χιλιάδες άλλες ιστοσελίδες, μιας και η Κυβέρνηση της χώρας έχει μπλοκάρει την πρόσβαση του internet σε αυτές. Ποιές επιπτώσεις δημιουργεί αυτή η κατάσταση;
Παραδείγματα της γενιάς αυτής υπάρχουν πολλά, με τον Wei Dilong, 18 χρονών που ζει στο Χονγκ Κονγκ να είναι ένας συνηθισμένος έφηβος μιας και του αρέσουν δραστηριότητες όπως το basket, οι ταινίες με υπερ-ήρωες ενώ του αρέσει να ακούει μουσική hip-hop και ονειρεύεται να σπουδάσει Χημεία στον Καναδά. Εκεί που διαφέρει σε σύγκριση με τα άλλα παιδιά στην ηλικία του είναι ότι δεν έχει ακούσει ποτέ για το Google και το Twitter, ενώ όταν ρωτήθηκε τι γνωρίζει για το Facebook δήλωσε ότι το έχει ακούσει μια φορά και πιστεύει πως είναι σαν το Baidu, τη μηχανή αναζήτησης που κυριαρχεί στην Κίνα.
Αυτό συμβαίνει γιατί η Κίνα τα τελευταία δέκα χρόνια έχει μπλοκάρει τα Google, Facebook, Twitter και Instagram αλλά και χιλιάδες άλλες ιστοσελίδες ανά τον κόσμο, με τη χώρα να επιβάλει τη χρήση των αντίστοιχων Κινεζικών ιστοσελίδων που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες και άφθονη λογοκρισία σε μια προσπάθεια της Κινεζικής κυβέρνησης να “προστατεύσει” τους πολίτες της.
Οι επιπτώσεις από αυτόν τον αποκλεισμό έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τώρα, μιας και μια ολόκληρη γενιά δε γνωρίζει τις υπηρεσίες που χρησιμοποιεί ο υπόλοιπος κόσμος, δημιουργώντας μια ομάδα ανθρώπων αποκομμένους από τον υπόλοιπο κόσμο, οι οποίοι ενώ χρησιμοποιούν τις εναλλακτικές σελίδες της Κίνας, αδιαφορούν πλήρως για όσα λογοκρίνονται και δεν επιτρέπεται να “εισχωρήσουν” στην κοινωνία της τεχνολογίας στην Κίνα.
Με αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες επιτρέπουν στο Πεκίνο να χτίσει ένα εναλλακτικό σύστημα που ανταγωνίζεται τη Δύση, ενώ το συγκεκριμένο μοντέλο λογοκρισίας του διαδικτύου να εξαπλώνεται σε ακόμα περισσότερες χώρες όπως το Βιετνάμ, η Τανζανία και η Αιθιοπία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με την πεποίθηση για την επιρροή που θα είχε το διαδίκτυο στον κόσμο, με τον Bill Clinton να δηλώνει το 2000 ότι η εξάπλωση του internet στην Κίνα θα την κάνει μια πιο ανοιχτή κοινωνία όπως αυτήν των Η.Π.Α, τονίζοντας πως η ελευθερία θα διαδοθεί με τα κινητά τηλέφωνα και το καλώδιο του modem, κάτι που φαίνεται να μην υλοποιείται τουλάχιστον στην Κίνα.
Για τους κολοσσούς του διαδικτύου, το να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς στην Κίνα είναι ένα μακρινό όνειρο μιας και ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ακολουθεί το δικό του μονοπάτι επιβάλλοντας τον αποκλεισμό και ανάκληση της άδειας σε 3000 ιστοσελίδες μέσω της ρυθμιστικής αρχής διαδικτύου στην Κίνα. Παρά τα όσα συμβαίνουν, οι Αμερικανικοί κολοσσοί δεν τα παρατάνε, με τη Google να ετοιμάζει μια λογοκριμένη έκδοση της μηχανής αναζήτησης για τα smartphone στην Κίνα, σε περίπτωση που λάβει το “πράσινο φως” από την κυβέρνηση της χώρας. Επιπλέον, ενώ το Facebook απέκτησε, τον προηγούμενο μήνα, έγκριση για την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας σε επαρχία της Κίνας, αυτή ανακλήθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Κυβέρνηση της χώρας.
Σε έρευνα 18 μηνών που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Peking και Stanford, προέκυψαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, 1000 Κινέζοι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνο που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν στα χέρια τους εργαλεία για να παρακάμψουν τις λογοκριμένες ιστοσελίδες και να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση σε αυτές. Το αξιοπερίεργο ήταν πως σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν τα χρησιμοποίησαν ενώ οι περισσότεροι που παρέκαμψαν τη λογοκρισία της Κίνας, μπήκαν να διαβάσουν την ειδησεογραφία στις ιστοσελίδες που είχαν μπλοκαριστεί.
Εντύπωση προκαλεί πως χρήστες του διαδικτύου όπως ο Zhang Yeqiong, 23 ετών και υπάλληλος εξυπηρέτησης πελατών σε μια e-commerce εταιρεία, δηλώνει πως μεγάλωσε με το Baidu και έχει πλέον συνηθίσει σε αυτό και δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης, δείχνοντας το πόσο έχει επηρεαστεί από ό,τι επιβάλλει η Κινεζική κυβέρνηση, μην έχοντας ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσει κάτι άλλο το οποίο ενδεχομένως να είναι καλύτερο σαν εργαλείο.
Υπάρχουν πολλοί νέοι στην Κίνα που χρησιμοποιούν εφαρμογές και υπηρεσίες σαν το Baidu, το κοινωνικό δίκτυο WeChat και την πλατφόρμα αναπαραγωγής video μικρής διάρκειας Tik Tok. Σημαντικό είναι το γεγονός πως όταν η social media εταιρεία Tencent έκανε έρευνα σε 10000 χρήστες που γεννήθηκαν το 2000 και έπειτα, προέκυψαν ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η έρευνα έδειξε πως 8 στους 10 πιστεύουν πως η Κίνα βρίσκεται στην καλύτερη καμπή της ιστορίας της και βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, ενώ το ίδιο ποσοστό δήλωσε πως νιώθουν αισιόδοξοι για το μέλλον τους.
Σε δηλώσεις που έγιναν από άλλον Κινέζο πολίτη, ανέφερε ότι γνώριζε σαν ονόματα εταιρειών τα Google, Facebook, Twitter και Instagram, με έναν φίλο του πατέρα του να αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες έχουν μπλοκαριστεί από την Κινεζική κυβέρνηση επειδή το περιεχόμενό τους δεν ήταν κατάλληλο για την ανάπτυξη του Κινεζικού σοσιαλισμού.
Τέλος, ένας άλλος Κινέζος πολίτης που μετανάστευσε από τη Νότια Κίνα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας για να σπουδάσει Marketing, ήρθε σε επαφή με πολλές ιστοσελίδες όπως το Google, Facebook, YouTube και Snapchat. Όταν επέστρεψε στην οικογένειά του στην Κίνα για διακοπές, τόνισε πως δεν ήταν δύσκολο να μη χρησιμοποιήσει το Google και ότι οι Κινεζικές εφαρμογές που είναι εναλλακτικές αυτών που χρησιμοποιούμε όλοι, δεν είναι χρήσιμες όταν κάποιος βρίσκεται εκτός Κίνας. Αντιθέτως, όποιος χρησιμοποιεί ιστοσελίδες όπως το Google και άλλες, είναι εύκολο να τις χρησιμοποιήσει οπουδήποτε και αν βρίσκεται.
Πηγή