tromaktiko: Μητροπολίτης Λουγκάνσκ: «Αναληθείς οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού»

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Μητροπολίτης Λουγκάνσκ: «Αναληθείς οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού»



Του Αιμίλιου Πολυγένη
Άμεση ήταν η απάντηση από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας στις δηλώσεις του...
Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιωβ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέσω του Μητροπολίτη Λουγκάνσκ κ. Μητροφάνη.

Ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιωβ, ο οποίος δήλωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν έχει το δικαίωμα να «διώξει» τους Εξαρχους του Φαναρίου από την Ουκρανία, διότι «η ίδια δεν είναι ανεξάρτητο μέλος των διαπραγματεύσεων, αφού η αλληλογραφία περιλαμβάνει μόνο την Ρωσική Εκκλησία».

«Αυτό δεν είναι αλήθεια, επειδή είμαστε σε άμεση επικοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η απόδειξη της οποίας είναι πολλά αμοιβαία γράμματα, που τώρα είναι στα αρχεία και στο Κίεβο και την Κωνσταντινούπολη. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωβ δεν μπορεί να μην το ξέρει… για μένα είναι πολύ περίεργο που άκουσα τέτοια δήλωσή» - δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μητροφάνης.

Επίσης ο Ουκρανός Ιεράρχης πρόσθεσε: «Σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο, ο Επίσκοπος δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σε μια άλλη Μητρόπολη, χωρίς την κανονική άδεια του τοπικού Επισκόπου. Αυτό σημαίνει ότι ο Επίσκοπος της Κωνσταντινουπόλεως, που είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε ενέργεια στο έδαφος του Κιέβου και της Ουκρανίας, χωρίς την άδεια του κανονικού Επισκόπου του Κιέβου, δηλαδή του Μητροπολίτη Ονουφρίου ο όποιος δεν έδωσε καμία άδεια στους Έξαρχους».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν υποθετικά η δική μας Ιερά Σύνοδος όριζε Έξαρχους στην Τουρκία, χωρίς την έγκριση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η αντίδραση θα ήταν παρόμοια» - υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Λουγκάνσκ, Επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «θα ήθελα να ανατρέψω τη θέση του Αρχιεπισκόπου Ιωβ, οτι πριν από 10 χρόνια, δηλαδή το 2008, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Κίεβο χωρίς πρόσκληση της Ορθοδόξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, και αυτό δεν προκάλεσε καμία αντίσταση από την πλευρά της Εκκλησίας μας. Αυτό επίσης δεν ισχύει. Η πρόσκληση ήταν από την Εκκλησία μας τότε!» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μητροφάνης.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Θέλω να υπενθυμίσω τα λόγια για το θέμα αυτό, του αλλότινου πρόεδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ορθοδόξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Αρχιμανδρίτου Κυρίλλου (Govorun), ο οποίος είπε ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε στην Ουκρανία μετά από διπλή πρόσκληση – από την Εκκλησία και το Κράτος. Γι’ αυτόν η πρόσκληση απο την Εκκλησία έχει την προτεραιότητα, επειδή θα μπορούσε να έρθει στην Ουκρανία και χωρίς πρόσκληση εκ μέρους του Προέδρου, αλλά χωρίς προσκλησή από την Εκκλησία η άφιξη του δεν θα ήταν δυνατή. Έτσι είναι λυπηρό το γεγονός ότι σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά.»

«Επομένως οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου δείχνουν την αντιφατικότητά τους. Φαίνεται ότι γι αυτούς, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν είναι αρκετά ανεξάρτητη, γι' αυτό και λένε ότι η Εκκλησία μας δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπερασπιστεί την κανονική της επικράτεια από μόνη της» - δήλωσε επίσης ο Μητροπολίτης Μητροφάνης.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ουκρανίας ανέφερε: «Θα ήθελα πολύ να πω στο Φανάρι να σταματήσει! Επίσης οι Εκπρόσωποί του δεν πρέπει να πυροδοτούν την φωτιά στα ΜΜΕ, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την Εκκλησία με τις ενέργειες και τα λόγια τους. Δεν θα υπάρξουν αντικανονικές, εχθρικές και μονομερείς ενέργειες εναντίον τους από την πλευρά μας, και δεν θα υπάρξει τέτοια απότομη αντίδραση από την πλευρά μας.»
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!