tromaktiko: Μάτι - Νέα ανατριχιαστική αποκάλυψη για την τραγωδία: Αγνόησαν προειδοποίηση ταξίαρχου για τη φωτιά

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Μάτι - Νέα ανατριχιαστική αποκάλυψη για την τραγωδία: Αγνόησαν προειδοποίηση ταξίαρχου για τη φωτιά



Η μαρτυρία που «ενοχοποιεί» την ηγεσία της Πυροσβεστικής – Ταξίαρχος του Σώματος κατέθεσε στους εισαγγελείς ότι στις 17:45 της 23ης Ιουλίου...
ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων πως η φωτιά κατευθύνεται προς το Μάτι - Ωστόσο, τον αγνόησαν

Ένα συνταρακτικό στοιχείο που αποδεικνύει όχι απλά την έλλειψη συντονισμού, αλλά την απόλυτη σύγχυση που επικρατούσε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής από τις πρώτες στιγμές της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την έρευνα για την τεράστια καταστροφή και το θάνατο 96 ανθρώπων τη μοιραία Δευτέρα της 23ης Ιουλίου.

Ο συντονιστής που πέταξε πάνω από το αρχικό σημείο της πυρκαγιάς είχε ενημερώσει το Κέντρο Επιχειρήσεων ήδη από τις 17:45 ότι το πύρινο μέτωπο πλησιάζει στο Νέο Βουτζά και έχει σταθερή καθοδική κατεύθυνση προς τη Λ. Μαραθώνος. Παρ’ όλα αυτά, οι επιτελείς, άγνωστο ακόμη βάσει ποιον δεδομένων, θεωρούσαν ότι η φωτιά θα κινηθεί στον εντελώς αντίθετο άξονα, από Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, όπως προκύπτει από συγκεκριμένο έγγραφο.

Ο συντονιστής, που είναι ταξίαρχος με τεράστια εμπειρία σε δασικές πυρκαγιές και με πολυετή θητεία στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, επέβαινε στο διοικητικό μικρό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και συντόνιζε τις επίγειες δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς στην Κινέτα.

Η ενημέρωση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση των εισαγγελέων, στις 17:15 στον ταξίαρχο δόθηκε εντολή από τον τότε αρχηγό να μετακινηθεί προς την περιοχή του Νταού Πεντέλης για να ελέγξει τα δεδομένα από αέρος, μετακίνηση που έγινε άμεσα.

Το ελικόπτερο έφτασε πάνω από την περιοχή στις 17:40 όταν οι φλόγες είχαν περάσει πάνω από Λύρειο Ίδρυμα και πλησίαζαν προς τα πρώτα απομονωμένα σπίτι του Νέου Βουτζά.

Μέσα σε 5 λεπτά ο ταξίαρχος ενημέρωσε μέσω του ασύρματου το Κέντρο Επιχειρήσεων για την εικόνα που είχε και τους προειδοποίησε ότι το μέτωπο κινείται με σταθερή κατεύθυνση προς τον οικισμό και είναι καθοδικό προς τη Λ. Μαραθώνος. Στο Κέντρο Επιχειρήσεων εκείνη την ώρα βρισκόταν ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο τότε υπαρχηγός και σημερινός αρχηγός και ο παραιτηθείς Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης.

Η πτήση του συντονιστικού ελικοπτέρου πάνω από αυτή την περιοχή διήρκησε συνολικά 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι στη διάθεση της εφημερίδας Realnews, οι αναφορές και οι εκτιμήσεις του ταξίαρχου για την εξέλιξη της φονικής πυρκαγιάς δεν άλλαξαν.

Στις 18:05 ο πιλότος αναγκάστηκε να αναχωρήσει για το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, αφού πλέον δεν είχε διαθέσιμα καύσιμα.

Το απίστευτο είναι ότι ακριβώς την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το fax του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι απεστάλη έγγραφο από το οποίο φαίνεται ότι οι εκεί αρμόδιοι εξακολουθούσαν να έχουν μία εντελώς λανθασμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά, κάτι που επίσης αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τους εισαγγελείς. Με το έγγραφο αυτό, που είχε συντάξει ο αστυνομικός διευθυντής, σύνδεσμός της ΕΛ.ΑΣ., και υπέγραφε ταξίαρχος της Πυροσβεστικές, ζητούνταν η αποστολή βαρέων μηχανημάτων για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε διάφορα σημεία και αναφερόταν ότι η κατεύθυνση του μετώπου της πυρκαγιάς ήταν από την Καλλιτεχνούπολη προς το Διώνη.

Στο μεταξύ, το μέτωπο συνέχιζε όχι μόνο να κατευθύνεται προς τη Λ. Μαραθώνος, αλλά παράλληλα να μεγαλώνει ως προς την έκτασή του και την ένταση. Σύμφωνα με αναφορά αστυνομικών της Τροχαίας, η φωτιά πέρασε πάνω από τη Λ. Μαραθώνος και «χτύπησε» το Μάτι στις 18:25. Τότε είχαν τελείωσε όλα…

Πηγή: Εφημερίδα Realnews
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!