tromaktiko: Tokaj: όλα όσα θέλετε να μάθετε πριν επισκεφτείτε τη δημοφιλή οινική περιοχή της Ογγαρίας

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Tokaj: όλα όσα θέλετε να μάθετε πριν επισκεφτείτε τη δημοφιλή οινική περιοχή της Ογγαρίας



Με τα αγροτικά χωριά της, τα ατμοσφαιρικά κελάρια και...
τα γλυκά χρυσά κρασιά της, αυτή η βορειοανατολική γωνιά της Ουγγαρίας είναι ένα κρυφό κόσμημα, που περιμένει να το εξερευνήσετε.

Το Tokaj είναι απλά εκπληκτικό. Πρόκειται για μια περιοχή εκατοντάδων εξαφανισμένων ηφαίστειων, δασωμένων λόφων και αμπελώνων. Καλύπτει 27 χωριά και οι πλαγιές είναι γεμάτες σήραγγες που είναι χαραγμένες στον ηφαιστειακό βράχο, οι οποίες προσφέρουν τέλειες συνθήκες παλαίωσης για τους θησαυρούς του χρυσού κρασιού.

Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι το 2002 η UNESCO ανακηρύσσει την περιοχή του κρασιού Tokaj ως Πολιτιστικό Ιστορικό Τοπίο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πλέον το Τοκάι είναι μία από τις λίγες αμπελουργικές περιοχές που έχουν πετύχει αυτό το καθεστώς.

Η περιοχή Tokaj (Tokaji με ένα «i» είναι το όνομα του κρασιού) βρίσκεται στην βορειοανατολική Ουγγαρία, τόσο κοντά στα σύνορα που ένα μικρό μέρος της περιοχής ανήκει στην πραγματικότητα στη Σλοβακία.

Ο οίνος και ο τουρισμός είναι στενά συνδεδεμένοι. Σχεδόν κάθε οινοποιείο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες, αν και συνήθως θα χρειαστεί να  κλείσετε ένα ραντεβού, καθώς τα περισσότερα είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Μοναδικό τοπίο

Πριν από δώδεκα εκατομμύρια χρόνια, αυτή η περιοχή βρισκόταν κάτω από την παννονική θάλασσα, οπότε η υποθαλάσσια σεισμική δραστηριότητα δημιούργησε τον πορώδη ηφαιστειακό βράχο πάνω στον οποίο βρίσκονται τώρα οι αμπελώνες του Τοκάι. Ο πορώδης βράχος επιτρέπει στις ρίζες της αμπέλου να αναπτυχθούν βαθιά. Η περιοχή βρίσκεται επίσης στη συμβολή δύο ποταμών: του Tisza και του Bodrog. Ο υγρός αέρας δημιουργεί πυκνή πρωινή ομίχλη το φθινόπωρο, γεγονός που δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη του βοτρύτη. Οι αμμώδεις αμπελώνες απολαμβάνουν ηλιόλουστα και δροσερά απογεύματα, τα οποία δροσίζουν και τα σταφύλια.

Τα προκύπτοντα σταφύλια aszú (το aszú αναφέρθηκε για πρώτη φορά ήδη από το 1571) είναι τόσο στεγνά ώστε ο χυμός δεν μπορεί να συμπιεστεί από αυτά, έτσι το Tokaj έχει μια ειδική μέθοδο οινοποίησης. Αυτά τα συρρικνωμένα σταφύλια συνθλίβονται σε μια πάστα, η οποία ζυμώνει για να κάνει τα χρυσαφένια κρασιά Tokaji aszú. Αυτά είναι τα κρασιά που κατέστησαν το Tokaji παγκοσμίου φήμης κρασί, ήταν τα αγαπημένα των βασιλιάδων σε όλη την Ευρώπη. Το Tokaj έχει πιθανώς την παλαιότερη ταξινόμηση αμπελώνων στον κόσμο, καθώς παράγεται από το 1707-1708, πολύ πριν από το Μπορντό ή τη Βουργουνδία. Στη συνέχεια, το 1737, ένα βασιλικό διάταγμα όρισε την περιοχή Tokaj και σε ποια χωριά επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το όνομα για να παράγουν κρασί - αναμφισβήτητα πρόκειται για την πρώτη ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης κρασιού στον κόσμο.

Τα κελάρια του Τοκάι

Εκατοντάδες μικρά κελάρια αποτελούν ένα συναρπαστικό αξιοθέατο αυτής της περιοχής. Οι οινοποιοί έσκαψαν μερικά μέτρα στη δροσιά του ηφαιστειακού στρώματος του ηφαιστείου, καθώς αυτό ήταν το τέλειο περιβάλλον για την παλαίωση του Tokaji. Τα περισσότερα κελάρια έχουν στους τοίχους τους κάτι σαν βελούδινη επένδυση από τις αναπτύξεις ενός μύκητα που ονομάζεται Zasmidium cellare. Αυτό το στρώμα αναπτύσσεται μόνο σε κελάρια κρασιού και πιστεύεται ότι βοηθά στον καθαρισμό του αέρα και στη ρύθμιση της υγρασίας. Φανταστείτε τον εαυτό σας στα κελάρια του Dereszla του 17ου αιώνα και μετά κάντε σύγκριση με μια επίσκεψη στο ολοκαίνουργιο οινοποιείο και στο wine bar στην βεράντα στην καρδιά των αμπελώνων του Henye.

Μια άλλη επιλογή είναι το Patricius, το οποίο ψηφίστηκε ως το πιο όμορφο οινοποιείο της Ουγγαρίας, το 2013. Εξερευνήστε τα κελάρια, δοκιμάστε εξαιρετικά aszú και κρασιά καθυστερημένης συγκομιδής και απολαύστε τους εντυπωσιακούς αμπελώνες με τη συλλογή των σχεδόν ξεχασμένων ιστορικών σταφυλιών. Η Vega Sicilia κατέχει το Tokaj-Oremus στο Tolcsva, το οποίο κάνει το εκπληκτικό ξηρό λευκό Mandolás, καθώς και τα υπέροχα γλυκά και aszú κρασιά στο ιστορικό οινοποιείο και τα βαθιά υπόγεια κελάρια. Εδώ μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμη και τη θρυλική eszencia - το πλούσιο σιρόπι που προκύπτει από τα σταφύλια aszú και φημολογείται ότι έχει θαυματουργές φαρμακευτικές ιδιότητες.

Οινοποιεία στο Τοκάι που αξίζει να επισκεφτείτε

Το Tokaj είναι η καρδιά του Furmint - ένα θαυμάσιο σταφύλι που πραγματικά αντικατοπτρίζει το terroir της περιοχής. Πρόσφατα, η ανάπτυξη μονοποικιλιακών οίνων ή οίνων με δυο ποικιλίες υπήρξε μια ισχυρή τάση. Ο István Szepsy είναι πρωτοπόρος σε πολλές πτυχές της οινοποίησης του Tokaji και πρόσφατα έχει επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες των εδαφών στα 400 αγροτεμάχια του. Δοκιμάστε τα κρασιά του στο εστιατόριο Percze ή Gusteau στο Mád.

Ο ταλαντούχος Zoltán Demeter κάνει μια εκπληκτική γκάμα από ξηρά κρασιά vineyard-selection, καθώς και το κομψό αφρώδες, fine f˝obor, γλυκό κρασί και εξαιρετικό aszú. Όλα αυτά σε ένα οινοποιείο του 18ου αιώνα στο Tokaj, όπου παίζει κλασσική μουσική στα κελάρια για την ωρίμανση των νεαρών κρασιών.

Άλλα μικρά οινοποιεία που αξίζει να επισκεφθείτε περιλαμβάνουν το Dobogó, το Gizella, το βιοδυναμικό Bott Pince και το Tokaj-Nobilis. Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος Samuel Tinon έχει χτίσει το οινοποιείο του στην Olaszliszka και είναι τώρα ο βασιλιάς του σπάνιου, ξηρού στυλ κρασιού που ωριμάζει σε flor, szamorodni (φτιαγμένο από ολόκληρα τσαμπιά, κυρίως σε γλυκά στυλ). Θυμηθείτε να κάνετε κράτηση για να το επισκεφθείτε.



Ο οίνος βρίσκεται στο επίκεντρο του τουρισμού, αλλά υπάρχουν και υπέροχοι περίπατοι μέσα από τις δασικές κορυφές της περιοχής με πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης πεζοπορίας στο υψηλότερο σημείο της περιοχής, τον ίδιο το λόφο του Tokaj. Εκδρομές με βάρκα, ορεινή ποδηλασία ή ιππασία μπορούν επίσης να γίνουν εκεί κοντά. Το μαγευτικό, όμορφα ανακαινισμένο Κάστρο Rákóczi στο Sárospatak αξίζει μια επίσκεψη. Η συναγωγή του 18ου αιώνα στο χωριό Mád, η οποία αποτελεί τμήμα εβραϊκής προσκυνηματικής διαδρομής, θα πρέπει επίσης να βρεθεί στη λίστα με αυτά που πρέπει να κάνετε.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτείτε το Τοκάι

Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε την περιοχή είναι τα τέλη Απριλίου όταν πραγματοποιείται η ετήσια δημοπρασία κρασιού Tokaj, με το πρόγραμμα Tokaj Spring επισκέψεων και τις ειδικές γευστικές δοκιμές. Αργά τον Μάιο, την Ημέρα του Αγίου Ουραμπάν, όταν ανοίγουν μια σειρά από οινοποιεία, ενώ τον Ιούνιο υπάρχει ένα φεστιβάλ κρασιού στην πόλη Tokaj. Επίσης, στο Mád διοργανώνεται το Φεστιβάλ Furmint τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχουν συχνές πτήσεις προς τη Βουδαπέστη και είναι μια εύκολη διαδρομή 2,5 ωρών σε καλούς δρόμους προς το Tokaj. Ένα τρένο φεύγει κάθε δύο ώρες από το σιδηροδρομικό σταθμό Βουδαπέστη-Κέλετι για το Τόκαϊ. Ο χρόνος ταξιδιού είναι δύο ώρες και 40 λεπτά.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!