πριν καν καταλάβεις το πώς και το γιατί, βρίσκεσαι στην άκρη του δρόμου και τρίβεις το πόδι σου μπας και ξεμουδιάσει.
Τι προκαλεί όμως αυτό το μούδιασμα και πως μπορείς να το ξεπεράσεις;
Σύμφωνα με έρευνες του ινστιτούτου ποδηλασίας της Serotta, o κυριότερος παράγοντας που προκαλεί το μούδιασμα των άκρων είναι η κακή προσαρμογή του ποδηλάτου στο σωματότυπο του αναβάτη.
Γι’αυτό σας προτείνουμε μερικές έξυπνες λύσεις ώστε τα άκρα σας να μην πέφτουν σε λήθαργο κάθε φορά που κάνετε ποδήλατο.
Πέλμα και δάκτυλα
Τα λάθος παπούτσια είναι η βασικότερη πηγή μουδιάσματος των δακτύλων. Η πολύωρη ποδηλασία απαιτεί κατάλληλα παπούτσια τα οποία υποβοηθούν το μετατάρσιο χωρίς να πιέζουν τα νεύρα.
Χέρια
Αν κρατάς το τιμόνι έχοντας τα χέρια σε πλήρη έκταση, με προτεταμένους τους καρπούς, τότε πιέζονται τα νεύρα. Για να βρείς τη σωστή θέση, προσπάθησε να έχεις τα χέρια κάθετα στο υπόλοιπο σώμα και τους αγκώνες λυγισμένους.
Μπορείς επίσης να βοηθήσεις τα χέρια σου αγοράζοντας ένα σετ από καλά χερούλια, τα οποία έχουν ειδικές στρώσεις για απορρόφηση των κραδασμών.
Πόδια
Η κακή στάση του σώματος επίσης μπορεί να ασκήσει περισσότερη πίεση στα νεύρα και στις φλέβες με αποτέλεσμα το μούδιασμα των ποδιών. Το ίδιο και η ακατάλληλη σέλα. Η μαλακιά και άνετη σέλα, όσο αναπαυτική κι αν φαίνεται στην αρχή, μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη επιλογή για τις μεγάλες διαδρομές. Οι μεγαλύτερες σέλες, όπως είναι φυσικό, έχουνμεγαλύτερη επιφάνεια τριβής με το σώμα, άρα θα καταπονήσουν τους γλουτούς του αναβάτη. Αντίθετα, οι συμπαγείς σέλες, που είναι και στενές, είναι συνήθως οι καλύτερες. Η επιφάνεια τριβής με τους γλουτούς είναι μειωμένη και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην ταλαιπωρείται το σώμα.
Βουβωνική χώρα
Σκύβοντας μπροστά καθώς ποδηλατείς, πιέζεις τα νεύρα τα οποία μειώνουν τη ροή του αίματος και μουδιάζουν την περιοχή. Γιαυτό πρέπει να φοράς ειδικά ρούχα και να προσαρμόζεις την κλίση της σέλας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε τα κόκαλα της λεκάνης να κάθονται καλύτερα και να μπορούν να διαχειριστούν σωστά το βάρος του σώματος.
Πηγή