Το διάσημο μοντέλο
Η Έβελιν Νέσμπιτ ( 1884-1967) υπήρξε διάσημη ηθοποιός και μοντέλο. Το πρόσωπό της φιγουράριζε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας όπως το Vanity Fair και το Cosmopolitan, αλλά και σε ημερολόγια και αντικείμενα που πωλούνταν ως σουβενίρ, όπως γυναικεία καθρεφτάκια, δίσκοι σερβιρίσματος, καρτ-ποστάλ ακόμα και τράπουλες. Η καριέρα της άρχισε ως έφηβη στη Φιλαδέλφεια και αργότερα συνεχίστηκε στη Νέα Υόρκη σε μία εποχή που το μόντελινγκ ήταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Διαφήμιζε καλλυντικά, οδοντόκρεμες και άλλα προϊόντα ομορφιάς.
Ο γάμος με τον playboy πολυεκατομμυριούχο
Η Έβελιν παντρεύτηκε τον πολυεκατομμυριούχο Χάρυ Κένταλ Θω, ο οποίος την πολιορκούσε σχεδόν τέσσερα χρόνια και κατάφερε να την θαμπώσει με την περιουσία του. Ο Θω παρουσίαζε έντονα ψυχολογικά προβλήματα από την παιδική του ηλικία. Ως ενήλικας ξόδευε αλόγιστα την περιουσία του και συχνά ήταν πρωταγωνιστής σε κραιπάλες, όργια, ενώ έκανε και χρήση ναρκωτικών. Λέγεται ότι ο όρος playboy επινοήθηκε για πρώτη φορά στο λεξιλόγιο για να περιγράψουν την άσωτη ζωή του. Η εξωσυζυγική σχέση με τον διάσημο αρχιτέκτονα Όμως, η ομορφιά και η φήμη της Έβελιν δεν πέρασε απαρατήρητη και από τον 47χρονο τότε αρχιτέκτονα Στάνφορντ Γουάιτ, μέλους της κοσμικής κοινωνίας της Νέας Υόρκης. Ο Γουάιτ σχεδίαζε σπίτια πλουσίων αλλά έγινε γνωστός για μια σειρά φημισμένων δημοσίων κτηρίων, όπως το Madison Square Garden, το Rosecliff, το Old Cambell Hall στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και πολλά άλλα διάσημα κτήρια. Ο αρχιτέκτονας ήταν ένας ψηλός, κοκκινομάλλης άντρας γνωστός για την αγάπη που είχε στα έργα τέχνης και στις έφηβες κοπέλες. Διατηρούσε ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν με κρυφή είσοδο για τις ερωτικές του περιπέτειες. Σε ένα δωμάτιο υπήρχε μια κούνια από κόκκινο βελούδο, κρεμασμένη από το ταβάνι, όπου έβαζε τις ερωμένες να λικνίζονται γυμνές και να τις παρακολουθεί. Ανάμεσά τους ήταν και η Έβελιν.
Το μίσος του απατημένου συζύγου
Ο αρχιτέκτονας είχε ξελογιάσει τη νεαρή Έβελιν και ο βαθύπλουτος σύζυγός της ζήλευε αφόρητα. Δεν μπορούσε να ανατρέψει την κατάσταση και είχε αποκτήσει εμμονή με τον αντίζηλό του. Παρά το γεγονός ότι και οι δυο άντρες λάτρευαν τον ίδιο τρόπο της έξαλλης ζωής, ο Θω κινούνταν στη σκιά του Γουάιτ. Έτσι, ο αρχικός θαυμασμός για την επαγγελματική επιτυχία του είχε μετατραπεί σε μίσος. Είναι πολύ πιθανό ο Γουάιτ να μη γνώριζε αυτό το μίσος που έτρεφε ο Θω εναντίον του.
Ο φόνος
Στις 25 Ιουνίου το 1906, ο Θω και η γυναίκα του η Έβελιν πήγαν στο Madison Square Building για να παρακολουθήσουν ένα σόου. Παρά τη ζέστη, ο Θω δεν έβγαλε το μακρύ μαύρο πανωφόρι του. Στις 11 το βράδυ και ενώ το σόου τελείωνε, εμφανίστηκε ο Γουάιτ στη συνηθισμένη του θέση που κρατούσε πάντα. Ο Θω τον πλησίασε από πίσω, έβγαλε από το παλτό, το κρυμμένο πιστόλι και τον πυροβόλησε στην πλάτη τρεις φορές φωνάζοντας ότι το έκανε επειδή κατέστρεψε τη γυναίκα του.
Η Δίκη
Ο Θω συνελήφθη και η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις. Εξαιτίας της τεράστιας δημοσιότητας, για πρώτη φορά διατάχτηκαν οι ένορκοι να απομονωθούν ώστε η διαδικασία να είναι αμερόληπτη. Η τελική ετυμηγορία για τον δολοφόνο ήταν εγκλεισμός σε άσυλο. Η Έβελιν κατέθεσε και στις δύο δίκες που έγιναν. Η οικογένεια του άντρα της, της υποσχέθηκε οικονομική άνεση στο μέλλον, σε περίπτωση που η κατάθεσή της ήταν ευνοϊκή για τον σύζυγό της. Το ποσό που της υποσχέθηκαν ανερχόταν στο 1.000.000 δολάρια, το οποίο δεν έλαβε ποτέ επειδή η απόφαση ήταν καταδικαστική.
Η απόδραση
Το 1913 ο Θω δραπέτευσε από το άσυλο και κατάφερε να περάσει τα σύνορα προς το Κεμπέκ του Καναδά. Η οικογένεια και οι δικηγόροι του πέτυχαν την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου μετά από νέα δίκη κρίθηκε αθώος και αφέθηκε ελεύθερος.
Πηγή