tromaktiko: Πώς οι ποδοσφαιρικές ομάδες «σκοράρουν» στα κέρδη

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς οι ποδοσφαιρικές ομάδες «σκοράρουν» στα κέρδη



Στο μυαλό πολλών ανθρώπων οι αθλητικές ομάδες μοιάζουν με... μεγάλες εταιρείες και είναι λογικό: Έχουν παγκόσμια έκθεση, εκατομμύρια οπαδούς και αθλητές που κερδίζουν υπέρογκα ποσά. Στην πραγματικότητα όμως ακόμη και οι μεγαλύτερες ομάδες αποδεικνύονται μικρά ψάρια στον επιχειρηματικό κόσμο. Η πιο πλούσια ποδοσφαιρική ομάδα παγκοσμίως έχει κεφαλαιοποίηση 4,1 δισ. δολάρια. Είναι δηλαδή πιο μικρή σε αξία για παράδειγμα από την Fevertree Drinks Plc. η οποία συσκευάζει αναψυκτικά και σόδες που έχει μόλις 51 υπαλλήλους.

Αν και οι μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου έχουν εκατομμύρια ή και εκατοντάδες εκατομμύρια οπαδούς, ιστορικά έχουν αποδειχθεί ότι δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλά στο να τους κάνουν να αποχωρίζονται τα χρήματά τους.

Το 2012 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε περίπου 659 εκατομμύρια οπαδούς παγκοσμίως. Αναλυτές εκτιμούν πως τα έσοδα της ομάδες φέτος θα φθάσουν τα περίπου 587 εκατ. λίρες, δηλαδή περίπου 1,16 δολάρια ανά υποστηρικτή. Το Twitter έχει 338 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες ανά μήνες και ανακοινώνει έσοδα 2,4 δισ. δολάρια, ενώ η κεφαλαιοποίησή του φθάνει τα 27 δισ. δολάρια.



Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει καταφέρει να αυξάνει συνεχώς τα έσοδά της κυρίως λόγω των πιο ακριβών τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων της. Όμως η ανάπτυξη της κερδοφορίας ομάδων όπως η Γιουνάιτεντ απειλείται καθώς οι τηλεοπτικές εταιρείες εμφανίζονται απρόθυμες να δώσουν πολλά χρήματα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των πρωταθλημάτων. Και αυτό διότι πολλοί τηλεθεατές προτιμούν να βλέπουν αγώνες διαδικτυακά.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τελευταίος διαγωνισμός για τηλεοπτικά δικαιώματα των παιχνιδιών της Πρέμιερ Λιγκ όπου το τίμημα ανά αγώνα μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό που έγινε πριν από τέσσερα χρόνια. Επιπλέον στο γαλλικό πρωτάθλημα η μονάδα Canal+ της Vivendi αποφάσισε ότι δεν άξιζε να καλύψει το κόστος και δεν συμμετείχε καν στο σχετικό διαγωνισμό.

Η αλλαγή αυτή κάνει επιτακτική για τις αθλητικές ομάδες την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων με τους οποίους θα μπορούν να κερδίζουν χρήματα από τους υποστηρικτές τους. Και αυτό σε μια περίοδο όπου όπως αναφέρει ο εταίρος της Delta Partners Σαμ Έβανς τα κόστη των ομάδων συνεχώς αυξάνονται. Το σίγουρο είναι πως ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίον λειτουργούν οι ομάδες ως επιχειρήσεις θα πρέπει να αλλάξει.

Το ψηφιακό μάρκετινγκ δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες να βρίσκονται στο μέσο μιας πώλησης ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Μια ομάδα μπορεί να συνδέει τους υποστηρικτές τους με υπηρεσίες ή προϊόντα με παρόμοιο τρόπο με αυτό που το κάνουν το Facebook και η Google.



Οι ποδοσφαιρικές ομάδες ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά τα έσοδα από εμπορικές δραστηριότητες είναι ακόμη σημαντικά χαμηλότερα από τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Η Άρσεναλ είναι μια από τις πρώτες ομάδες που χρησιμοποίησε ψηφιακά εργαλεία για να βοηθήσει διάφορες μάρκες να διαφημιστούν στους οπαδούς τους. Τα έσοδα απ’ αυτές τις δραστηριότητες της ομάδας έχουν αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με το 2014 φθάνοντας τα 91 εκατ. λίρες ετησίως. Παραμένουν, όμως, σχεδόν τα μισά απ’ αυτά που βγάζει από τα τηλεοπτικά δικαιώματα (199 εκατ. λίρες).

Οι ομάδες θα γίνονται ολοένα και περισσότερο ψηφιακές αγορές και οι οπαδοί τους θα είναι ο βασικός τους στόχος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!