καταφέρεις από αυτό να πάρεις όλα τα θρεπτικά στοιχεία που δε σου προσφέρουν το γάλα και τα δημητριακά.
Ωστόσο, το αίσθημα της πείνας και η έλλειψη ενέργειας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά το τι συμβαίνει στο σώμα σου, όταν αποφασίζεις να παραλείψεις κάποιο γεύμα.
Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται πραγματικά στο εσωτερικό του σώματός σου:
1. Αρχικά, προκαλείς τη ραγδαία πτώση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σου.
«Η ζάχαρη αποτελεί το καύσιμο του οργανισμού σου και αν δεν κυκλοφορεί στις σωστές ποσότητες, κάθε όργανο του σώματός σου επηρεάζεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθεις κουρασμένη και καταπονημένη», αναφέρει η Maggie Moon, R.D., γνωστή διατροφολόγος στο Λος Άντζελες. Επίσης, όταν δεν αποκτά νέες θερμίδες, το σύστημά σου μπαίνει σε “κατάσταση πείνας” προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια.
2. Ο μεταβολισμός σου επιβραδύνει.
Mε αποτέλεσμα το φαγητό που τελικά λαμβάνεις να μην χρησιμοποιείται αποτελεσματικά. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλός σου είναι ο επόμενος που επηρεάζεται.
«Χωρίς μια σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών, η πνευματική και συναισθηματική λειτουργία σου αλλάζει»,λέει η Μοοn.
3. Μοιάζεις μπερδεμένη και γίνεσαι κυκλοθυμική και οξύθυμη.
Όταν φας μετά από 8 ή περισσότερες ώρες, το σώμα σου τότε νιώθει μία ανακούφιση, αλλά είναι μόνο παροδική.
4. Ο μεταβολισμός σου παραμένει χαμηλός, αφού δε γνωρίζει πότε θα έχει πάλι τηνεπόμενη προμήθεια θερμίδων.
Tο σάκχαρο στο αίμα σου πέφτει για ακόμα μία φορά. Εάν συνεχίσεις μάλιστα να παραλείπεις κάποιο γεύμα συστηματικά, τότε το σώμα σου μπορεί να στραφεί στους μύες για να αποκτήσει τα απαραίτητα για αυτό καύσιμα, ρίχνοντας περισσότερο το μεταβολισμό σου και την ενέργειά σου.
Το συμπέρασμα: Η παράλειψη ενός γεύματος όχι μόνο καταστρέφει τον οργανισμό σου, αλλά και συνωμοτεί εναντίον σου, καθυστερώντας το μεταβολισμό σου και προκαλώντας σου ένα αίσθημα πείνας, στο οποίο είναι δύσκολο να αντισταθείς. Ποια είναι η έξυπνη στρατηγική που μπορείς να ακολουθήσεις;
Tι να κάνεις; Να χάσεις κιλά τρώγοντας μικρότερα, υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Να προσπαθείς πάντα να τρως τροφές υψηλής ποιότητας, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά: άπαχη πρωτεΐνη σε συνδυασμό με υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής αλέσεως και μερικά μονοακόρεστα καλά λιπαρά», προτείνει η Moon.
Να μην ξεχνάς να κάνεις και συχνά γυμναστική, ώστε να καις και περισσότερες θερμίδες. Όταν χάνεις θερμίδες αργά, διατηρώντας σε υψηλά ποσοστά την πρόσληψη της τροφής σου, το σύστημά σου μόλις που μπορεί να διακρίνει την αλλαγή, ενώ θα είσαι και λιγότερο ταλαιπωρημένη κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σου.
Πηγή