tromaktiko: Ξεκίνησε η μεγάλη ανακαίνιση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα με κόστος 342,7εκατ.δολάρια

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Ξεκίνησε η μεγάλη ανακαίνιση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα με κόστος 342,7εκατ.δολάρια



Επιμέλεια: Νίκος Καραγιάννης
Το μεγαλύτερο αυτοτελές κτιριακό project στην Αθήνα, από εχθές είναι σε εξέλιξη. Η επίσημη...
θεμελίωση της ανακαίνισης της Αμερικανικής Πρεσβείας, ενός από τα εμβληματικότερα κτίρια της πρωτεύουσας, εγκαινιάστηκε προχθές από τον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ και τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Στην εκδήλωση, σημειολογικό φόντο ήταν μία μπουλντόζα και φτυάρια με την αμερικανική και ελληνική σημαία να στέκονται στις δύο άκρες. Η τελετή ήταν λιτή, με τον κο Πάϊατ να σημειώνει ότι πρόκειται για ένα έργο που θα κρατήσει 5 έτη προκειμένου το εξηντάχρονο κτίριο να αναβαθμιστεί ενώ σημείωσε ότι τρέφει μεγάλη εκτίμηση στη σχολή BauHaus που υπέγραψε την κατασκευή του υφιστάμενου κτίσματος επί της Λεωφόρου Β.Σοφίας.

Ο κος Καμίνης ευχήθηκε να ολοκληρωθούν οι εργασίες και έδωσε ραντεβού στα εγκαίνια της ανακαινισμένης πρεσβείας. Στη συνέχεια έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός και η συμβολικές πρώτες "φτυαριές" από τους κους Πάϊατ και Καμίνη.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ
Το έργο της ανακαίνισης σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκανα από την πρεσβεία θα κοστίσει 342,7εκατ.δολάρια και θα διαρκέσει σχεδόν 5 έτη (οι υπογραφές έπεσαν το 2017) με την ολοκλήρωση να προσδιορίζεται για το 2022.

Αρχιτεκτονικά το έργο φέρει την υπογραφή της Ann Beha Architects, ενώ ο γενικός εργολάβος είναι η εταιρεία Caddell Construction Company. Σύμφωνα με πηγές της πρεσβείας στο ypodomes.com ο υπεργολάβος του έργου στην Ελλάδα είναι η εταιρεία Redex του ομίλου Κοπελούζου.

Στόχος είναι, η ανακαίνιση της Πρεσβείας να καλύψει τα αυστηρά στάνταρ προστασίας και ασφάλειας που έχουν τεθεί. Το project περιλαμβάνει την αποκατάσταση πολλών από τα αρχικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβαμένου του κεντρικού lobby, τις μοναδικού σχεδιασμού εσωτερικές σκάλες καθώς και την όψη από μάρμαρο.

Το έργο θα εκτελεστεί σε 4 φάσεις και στη νέα του μορφή θα έχει ανανεωμένη εξωτερική όψη, αναβάθμιση της δομής της Πρεσβείας και των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων αλλά και ανακαίνιση του κτιριακού παραρτήματος.

Καινοτομία του έργου είναι η κατασκευή ενός νέου χώρου ο οποίος θα λειτουργεί και σαν φυσική σύνδεση των δύο υφιστάμενων κτιρίων της Πρεσβείας. Συνολικά κατά τη διάρκεια των εργασιών αναμένεται να εργαστούν 620 Αμερικανοί, Έλληνες και άλλων εθνικοτήτων εργαζόμενοι εκ των οποίων οι περίπου 500 θα είναι ντόπιοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει σε κατασκευές τέτοιου μεγέθους, το έργο θα συνεισφέρει σε μηνιαία βάση περί τα 1,2εκατ.δολάρια στην ελληνική οικονομία.


ΕΡΓΟ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ LEED SILVER
Όπως έγινε επίσης γνωστό, το έργο έχει ήδη εγγραφεί για να πιστοποιηθεί κατά LEED Silver (U.S. Green Building Council for Leadership in Energy and Environmental Design). Αυτό σημαίνει ότι το έργο θα χρησιμοποιεί πολλές "πράσινες" πρακτικές κατά τη διάρκεια της κατασκευής και κατά τη διάρκεια λειτουργίας.

Για παράδειγμα το βρόχινο νερό θα επαναχρησιμοποιείται για πότισμα για να μειωθεί το κόστος ύδρευσης. Ο σχεδιασμός είναι τέτοιος που μεγιστοποιεί τη χρήση εγχώριων υλών για την οικονομική αποδοτικότητα  του έργου.

ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα που βρίσκεται στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα, κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Walter Gropius την περίοδο 1959 - 1961 και είναι εμπνευσμένο από την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα.

Το νέο κτίριο εγκαινίασε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1961 ο Αμερικανός πρέσβης Έλις Μπριγκς παρουσία του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Προηγουμένως η αμερικανική πρεσβεία στεγαζόταν σε παλαιό νεοκλασικό τετραώροφο κτίριο που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και λεωφόρου Β. Σοφίας το οποίο στη συνέχεια κατεδαφίστηκε και στη θέση του οικοδομήθηκε νέο πολυόροφο κτίριο.

Το 2003 προστέθηκε ένας νέος χώρος πρασίνου καθώς και ένα καινούριο κτίριο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της πρεσβείας.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!