( το κεφάλι της μπύρας),/καπέλο/krausen.
Αυτό που δημιουργεί αφρό στη μπύρα είναι οι φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα που επιπλέουν.
Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να παραχθεί με έναν από τους δύο τρόπους: φυσικά μέσω ζύμωσης ή τεχνολογικά με διάλυση υπό πίεση.
Η διαδικασία που δημιουργεί τις φυσαλίδες είναι γνωστή ως πυρήνωση και συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.
Η γεύση και η οσμή συνδέονται έντονα. Οι φυσαλίδες στον αφρό φέρνουν νόστιμα αρώματα που είναι σήμα κατατεθέν σε διάφορα είδη μπίρας, τα οποία στη συνέχεια χρησιμεύουν επίσης για την ενίσχυση της γεύσης.
Διαβάστε κι αυτό: Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν πίνετε μπύρα από βρώμικο ποτήρι
Ο τύπος βύνης και πρόσθετων υλών υπαγορεύει την πυκνότητα και τη μακροζωία του αφρού.
Ειδικά η πυκνότητα είναι υπεύθυνη για την κρεμώδη υφή του αφρού.
Διαβάστε σχετικά: Συσκευή που εκτυπώνει φαγώσιμα μηνύματα πάνω στον αφρό της μπύρας κάνει θραύση στην Αμερική
Γενικά, η μπύρα σιταριού, όπως η Hefeweizen, έχει μεγαλύτερο και πιο μακρόχρονο αφρό σε σχέση με την μπύρα από κριθάρι που είναι η πιο συνηθισμένη.
Η βρώμη και η σίκαλη είναι επίσης φημισμένες για τα μεγάλα beer heads που μπορούν να παράγουν.
Διαβάστε επίσης: Πως παράγεται η μπύρα χωρίς αλκοόλ;
Οι λάτρεις της μπύρας έχουν απόψεις για τον αφρό μπύρας που διίστανται. Σε άλλους δεν αρέσει καθόλου και άλλοι θεωρούν τη μπύρα ατελή χωρίς αφρό. Οι ζυθοποιίες θεωρούν τον αφρό ακριβώς όπως και κάθε άλλη συνιστώσα της μπύρας!
Τα widget είναι μικρές συσκευές που μερικές φορές τοποθετούνται μέσα σε κουτιά μπύρας για να βοηθήσουν στον έλεγχο των ιδιοτήτων του αφρού μπύρας. Για παράδειγμα, η Guinness που έχει κατοχυρώσει και σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Ιρλανδία.
Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει για τα ποτήρια widget, τα οποία έχουν ένα μοτίβο στο κάτω μέρος που λειτουργεί σαν widget και βοηθά στην απελευθέρωση αυτών των πάντα σημαντικών φυσαλίδων διοξειδίου του άνθρακα.
Πηγή