tromaktiko: Τα 3 "τρικ" που φουσκώνουν το πλεόνασμα

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Τα 3 "τρικ" που φουσκώνουν το πλεόνασμα



Της Δήμητρας Καδδά
Υπάρχουν 3 "τρικ" ή αβέβαιης μονιμότητας "δεξαμενές" που τροφοδοτούν τα...
υπερπλεονάσματα στα οποία στηρίζεται η κυβέρνηση για τα αιτήματα μη περικοπής των συντάξεων, παροχής μερίσματος και φέτος, αλλά και 4ετούς πακέτου παροχών και έχουν συγκεντρώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την προσοχή των δανειστών. Τα έχουν εντοπίσει κατά το "ξεψάχνισμα" των δημόσιων οικονομικών, το οποίο θα συνεχιστεί εντατικά τις επόμενες εβδομάδες.

Ο λόγος για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (που υποεκτελείται συστηματικά και φέτος), για έκτακτα έσοδα που βελτιώνουν τη συνολική εικόνα, αλλά και για την 6μηνη νέα καθυστέρηση της καταβολής των νέων συντάξεων.

Πηγές των "θεσμών" αμφισβητούν τη μονιμότητα στην απόδοση αυτών των τριών παραγόντων, αλλά κάνουν και λόγο για σημαντικές παρενέργειες σε κάποιες περιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας και για την αγορά (ΠΔΕ, συντάξεις). Έτσι, μειώνουν τον πήχη των δημοσιονομικών προσδοκιών, ειδικά για το κρίσιμο έτος το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% δεν αμφισβητείται μεν, αλλά οι δανειστές δεν αποδέχονται ότι υπάρχει επαρκές δημοσιονομικό περιθώριο (το μόνο που συμφώνησαν στην Αθήνα είναι για το κοστολόγιο των μέτρων Τσίπρα, και αυτό με κάποιες αποκλίσεις).

Θεωρούν, λοιπόν, ότι τα αντίμετρα 2019-2020 (για την περικοπή αφορολογήτου-συντάξεων) είναι πάρα πολύ σημαντικές και στοχευμένες παρεμβάσεις. Ότι είναι σημαντικότερες για το μέλλον της χώρας από μια μη περικοπή των παλαιών συντάξεων (σ.σ.: τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς). Δηλαδή θεωρούν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι ένα μέρος του πακέτου των αντίμετρων θα γίνει μέσα από τα υπερπλεονάσματα και, άρα, τον "δημοσιονομικό χώρο" 2019-2022, για να δώσουν το "ΟΚ" για μερική ή ολική κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Υπενθυμίζεται ότι από τη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε κάποια από τα αντίμετρα (μείωση φορολογίας επιχειρήσεων, μείωση ΕΝΦΙΑ, κοινωνικές παροχές κ.λπ.). Υπάρχουν, όμως, και άλλα που δεν ειπώθηκαν (όπως είναι η μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων, της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).

Τα 3 θολά σημεία

Αναλυτικά, τα δημοσιονομικά πεδία των οποίων η μονιμότητα αμφισβητείται από τους δανειστές είναι:

1. Η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι το πρώτο. Το 2017 έκλεισε με δαπάνη κατά 1 και πλέον δισ. ευρώ χαμηλότερη του στόχου. Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το 8μηνο του 2018 δείχνουν ότι το φαινόμενο συνεχίζεται (υποεκτέλεση 923 εκατ. ευρώ), έναντι 700 περίπου εκατ. ευρώ έναν μήνα πριν). Δηλαδή, ενώ "λεφτά υπάρχουν" ως πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό, η δαπάνη δεν φτάνει σε επιχειρήσεις και άλλους δικαιούχους. Και αυτό, σύμφωνα με τους "θεσμούς", έχει πάρα πολύ μεγάλες συνέπειες, όχι μόνο στη ρευστότητα, αλλά και στη ζήτηση και την τόνωση των επενδυτικών δαπανών (σ.σ.: που είναι το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία).

2. Το δεύτερο σκέλος είναι τα έσοδα που προέρχονται από διάφορους έκτακτους παράγοντες, αλλά και από ελέγχους που διενεργεί η ΑΑΔΕ σε υποθέσεις παρελθόντων ετών. Οι επιδόσεις έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά το τελευταίο διάστημα και τονώνουν τον Προϋπολογισμό. Ωστόσο, η ένσταση των "θεσμών" είναι ότι αυτή η "δεξαμενή" έχει κάποιο όριο, το οποίο, αν φανεί το επόμενο διάστημα, θα αναστρέψει την εικόνα. Έτσι, αμφιβάλλουν για το αν μπορεί να ιδωθεί ως μέτρο μόνιμου χαρακτήρα. Και τούτο, μάλιστα, όταν σε διάφορα πεδία εσόδων (όπως σε αυτά της φορολογίας επιχειρήσεων) παρατηρείται υστέρηση.

3. Ο τρίτος παράγοντας είναι αυτός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες έχουν "φρενάρει". Έχει αναβληθεί –για ακόμα μία φορά– το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους (από τον Ιούνιο στον Δεκέμβριο). Η δαπάνη αυτή, ειδικά στο σκέλος των συντάξεων που δεν έχουν εκκαθαριστεί, στηρίζει τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο και αυτή είναι προσωρινού χαρακτήρα, ενώ προκαλεί παρενέργειες στη ζήτηση, στην αγορά και στην τόνωση της οικονομίας (καθώς και σε κοινωνικό επίπεδο).
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!