tromaktiko: Πώς η Cosco θα μετατρέψει τον Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Πώς η Cosco θα μετατρέψει τον Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου



Το λιμάνι του Πειραιά μετατρέπεται σε μια από τις πιο...
σημαντικές επενδύσεις εκτός Κίνας για την εταιρεία – Τα ρεκόρ και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σε ένα με ενάμιση χρόνο ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, από τρίτο που είναι σήμερα. Αυτό είναι ο στόχος των στελεχών της Cosco που βλέπουν την επένδυσή τους να είναι μια από τις επικερδέστερες και σημαντικότερες επενδύσεις εκτός της Κίνας.

Τα αποτελέσματα άλλωστε πιστοποιούν τα παραπάνω. Η ελληνική θυγατρική ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά) κατέγραψε αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 25,8% σε 11,75 εκατ. ευρώ (13,65 εκατ. δολάρια), τόσο λόγω της αυξημένης δραστηριότητας όσο και λόγω της ανατίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Cosco Shipping Ports, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 31% σε ετήσια βάση αγγίζοντας τα 96 εκατ. ευρώ (111,4 εκατ. δολάρια).

Σε σχετική ανάλυσή του, ο κινεζικός όμιλος αναφέρει ότι ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε ως αποτέλεσμα της αυξημένης ροής εμπορευματοκιβωτίων, λόγω των καταπλεύσεων περισσότερων πλοίων, στο πλαίσιο της συμμαχίας Ocean Alliance. Επίσης, θετικά συνέβαλε και η αύξηση των τελών διακίνησης για τοπικά φορτία, από τον Μάρτιο κι έπειτα.

Η διακίνηση των κοντέινερς αυξήθηκε το 2017 κατά 6,4% έναντι του 2016, από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά, που διαχειρίζεται ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά. Σε απόλυτους αριθμούς: Το 2017 διακινήθηκαν 3,691 εκατομμύρια κοντέινερς (Teus) έναντι 3,471 εκατομμυρίων το 2016. Το 2018 μπορεί να ξεπεράσουμε και τα πέντε εκατομμύρια».

Επίσης η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων φέτος καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, με αποκορύφωμα τον μήνα Ιούλιο, όταν από τον Πειραιά φορτοεκφορτώθηκαν συνολικά 415.000 εμπορευματοκιβώτια, μέγεθος αυξημένο κατά 34,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για νέο ιστορικό υψηλό, το οποίο μάλιστα ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο με 374,3 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια.

Παράλληλα, ο Ιούλιος ήταν και ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο η σχετική δραστηριότητα ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 400.000 εμπορευματοκιβωτίων. Πλέον, σε επίπεδο επταμήνου (Ιανουάριος-Ιούλιος), έχουν διακινηθεί συνολικά 2,49 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 20,7% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.


«Κάθε εβδομάδα δεκαέξι με δεκαοκτώ εμπορευματικές αμαξοστοιχίες αναχωρούν από τον Πειραιά για την κεντρική και τη δυτική Ευρώπη. Το πρόγραμμα για τη διασύνδεση των θαλάσσιων και χερσαίων γραμμών Κίνας και Ευρώπης υλοποιείται πλέον και επιδιώκεται η μεταμόρφωση του Πειραιά σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αναδιανομής φορτίου, σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Logistics Services της περιφέρειας», λέει ο επικεφαλής της PCT, Ζανγκ Ανμινγκ και προσθέτει: «Ο Πειραιάς είναι το κέντρο του ευρωπαϊκού ναυτιλιακού κόσμου.

Η σιδηροδρομική μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων από τον Πειραιά, μέσω ΠΓΔΜ και Σερβίας, προς την Κεντρική Ευρώπη θα διαρκεί δύο ημέρες. Πολύ πιο γρήγορα, δηλαδή, από τον χρόνο που χρειάζεται ένα εμπορικό σκάφος από την Ασία να διασχίσει το Σουέζ, τη Μεσόγειο και μέσω τα στενών του Γιβραλτάρ, της Ισπανίας και τη Γαλλίας, να καταπλεύσει και ξεφορτώσει στο λιμάνι του Ρότερνταμ ή του Αμβούργου. Η Αυστρία, για παράδειγμα, εισάγει αγαθά κυρίως μέσω των λιμανιών του ευρωπαϊκού βορρά, θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη νέα διαδρομή στο μέλλον».

Το λιμάνι του Πειραιά είναι ήδη στην 7η θέση μεταξύ των 20 μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών εμπορικών λιμανιών. Πέρυσι κιόλας,ο Πειραιάς ανέβηκε κατά έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των εμπορικών λιμανιών στη σχετική ετήσια λίστα της ναυτιλιακής επιθεώρησης Lloyd’s List (Global Ports Top 100), στην 38η θέση διεθνώς από την 44η το 2016.

Οι εκτιμήσεις για φέτος σχετικά με το λιμάνι του Πειραιά είναι ότι θα κινηθεί ακόμα υψηλότερα, καθώς βρίσκεται πλέον στα πλάνα και των τριών μεγάλων παγκόσμιων συμμαχιών τακτικών γραμμών, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων στην προβλήτα ΙΙΙ στις αρχές του 2019, η συνολική χωρητικότητα των προβλητών I, ΙΙ και ΙΙΙ θα αυξηθεί σε 7,2 εκατομμύρια κοντέινερς (TEUS).

Με το συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό πρόγραμμα η COSCO είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει περεταίρω τον Πειραιά ως κεντρική πύλη του ευρώ-ασιατικού εμπορίου καθώς είναι το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι μετά το Σουέζ. Ο επικεφαλής της PCT λέει ακόμη ότι κινεζικός όμιλος συνεισέφερε στην ανάπτυξη του λιμανιού, δημιουργώντας 1.600 θέσεις εργασίας.

Η κινεζική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά έχει δώσει υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνοντας ταυτόχρονα το επενδυτικό ενδιαφέρον εταιρειών ελληνικών και ξένων συμφερόντων, που στοχεύουν στη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, συνεδριακών κέντρων και εμπορικών χώρων στα cruise terminals, επωφελούμενες από την αναβάθμιση της πόλης.

«H πορεία μας είναι ήδη επιτυχής. Είμαστε πολύ περήφανοι. Στα σχέδια μας είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου εμπορικού λιμανιού της Μεσογείου μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία εδώ και 8 χρόνια», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ.Ζανγκ και προσθέτει: «Είμαστε αισιόδοξοι για τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας. Με καλή συνεργασία, οι δύο αυτές χώρες μπορούν να πετύχουν τα πάντα. Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Η Ελλάδα δεν είναι μόνον πύλη εισόδου στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η Κίνα έχει ήδη βοηθήσει την ελληνική οικονομία και θα συνεχίσει να την στηρίζει όπως μπορεί», τονίζει.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!