Ιταλία να έχουν φιλόδοξα δημοσιονομικά σχέδια, αλλά η πορεία της γειτονικής οικονομίας δεν φαίνεται να δικαιολογεί τόση… φιλοδοξία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ανάπτυξη στην Ιταλία θα επιβραδυνθεί έως το 2020 και θα συνεχίσει με ρυθμούς χαμηλότερους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην πρόσφατη έρευνα του Bloomberg αναμένουν, επίσης, αύξηση του πληθωρισμού, ενώ για την ανεργία που διατηρείται σε διψήφιο ποσοστό «βλέπουν» αποκλιμάκωση με πολύ αργούς ρυθμούς.
Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν φαίνεται να υπάρχουν οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν τα σχέδια που καταρτίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός για μείωση των φόρων και αύξηση των δημόσιων δαπανών. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα υπόσχονται αύξηση εισοδημάτων και αρωγή των χαμηλότερων εισοδημάτων αλλά με τις εξαγγελίες τους αυτές πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο –να αυξάνουν το κόστος δανεισμού της χώρας.
Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο κυβερνητικός αξιωματούχος Τζιανκάρλο Τζιοργκέτι δήλωσε ότι είναι στο χέρι της Ιταλίας να αποδείξει ότι είναι «αξιόπιστη», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του η ΕΚΤ να παρατείνει το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) πέραν του Δεκεμβρίου 2018 προκειμένου να προστατευτεί η χώρα από τους κερδοσκόπους των αγορών. Τα κερδοσκοπικά funds «κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο Τζιοργκέτι, τονίζοντας ότι «είναι στο χέρι μας να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι για να υπερνικήσουμε αυτό το κερδοσκοπικό ένστικτο».
Τα σχέδια της κυβέρνησης προσκρούουν, επίσης, στους δημοσιονομικούς κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα την προηγούμενη εβδομάδα στάθηκε η αφορμή για να εντείνει η Ρώμη τις πιέσεις προς τις Βρυξέλλες για αύξηση των δαπανών για τις δημόσιες υποδομές, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι εν λόγω δαπάνες δεν πρέπει να υπολογίζονται στο έλλειμμα.
Οι κανόνες της ΕΕ , όμως, σε συνδυασμό με την αναλγησία των αγορών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Εάν η κυβέρνηση παραβεί το όριο του 3% για το έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ, το spread των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών μπορεί να εκτοξευτεί έως και στις 470 μονάδες βάση, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των τραπεζών. Αυτά τα επίπεδα αποτελούν «εφιάλτη» της χρηματοοικονομικής κρίσης και δεν έχουν σημειωθεί έκτοτε. Εάν, όμως, η κυβέρνηση λειτουργήσει συνετά στον προϋπολογισμό του Σεπτεμβρίου, τότε δεν αποκλείεται το κόστος δανεισμού να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.
Την ώρα όμως που οι επενδυτές ζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική υπευθυνότητα, οι Ιταλοί θέλουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους –ιδίως μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες των λαϊκιστών για μείωση των φόρων. Οι πιέσεις θα ενταθούν ακόμη περισσότερο όσο αυξάνεται ο πληθωρισμός.