tromaktiko: 12 τρόποι να ξεφορτωθείς τις μαμαδοσυμβουλές των άλλων – χωρίς να τσακωθείς

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

12 τρόποι να ξεφορτωθείς τις μαμαδοσυμβουλές των άλλων – χωρίς να τσακωθείς



Σου συμβαίνει καθημερινά. Άνθρωποι του περιβάλλοντός σου, σε βομβαρδίζουν διαρκώς...
με συμβουλές για το πώς θα μεγαλώσεις το παιδί σου, αφήνοντας αιχμές ότι «τίποτα δεν κάνεις καλά». Αν και κατανοείς απόλυτα πως στις περισσότερες περιπτώσεις το κίνητρο είναι η αγάπη και για σένα και για το παιδί σου, το πράγμα έχει γίνει κουραστικό. Γιατί, στην τελική, ποιος θέλει να ακούει διαρκώς συμβουλές, όταν δεν τις έχει ζήτησει. Ευτυχώς, υπάρχουν πάντα τρόποι να πετάξεις από πάνω σου αυτόν τον βραχνά, χωρίς να χαλάσεις τη σχέση σου με τους συμβουλάτορες – αν όντως δεν θέλεις να τη χαλάσεις.

Όλοι οι διαφορετικοί τρόποι να ανταποκριθείς στις ανεπιθύμητες συμβουλές
1. Άκου πρώτα
Είναι φυσικό να είσαι αμυντική εάν αισθάνεσαι ότι κάποιος σε κρίνει. Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι πως το άτομο που έρχεται να σε συμβουλέψει, δεν σε θεωρεί άχρηστη, απλώς θέλει να μοιραστεί μαζί σου πολύτιμες πληροφορίες. Προσπάθησε να ακούσεις – ίσως μάθεις κάτι χρήσιμο.

2. Κάνε ότι ακούς
Αν ξέρεις ότι δεν υπάρχει ελπίδα συνεννόησης με τον επίδοξο συμβουλάτορα, κάνε ότι ακούς. Χαμογέλασε και πες «ενδιαφέρον!». Μετά, συνέχισε ό,τι έκανες.

3. Συμφώνησε
Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να συμφωνείς σε ένα σημείο με τα λεγόμενα του άλλου προσώπου. Προκειμένου να γλιτώσεις από τα υπόλοιπα, ρίξε το βάρος σε αυτό και η συζήτηση θα κλείσει ειρηνικά.

4. Να διαλέγεις τις μάχες σου
Αν η πεθερά σου επιμένει ότι το μωρό πρέπει να φοράει καπέλο στη βόλτα σου στο πάρκο ενώ δεν έχει ήλιο, κάνε της το χατήρι. Μπορείς να είσαι απόλυτη σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ευημερία του παιδιού. Με ένα καπέλο μια συννεφιασμένη μέρα, δεν αλλάζουν και πολλά.

5. Απόφυγε το θέμα
Αν η αδερφή σου επιμένει ότι δεν παθαίνει τίποτα το μωρό αν το αφήνεις να κλαίει, μην ξαναπαραπονεθείς για τις αυπνίες σου σε εκείνη. Αν ξαναφέρει το θέμα στην επιφάνεια, άλλαξε κουβέντα ή πες της «θέλεις ένα καφεδάκι;».

6. Εκπαίδευσε τον συμβουλάτορα
Εάν ο «δάσκαλος» σου μεταδίδει πληροφορίες που γνωρίζεις ότι είναι ξεπερασμένες ή λάθος, μοιράσου μαζί του όλες τις κανούριες πληροφορίες που έχεις μάθει για το θέμα. Ίσως και να μπορείς να ανοίξεις το μυαλό του άλλου ατόμου. Καλό είναι να ανατρέξεις σε κάποια έγκυρη μελέτη, βιβλίο ή αναφορά που έχεις διαβάσει για να υποστηρίξεις τη θέση σου.

7. «Χρησιμοποίησε» τον παιδίατρο
Πολλοί άνθρωποι αποδέχονται μια άποψη εάν είναι «επικυρωμένη» από έναν επαγγελματία. Αν, λοιπόν, ακολουθείς τη συμβουλή του παιδίατρου σε αυτά που κάνεις, ξεκίνα με τη φράση: «Ο γιατρός μου είπε…».

8. Να είσαι ασαφής
Μπορείς να αποφύγεις την αντιπαράθεση με μια απροσδόκητη απάντηση. Για παράδειγμα, εάν η αδελφή σου ρωτήσει αν έχεις αρχίσει την εκπαίδευση της πάνας μπορείς να απαντήσεις με το εξής: «Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

9. Αποστήθισε μια «στάνταρ» απάντηση
Σε κάθε ανεπιθύμητη συμβουλή μπορείς να απαντάς ευγενικά: «Αυτός ο τρόπος μπορεί να είναι σωστός για σένα, αλλά δεν είναι για μένα».

10. Δοκίμασε την ειλικρίνεια
Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής και μίλησε για τα συναισθήματά σου. Βρες ένα χώρο χωρίς   περισπασμούς και διάλεξε τα λόγια σου προσεκτικά, λέγοντας πάνω κάτω: «Ξέρω πόσο πολύ αγαπάς τον Χάρι και χαίρομαι που του αφιερώνεις τόσο πολύ χρόνο. Επίσης, ξέρω ότι νομίζεις ότι με βοηθάς όταν μου δίνεις συμβουλές για κάτι, αλλά νιώθω ότι τα πηγαίνω καλά με τον δικό μου τρόπο και θα ήθελα πραγματικά την κατανόησή σου σ’ αυτό».

11. Βρες έναν μεσολαβητή
Αν η κατάσταση κινδυνεύει να φτάσει στο απροχώρητο βρες κάποιον που θα σε βοηθήσει και θα υποστηρίξει τις θέσεις σου ή την επιθυμία σου να κάνεις αυτό που θεωρείς εσύ σωστό.

12. Αναζήτησε ομοϊδεάτες φίλους και γονείς
Σκέψου τη συμμετοχή σου σε μια ομάδα υποστήριξης ή σε μια ηλεκτρονική σελίδα με ανθρώπους που μοιράζονται τη δική σου φιλοσοφία. Μιλώντας με άλλους που μεγαλώνουν τα μωρά τους με τρόπο παρόμοιο με τον δικό σου μπορεί να σου δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσεις ανθρώπους που δεν συμμερίζονται τις απόψεις σου.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!