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα να μην μονοπωλεί τις συζητήσεις σας, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος η πίεση και το άγχος να αυξηθούν.
Καθημερινότητα
Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που όταν ήρθαν αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα, απομακρύνθηκαν τόσο πολύ, στο σημείο να έχουν δύο ξεχωριστές ζωές. Πολλές φορές για τον έναν, ο/η σύντροφός του/ της γίνεται ασυνείδητα μια υπενθύμιση του προβλήματος και προκειμένου να μην το αντιμετωπίσει περεταίρω , αποφεύγει τον άνθρωπό του.
Είναι σημαντικό για ένα ζευγάρι να μένει ενωμένο στις δυσκολίες. Μπορεί να νιώθετε μόνοι ή αποξενωμένοι, όμως, μόνο με τον άνθρωπο που επιλέξατε δίπλα σας, θα καταφέρετε να ξεπεράσετε το πρόβλημα. Βάλτε ο ένας τον άλλον προτεραιότητα, θέστε εκ νέου στόχους, περάστε χρόνο μαζί και συζητείστε για το μέλλον.
Το ζήτημα της υπογονιμότητας είναι πολύ λεπτό για τα ζευγάρια που προσπαθούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, μη διστάσετε να ανοιχτείτε στον σύντροφό σας και μη φοβηθείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία υγείας που θα σας συμβουλεύσει για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε από δω και πέρα.
Πηγή