προπονούνται τακτικά δεν έχουν γεμίσει λόφους από ατσάλινους μυς
-και αυτό δεν έχει να κάνει με τη μη χρήση στεροειδών (ακόμη κι αυτοί που τα παίρνουν έχουν τζούφιους μυς): είναι η κακή στρατηγική. Μόλις αρχίσεις να προπονείσαι με βάση πέντε μόνο απλούς κανόνες θα διαπιστώσεις πως η ολική σου δύναμη θα διπλασιαστεί σε χρόνο ρεκόρ και οι μύες σου θα αρχίσουν να αντέχουν πολύ βαριά φορτία.
Κάνε λιγότερες επαναλήψεις
Ένα τυπικό πρόγραμμα προπόνησης με βάρη σε κάθε γυμναστήριο του πλανήτη συνιστά για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες 8,10 ή 12 επαναλήψεις με ένα συγκεκριμένο βάρος που μπορείς να αντέξεις ανά άσκηση. Ωστόσο, αυτό έχει αποδειχθεί καταπληκτικό για κάψιμο λίπους, όχι όμως για ανάπτυξη της ολικής δύναμης του σώματος και της αύξησης της μυϊκής μάζας. Κατεβάζοντας τις επαναλήψεις σου στις 4 έως 6, αλλά με φορτίο στο 80-85% της μέγιστης απόλυτης επανάληψης, τα κέρδη σου είναι περισσότερα.
Κόψε τις ασκήσεις απομόνωσης
Σε περίπτωση που δεν είσαι εξοικειωμένος με τον όρο, μια άσκηση απομόνωσης είναι εκείνη που στοχεύει σε μια μεμονωμένη ομάδα μυών, όπως για παράδειγμα οι όρθιες πιέσεις με αλτήρες, οι οποίες επενεργούν κατά 85% στον εμπρόσθιο δελτοειδή (ώμος).
Το αντίθετο των ασκήσεων απομόνωσης είναι οι σύνθετες ασκήσεις, εκείνες δηλαδή που επενεργούν σε πολλαπλές και μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες -λόγου χάρη οι στρατιωτικές πιέσεις, τα ημικαθίσματα, οι άρσεις θανάτου και, φυσικά, οι πιέσεις στον πάγκο. Σύμφωνα με αναφορά ειδικής μελέτης από το τμήμα φυσιολογίας της άσκησης του Eastern Illinois University, ακόμη και αν δεν είσαι αθλητής, οι σύνθετες ασκήσεις έχουν την δυνατότητα να πολλαπλασιάζουν τα οφέλη που ζητάς για ολική δύναμη του σώματος.
Ξεκουράσου περισσότερο ανάμεσα στα σετ
Απ’ ό,τι κατανόησες μέχρι στιγμής, η οικοδόμηση μυών και δύναμης απαιτεί βαριές μπάρες, πιέζοντας τους μυς σε πλήρη ικανότητα συστολής. Ο επαρκής χρόνος αποκατάστασης μεταξύ των σετ είναι αυτό που θα σου επιτρέψει να επαναλάβεις αυτή τη διαδικασία για ακόμη 3 ή 4 φορές ώστε να πετύχεις τη βέλτιστη ποσότητα υπερφόρτωσης των μυών σου. Δεν είναι μόνο θεωρία. Η κλινική έρευνα έχει βρει με ακρίβεια το χρόνο ανάπαυσης ανάμεσα στα σετ (έρευνα από το Kennesaw State University): «...Όταν εκτελείς πιέσεις στον πάγκο ή squat με διαστήματα ανάπαυσης 2 λεπτών, είσαι σε θέση να εκτελέσεις σημαντικά περισσότερες επαναλήψεις ανά άσκηση, συγκριτικά με ένα χρόνο ξεκούρασης 30-60’’».
Μην βλέπεις τι έκανε ο Arnie
Άκου ένα πράγμα: Schwarzenegger δεν γίνεσαι, γεννιέσαι. Το να προσπαθείς να μιμηθείς τεχνικές που χρησιμοποιούν παλιοί και νέοι bodybuilders, όπως η προπόνηση Πυραμίδας ή η μέθοδος Drop Set απέχει πολύ από τον πρώτο στόχο σου, που είναι η αύξηση δύναμης.
Υπάρχουν καλά νέα για σένα.
Μελέτη από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Parana (Βραζιλία) αναφέρει: «Οι μύες μπορούν να γίνουν πιο δυνατοί χωρίς να γίνουν μεγαλύτεροι, χάρη στις νευρομυϊκές προσαρμογές, δηλαδή στην ικανότητα του αθλούμενου να επενεργεί σε εξωτερικές δυνάμεις ή στο ίδιο το βάρος του σώματός του μέσω της μυϊκής του δραστηριότητας». Οι Βραζιλιάνοι ερευνητές συστήνουν ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης που ξεκινά από καλή προθέρμανση και συνεχίζεται από 4 έως 6 επαναλήψεις (με φορτίο στο 80-85% της μέγιστης επανάληψης). Αν στην 6η επανάληψη νιώθεις ικανός να ανεβάσεις κιλά για το επόμενο σετ, κάν’ το.
Αν όχι, μείνε για λίγο καιρό στο ανεκτό φορτίο και θα ανακαλύψεις με πόση ευκολία θα ανεβάσεις μεγαλύτερη μπάρα στην επόμενη μέγιστη επανάληψή σου –μια ή το πολύ δυο εβδομάδες μετά.
Μάθε να εκτελείς τις ασκήσεις με σωστή τεχνική
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι νέοι γυμναζόμενοι δεν έχουν ιδέα για την κατάλληλη στάση και τεχνική εκτέλεσης πολλών ασκήσεων δύναμης και αυτή η άγνοια μειώνει δραματικά τα μυϊκά κέρδη τους, ενώ προκαλεί περιττή φθορά στους συνδέσμους, στους τένοντες και στις αρθρώσεις, ανοίγοντας παράλληλα και την πόρτα σε παλαιότερους τραυματισμούς στους ώμους, στους αγκώνες, στα γόνατα και στη μέση.
Μερικοί από αυτούς τους γυμναζόμενους απλά δεν ξέρουν πώς να το κάνουν σωστά, κάποιοι άλλοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την μόστρα παρά για τα πραγματικά οφέλη, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που τα διδάχθηκαν λάθος. Για να γίνεις ο δυνατός άντρας που θέλεις, δεν πρέπει να ανήκεις σε καμία από τις τρεις παραπάνω κατηγορίες.
Πηγή