tromaktiko: Πόσο χρήσιμο είναι το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών;

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Πόσο χρήσιμο είναι το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών;



Από τη μαμά μας που μας το έλεγε όταν ήμασταν μικροί μέχρι την...
Παγκόσμια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων που το επιβεβαιώνει, το ακούμε κατά κόρον: πρέπει να πλένετε πάντα τα φρούτα και τα λαχανικά σας, ώστε να μην καταναλώνετε μικρόβια όταν τα τρώτε.

Σχετικά με αυτή την συνήθεια ωστόσο, υπάρχει κάτι που μοιάζει πολύ απλοϊκό: μερικά δευτερόλεπτα κάτω από το νερό της βρύσης πόσο ουσιαστικό ρόλο μπορούν να παίξουν;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να πλένετε τα προϊόντα σας για να αποφύγετε διαφόρων ειδών τροφικές ασθένειες και διάφορα επώδυνα συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετό, ο πόνος στο στομάχι και η διάρροια.

Αποτελεσματικό
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών είναι πραγματικά αποτελεσματικό από αυτή την άποψη καθώς με αυτόν τον τρόπο, απομακρύνετε φυσικούς ρύπους, όπως διαφόρων ειδών βρομιές ή ζωύφια που συνηθίζουν να «συχνάζουν» σε αυτά τα τρόφιμα.

«Όταν τα λαχανικά βγαίνουν από το έδαφος, βγαίνει και μπόλικη βρωμιά μαζί τους. Είναι πολύ πιθανό να προσβληθείτε από κάποια ασθένεια που μεταδίδεται με τα τρόφιμα εάν φάτε ένα μικρό κομμάτι βρωμιάς που ξέμεινε εκεί», λέει ο Ντρου Πάτερσον, διευθυντής του εστιατορίου του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο. Και ο Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, συμφωνεί: «Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση μικροοργανισμών ικανών να προκαλέσουν ασθένειες».

Τα στάδια…
Ένα απλό παράδειγμα για το πως διάφορα επιβλαβή βακτήρια μπορεί κατά λάθος να βρεθούν στο φαγητό σας είναι το εξής: από τη στιγμή που τα λαχανικά απομακρυνθούν από το έδαφος, σκεφτείτε από πόσα χέρια περνούν. Οι αγρότες τα φορτώνουν σε φορτηγά, οι υπάλληλοι των λαϊκών και των σούπερ μάρκετ τα τοποθετούν σε πάγκους και ράφια, οι επιλεκτικοί και αναποφάσιστοι αγοραστές τα ακουμπάνε.

Μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν είναι απίθανο ένας από αυτούς τους ανθρώπους να μην έχει πλύνει τα χέρια του ιδιαίτερα καλά και κάπως έτσι μπορεί να σου προκληθεί έμετος ή διάρροια.

Είναι αναγκαίο
Συνεπώς ναι, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών προτού να τα φάτε είναι αναγκαίο. Αλλά υπάρχουν και μερικά ακόμα κακά νέα: το πλύσιμο δεν απομακρύνει εντελώς τους κινδύνους. Τα περισσότερα βακτήρια απομακρύνονται αλλά όχι όλα.

«Αν υπάρχουν βακτήρια στην επιφάνεια των φρούτων και των λαχανικών, ένα πλύσιμο με κρύο νερό τα διώχνει. Δυστυχώς όμως δεν τα αφαιρεί όλα και αυτό είναι πρόβλημα. Εάν τα βακτήρια είναι συνεκτικά μεταξύ τους σε μια σφιχτοδεμένη κοινότητα, τότε είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτά», είχε πει σε μια διάλεξή του το 2010 ο Μπρένταν Νεμίρα, τότε Υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ.

Φυσικά, οι μαμάδες μας είχαν δίκιο. Μπορεί το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών να μην σας προστατεύσει από κάθε τροφική ασθένεια, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει πολλά άσχημα πράγματα από το να εισέλθουν στον οργανισμό σας Και δεδομένου ότι δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ξεπλύνετε τα λαχανικά σας, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να μην το κάνετε.

«Μόνο θετικά οφέλη έχει αυτή η διαδικασία. Είναι άλλωστε η μοναδική μέθοδος πρόληψης σε αυτόν τον τομέα», λέει ο Πάτερσον.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!