Κρατάτε σημειώσεις για τα πάντα για να βεβαιωθείτε ότι θα είστε συνεπείς στα ραντεβού και στις λοιπές υποχρεώσεις σας;
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, λίγα λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα αρκούν για να βοηθήσετε τον εγκέφαλό σας να «τακτοποιεί» καλύτερα τις πληροφορίες και να ενισχυθεί η μνήμη σας!
Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, μόλις 10 λεπτά άσκησης ενισχύουν τη συνδετικότητα του εγκεφάλου και βοηθούν τον εγκέφαλο να διαχωρίζει παρόμοιες αναμνήσεις. Με τον όρο συνδετικότητα περιγράφονται οι σύνδεσμοι και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ διακριτών μονάδων του νευρικού συστήματος.
Οι δοκιμές που διεξήγαγαν οι ερευνητές τούς οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η συνδετικότητα μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου που ευθύνονται για τη δημιουργία και την «αποθήκευση» των αναμνήσεων αυξάνεται μετά από ένα σύντομο διάστημα ήπιας άσκησης, όπως 10 λεπτά χαλαρό περπάτημα, γιόγκα ή τάι τσι.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές ζήτησαν από 36 υγιείς εθελοντές νεαρής ηλικίας (περίπου 20 ετών) να κάνουν 10 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης (στο 30% της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου) πριν αξιολογήσουν τη μνήμη τους. Το τεστ αξιολόγησης της μνήμης επαναλήφθηκε στη συνέχεια στην ίδια ομάδα εθελοντών χωρίς προηγουμένως να έχουν γυμναστεί.
Το ίδιο πείραμα επαναλήφθηκε και πάλι σε 16 από τους εθελοντές, εκ των οποίων ορισμένοι είχαν κάνει ήπια σωματική άσκηση όπως και πριν ενώ οι υπόλοιποι όχι. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν στους συμμετέχοντες εγκεφαλικές απεικονίσεις ώστε να καταγράψουν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Όπως αποδείχτηκε, σε όσους είχαν γυμναστεί ήταν βελτιωμένη η επικοινωνία μεταξύ του ιππόκαμπου –περιοχή με μεγάλη σημασία για την αποθήκευση των πληροφοριών– και περιοχών του εγκεφαλικού φλοιού, οι οποίες εμπλέκονται στην ανάκληση των αναμνήσεων.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, οι συμμετέχοντες που είχαν κάνει έστω και λίγα λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης ήταν σε θέση να θυμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια εικόνες αντικειμένων που είχαν δει και μάλιστα να διακρίνουν λεπτομέρειες μεταξύ σχεδόν ίδιων αντικειμένων.
«Ένας απογευματινός περίπατος είναι αρκετός για να επωφεληθούμε» αναφέρει σχετικά ο Μάικλ Γιάσσα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.
Οι ερευνητές επί του παρόντος διεξάγουν αντίστοιχα πειράματα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ώστε να διαπιστώσουν ποια οφέλη έχει η ήπια άσκηση στη μνήμη τους. «Ο βασικός μας στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα απλό πρόγραμμα άσκησης που να ταιριάζει στις μεγαλύτερες ηλικίες, σε άτομα που ενδεχομένως έχουν αναπηρίες ή κινητικές δυσκολίες, και να στοχεύει στην καθυστέρηση της νοητικής κατάπτωσης» αναφέρει ο Γιάσσα.
Πηγή