κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και να φτερουγίσει για λίγες ώρες της ημέρας μακριά απο το βλέμμα σου.
Το άγχος για το πώς θα ανταποκριθεί το παιδί σ’ αυτή την πρώτη μεγάλη αλλαγή της ζωής του είναι εύλογο και απολύτως φυσιολογικό.
Πάρε λοιπόν μεγάλη ανάσα γιατί τα πράγματα δεν είναι και τόσο δύσκολα.
Κάνε καταγραφή των συναισθημάτων σου σε ένα ημερολόγιο και προσπάθησε να αναρωτηθείς, τι είναι αυτό τελικά που σε αγχώνει τόσο πολύ. Ότι το παιδί σου δε θα τα καταφέρει χωρίς εσένα; Μήπως εσύ δεν είσαι έτοιμη να αποχωριστείς το μικρό σου αγγελούδι;
Εμπλούτισε τα νυχτερινά σας παραμύθια με με βιβλία που θα το προετοιμάσουν γι’ αυτή την αλλαγή.
Μια βόλτα για αρχή στον παιδικό σταθμό οι δυο σας, μια ξενάγηση στις τάξεις και στους χώρους του σχολείου, θα βοηθήσει το παιδί στη νέα αλλαγή.
Σε μια ήσυχη στιγμή της ημέρας δείξε στο παιδί διάφορα videos – διαδίκτυο από άλλα σχολεία. Από γιορτές, παιχνίδια, κατασκευές κτλπ
Κοινωνικοποίηση – Άνοιξε το σπίτι σου σε άλλα παιδάκια, βγείτε βόλτα στην παιδική χαρά και ενθάρρυνε το παιδί χωρίς να το πιέσεις.
Ο καθρέπτης της μαμάς μου – Δείξτε του πόσο χαρούμενη και ενθουσιασμένη είστε για το καινούριο του ξεκίνημα. Με αυτόν τον τρόπο, η δική μας θετικότητα θα προϊδεάσει θετικά το παιδί.
Το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση για να προχωρήσει.
Τις πρώτες ημέρες του σχολείου καλό είναι να θέσουμε όρια με αγάπη γιατί τα παιδιά θα προσπαθήσουν να γίνουν χειριστικά ώστε να βρεθούν ξανά στην αγκαλιά μας. Εκεί είναι και το μυστικό, να μη λυγίσετε, να μην κλάψετε και μείνετε πιστές και να σκέφτεστε ότι το παιδί σας, θα περνάει υπέροχα τα πρωινά του, θα δημιουργεί και θα εξελιχθεί σαν άνθρωπος.Ξεκινήστε λίγες ώρες κάθε μέρα στον παιδικό σταθμό (1-2ώρες) και σταδιακά τις υπόλοιπες.
Ο αποχαιρετισμός μας, έξω από την τάξη, πρέπει να είναι τρυφερός και αποφασιστικός και σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να παρατείνεται.
Βάλτε στην τσάντα του ένα δικό σας πράγμα, ρούχο που του αρέσει πολύ. Εξηγήστε του ότι αν κάποια στιγμή νιώσει ότι χρειάζεται αγκαλιά, μπορεί να πάρει από την τσάντα του το αγαπημένο σας μπλουζάκι.
Για αρκετό καιρό, είναι απαραίτητη η σταθερότητα των συνθηκών γύρω από το παιδί κατά τη διάρκεια της περιόδου της προσαρμογής. Δε χρειαζόμαστε άλλες αλλαγές καθώς είναι κάτι που το παιδί θα το αγχώσει.
Το κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο αντίδρασης στην αλλαγή, είτε το εκφράζει είτε το συγκρατεί. Προσπάθησε να μείνεις πιστή σε όλη τη διαδικασία και να μην αλλάξεις την καθημερινή του ρουτίνα.
Μην ξεχάσεις ότι η πιο όμορφη στιγμή είναι το βράδυ όταν του διαβάσεις το παραμύθι.
Εκεί, μπορείς να το ενθαρρύνεις και να του αναφέρεις:
«Χαίρομαι πολύ για την υπέροχη ζωγραφιά που έφτιαξες μόνος σου σήμερα στο σχολείο!»
Πηγή