Τα κεράσια προέρχονται από την δυτική Ευρώπη και την Ασία.
Ανήκουν στο γένος Προύμνη, στην οικογένεια των ροδοειδών, όπως και τα βερίκοκα, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα. Αν και υπάρχουν πολλές ποικιλίες κερασιών, τα γλυκά κεράσια και τα βύσσινα είναι τα πιο καλλιεργήσιμα.
Τα κεράσια είναι από τα φρούτα με πολύ λίγες θερμίδες, αλλά πολλά οφέλη για την υγεία.
√ Έχουν χρωστικές ουσίες, που είναι στην πραγματικότητα πολυφαινολικές φλαβονοειδείς ενώσεις, γνωστές ως ανθοκυανίνες και γλυκοσίδες. Οι ανθοκυανίνες είναι κόκκινες, μωβ ή μπλε χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στην εξωτερική επιδερμίδα των φρούτων και περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
√ Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες των κερασιών αντιδρούν σαν αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπλοκάροντας τις δράσεις της κυκλοξυγενάσης και των ενζύμων. Η κατανάλωση κερασιών αποτελεί άμυνα του οργανισμού ενάντια σε χρόνιες οδυνηρές παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, η μυαλγία και οι τραυματισμοί από την άθληση.
√ Οι έρευνες επίσης προτείνουν ότι τα βύσσινα βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, της γήρανσης, των νευρολογικών παθήσεων και του διαβήτη.
√ Τα κεράσια είναι πλούσια σε μελατονίνη, μία αντιοξειδωτική ουσία που βοηθά στο νευρικό σύστημα, στην αϋπνία και στους πονοκεφάλους.
√ Επίσης τα κεράσια είναι καλή πηγή μετάλλων, όπως κάλιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός και μαγνήσιο. Το ποτάσιο βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
√ Τέλος, η λουτείνη και η ζεαξανθίνη που περιέχουν, καταστρέφουν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, που ευθύνονται για την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου και καρδιακών νοσημάτων.
Πηγή