1. Απολαύστε το ζωντανό Βίλνιους
Ο ιστορικός πυρήνας της πρωτεύουσας της Λιθουανίας, το Βίλνιους, είναι μια ωραία συλλογή από φωτεινά μπαρόκ σπίτια, γραφικά σοκάκια και πολύχρωμες εκκλησίες χτισμένες γύρω από ήσυχες αυλές. Περάστε τις μεγάλες ξύλινες πόρτες για να βρείτε ζωντανές παμπ και μπαρ, κρυμμένες βεράντες και ρομαντικά εστιατόρια.
2. Μετρήστε τους σταυρούς
Δεν θα ξέρατε από πού να ξεκινήσετε στο αξιοσημείωτο Hill of Crosses στο Šiauliai , στη βορειοκεντρική Λιθουανία. Αυτό το ανθρωπογενές μνημείο είναι κυριολεκτικά ένα ανάχωμα χιλιάδων σταυρών που απομένουν εκεί με τα χρόνια από προσκυνητές, επισκέπτες, ακόμα και από νεόνυμφους την ημέρα του γάμου τους. Οι σταυροί κυμαίνονται από μεγάλους και περίτεχνους έως μικροσκοπικά μαζικά παραγόμενα ξύλινα σταυρουδάκια που αγοράζονται στο χέρι στο κοντινό κατάστημα αναμνηστικών. Πολλοί από τους σταυρούς λένε τις δικές τους ιστορίες και σημειώνονται με φωτογραφίες αγαπημένων ή προσωπικών μηνυμάτων.
3. Δείτε το κάστρο στη λίμνη
Το πιο δημοφιλές ημερήσιο ταξίδι από την πρωτεύουσα είναι το σύντομο ταξίδι με τρένο (περίπου 30χλμ) στο ιστορικό εθνικό πάρκο Trakai, μια εκδρομή που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά αρκετών διασυνδεδεμένων λιμνών με τη λιθουανική ιστορία. Θα πρέπει να διασχίσετε μια μικρή γέφυρα πεζών μέχρι το ανακαινισμένο Κάστρο της Γοτθικής Νήσου που φτάνει στη λίμνη Galvė για να δείτε την έδρα της λιθουανικής αρχής από τον 14ο αιώνα. Το Μουσείο Ιστορίας Trakai αναφέρει την ιστορία του κάστρου και διαθέτει μια συλλογή από μεσαιωνικά όπλα. Στη συνέχεια, χαλαρώστε κατά μήκος της ακτογραμμής ή ενοικιάστε μια βάρκα για να εξερευνήσετε μια από τις λίμνες.
4. Η λατρεία του διαβόλου
Η Λιθουανία ήταν ειδωλολατρική μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα, πολύ μετά την υιοθέτηση του Χριστιανισμού από άλλα ευρωπαϊκά έθνη, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι διάβολοι και τα παγανιστικά σύμβολα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μυθολογία της χώρας. Το διαβολικό μουσείο, στην κεντρική πόλη του Kaunas, εμφανίζει εκατοντάδες ειδώλια, κούκλες και αγαλματίδια που συνέλεξαν κατά τη διάρκεια των ετών ο Λιθουανός ζωγράφος Antanas Žmuidzinavičius (1876-1966).