tromaktiko: Στιγμιαίος καφές και στομαχικές ενοχλήσεις, τι ισχύει τελικά;

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Στιγμιαίος καφές και στομαχικές ενοχλήσεις, τι ισχύει τελικά;



Από τον Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος
Ο καφές είναι αναμφισβήτητα ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα στις...
επιλογές του ενήλικου πληθυσμού διεθνώς και δη ο στιγμιαίος καφές, που στον ελλαδικό χώρο έχει συνδεθεί με την τόνωση και την αύξηση της πνευματικής διαύγειας του οργανισμού.

Ωστόσο, αυτή η συνήθεια έχει αυθαίρετα κατηγορηθεί για στομαχικές ενοχλήσεις που προκαλούνται μέσω της ιδιότητας της καφεΐνης να διεγείρει την παραγωγή γαστρικών οξέων.

Ένα σημαντικό ερώτημα που τίθεται από το καταναλωτικό κοινό και χρήζει απάντησης, είναι αν όντως υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και των παθήσεων του ανώτερου πεπτικού συστήματος, ως αποτέλεσμα επιδημιολογικών μελετών.

Για να απαντήσουμε το παραπάνω ερώτημα με σαφή και έγκυρο τρόπο, θα ανατρέξουμε σε νέα σημαντική βιβλιογραφία.

Καταρχήν, όσον αφορά την παραγωγή γαστρικών οξέων, είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι είναι μια φυσιολογική διαδικασία που προκύπτει ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης φαγητών η ποτών.

Σχετικά με τον στιγμιαίο καφέ δεν υπήρχε κάποια σχετική έρευνα, μέχρι την πρόσφατη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Η μελέτη είχε να κάνει με την επίδραση διαφορετικών ειδών καφέ στον οργανισμό και συγκεκριμένα στην κατάσταση του στομάχου και δημοσιεύθηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό (Papakonstantinou et al. Nutrition Journal, 2016). Στην έρευνα αυτή, 40 υγιείς ενήλικες, κατανάλωσαν κρύο στιγμιαίο καφέ (φραπέ), ζεστό στιγμιαίο καφέ (νες), ζεστό καφέ φίλτρου και κρύο εσπρέσο για να υποδείξουν ότι σε κανένα από τα είδη αυτά καφέ δεν ένιωσαν ενοχλητικά συμπτώματα στο στομάχι τους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ότι όλοι οι καφέδες είχαν ίδια περιεκτικότητα σε καφεΐνη.

Βάση της έρευνας αυτής, καταρρίπτεται ένας μύθος χωρίς προηγούμενη επιστημονική βάση, καθώς ο στιγμιαίος καφές δεν είναι καν ο καφές με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στον κάτωθι πίνακα :

Είδος Καφέ Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Γαλλικός καφές (200 ml) 115-175 mg
Στιγμιαίος καφές (200 ml) 65-100 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (200 ml) 2-3 mg
Ελληνικός καφές (50 ml) 40 mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 1 mg
Μέσω της έρευνας αυτής αποδεικνύεται ότι η πρόσληψη στιγμιαίου είτε στη ζεστή, είτε στην κρύα εκδοχή του δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από γαστρεντερικά νοσήματα (έλκος στομάχου, γαστρίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.α.).

Για τους ανθρώπους που πάσχουν από γαστρεντερικά προβλήματα, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα, σύμφωνα με το στάδιο της νόσου και τις οδηγίες του εκάστοτε ιατρού που έχει αναλάβει την παρακολούθηση.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!