tromaktiko: Σρι Λάνκα: Το μαργαριτάρι του Ινδικού ωκεανού

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Σρι Λάνκα: Το μαργαριτάρι του Ινδικού ωκεανού



Από την Σταματία Γούλα
Η Σρι Λάνκα βρίσκεται εδώ και χρόνια σχεδόν σε κάθε ταξιδιωτική λίστα – και όχι άδικα...
Το επονομαζόμενο «Μαργαριτάρι του Ινδικού ωκεανού» είναι ένας από τους σπάνιους προορισμούς που τα έχουν όλα: αρχαία κουλτούρα που περιμένει να την ανακαλύψεις μέσα από τα εντυπωσιακά διατηρημένα ερείπια, παρθένες παραλίες που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αυτές της νοτιανατολικής Ασίας και σπάνια άγρια ζωή μέσα σε πάρκα με πλούσια βλάστηση.

Εξίσου αξιοσημείωτη είναι η πολιτισμική αναγέννηση που βίωσε η Σρι Λάνκα, όταν τελείωσε ο εμφύλιος πόλεμος το 2009, και η ακμή που γνώρισε με εντυπωσιακά ξενοδοχεία που κάνουν το βουδιστικό έθνος πολύ πιο εύκολα προσβάσιμο στους ταξιδιώτες. Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφτείτε είναι τώρα, όσο έχει ακόμη αυτή τη χαλαρή αύρα – ο καιρός είναι στα καλύτερά του προς τα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.


Ξεναγηθείτε στην περιοχή

Για να δείτε τα καλύτερα μέρη, αξίζει να κάνετε μία ξενάγηση. Δείτε τα εντυπωσιακά βουδιστικά ερείπια από ψηλά κάνοντας μία βόλτα με αερόστατο, απολαύστε το απογευματινό σας τσάι στο σταθμό Nuware Eliya σε ένα τοπίο περιτριγυρισμένο από φυτείες και κάντε πεζοπορία μέσα στο εθνικό πάρκο Yala.



Γνωρίστε την αρχαία κουλτούρα

Η ιστορία της Σρι Λάνκα χρονολογείται πριν από το 1,000 π.Χ. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την κουλτούρα είναι να πάτε για προσκύνημα στην πόλη Anuradhapuraμε τους ερειπωμένους ναούς, τα ιερά νερά και το θρυλικό δέντρο Bodhi Tree που λέγεται ότι είναι πάνω από 2,000 χρονών. Ξεκινήστε ανεβαίνοντας τα 1,200 σκαλιά για το αρχαίο οχυρό Sigiriya πάνω στο βράχο με το παλάτι του βασιλιά Kashyapa I, πριν επισκεφτείτε μία από τις πολλές βουδιστικές στούπες της περιοχής ή κάποιο από τα σημεία διαλογισμού.


Γευτείτε τη γαστρονομική σκηνή

Η Σρι Λάνκα είναι ένα γαστρονομικό χωνευτήρι, με επιρροές από τη Μαλαισία μέχρι την Ολλανδία. Χάρη στο τροπικό κλίμα και τη γεωγραφική τοποθεσία, τα ψάρια, οι καρύδες και τα καρυκεύματα αποτελούν τη βάση των περισσότερων πιάτων του νησιού, αν και κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά στοιχεία και συστατικά.
Εκμεταλλευτείτε την ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή για να τα δοκιμάσετε όλα ανάλογα με το που βρίσκεστε: το παραδοσιακό κάρι με καβούρι (βόρεια του νησιού), ένα πλουσιοπάροχο stir–fry γεύμα πάνω σε φύλλα λοτού (ανατολικά του νησιού), το πιάτο ambul thiyal, ένα κάρι ψαριών που φτιάχνεται με το αποξηραμένο φρούτο goraka (νότια του νησιού) ή ενδώστε στο street food του αστικού πάρκου Colombo κάνοντας πικ-νικ στο Galle Face Green.


Αναζωογονήστε τις αισθήσεις σας

Αν έχετε ανάγκη από μία δυνατή δόση χαλάρωσης, η Σρι Λάνκα διαθέτει μερικά από τα πιο εξελιγμένα καταφύγια wellness. Στο υπερπολυτελές οικολογικό θέρετρο Tri, στην ακτή της λίμνης Koggola, το ξενοδοχείο με το εξαιρετικό ντιζάιν περιλαμβάνει καταπράσινους τοίχους και οροφές, ειδικό χώρο για yoga και ένα σπα που προσφέρει παραδοσιακά ινδικά μασάζ.

Από την άλλη πλευρά, στα ορεινά, το Santani Wellness Resort είναι ένα γαλήνιο καταφύγιο ολιστικής θεραπείας (αγιουρβέδα), όπου τα προγράμματα αποτοξίνωσης αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι πόνοι των αρθρώσεων και το αδυνάτισμα.



Επισκεφτείτε τις τοπικές αγορές

Θα ήταν κρίμα να φύγετε από τη Σρι Λάνκα χωρίς μερικά χειροποίητα αγαθά. Επισκεφτείτε την τοπική αγορά του Colombo, Good Market, για παραδοσιακά προϊόντα και χειροποίητα αντικείμενα. Οι λάτρεις του τσαγιού πρέπει να κάνετε μία στάση στο μαγαζί TEALI, για μερικά από τα πιο ωραία και αυθεντικά είδη τσαγιού. Όσον αφορά τη μόδα, κάντε τις αγορές σας στο The Design Collective, ένα concept store με κομμάτια από νέους και ταλαντούχους σχεδιαστές της Σρι Λάνκα. Αν πάλι είστε φαν της διακόσμησης, το μαγαζί Indi and Co διαθέτει μερικά από τα πιο ωραία είδη σπιτιού καθώς και σύγχρονες εκδοχές παραδοσιακών αντικειμένων.


Θαυμάστε τη φυσική ομορφιά

Η συντριπτική πλειοψηφία των παραλιών στη Σρι Λάνκα αξίζει την επίσκεψή σας, αλλά για να ζήσετε μία μοναδική εμπειρία θα χρειαστεί να ταξιδέψετε μέχρι την παραλία Nilaveli στην βορειοανατολική ακτή, όπου θα νιώσετε ότι βρίσκεστε σε ένα εγκαταλελειμμένο νησί χάρη στην τεράστια χρυσή αμμουδιά. Για εσάς που προτιμάτε το νερό, αξίζει μία επίσκεψη στο διπλανό νησί Pigeon. Το θαλάσσιο πάρκο του νησιού αποτελεί σπίτι για εκατοντάδες κοραλλιογενείς υφάλους που φιλοξενεί από καρχαρίες μέχρι θαλάσσιες χελώνες.

Στην ενδοχώρα, το εθνικό πάρκο Horton Plains προσφέρεται για πεζοπορίες μέσα στα τροπικά δάση (υπάρχουν περισσότερα από 400 είδη πουλιών στη Σρι Λάνκα, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας κιάλια). Επίσης, στο εθνικό πάρκο Udawalawe μπορείτε να κάνετε safari μαζί με άγρια ζώα, όπως οι ασιατικοί ελέφαντες και οι τεράστιοι σκίουροι.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!