γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο χειμώνας μπορεί να προκαλέσει μία μετρήσιμη πτώση στην ψυχική ικανότητα.
Οι τέσσερις εποχές είναι ήδη γνωστό ότι ασκούν κάποια πίεση στο μυαλό μας, η οποία εκδηλώνεται με την εποχική συναισθηματική διαταραχή. Πρόκειται για έναν τύπο κατάθλιψης, ο οποίος εμφανίζεται, κατά κύριο λόγο, τους χειμερινούς μήνες.
Μελέτες έχουν δείξει πως και η εμφάνιση της σχιζοφρένειας είναι πιο πιθανό να συμβεί το χειμώνα, ενώ άλλες μελέτες συνδέουν την εποχική διακύμανση στη μνήμη και την απόδοση προσοχής.
Με μία πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας Sunnybrook και το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, επιχειρούν να διαπιστώσουν εάν η νόσος Αλτσχάιμερ έχει εποχικά χαρακτηριστικά.
Για να διερευνήσουν κατά πόσο οι εποχές επηρεάζουν την άνοια, μελέτησαν τα δεδομένα από 3.353 ενηλίκους στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία. Κάποιοι συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με το Αλτσχάιμερ και άλλοι δεν είχαν λάβει διάγνωση.
Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μία σειρά από νευροψυχολογικές εξετάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονταν και 19 γνωστικές εξετάσεις. Μία άλλη ομάδα, υποβλήθηκε σε εξέταση για τα επίπεδα πρωτεΐνης που συνδέεται με τη νόσο.
Από την ανάλυση των δεδομένων κατέστη σαφές πως η μέση γνωστική λειτουργία ήταν καλύτερη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου από ό, τι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης.
Η διαφορά υπολογίστηκε ότι ισοδυναμεί με 4,8 έτη κανονικής παρακμής της γνωστικής λειτουργίας.
Κριτήρια
Σύμφωνα με αυτό, το χειμώνα και την άνοιξη, οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να πληρούν τα κριτήρια για άνοια ή γνωστική εξασθένηση από ό, τι το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
Στην πραγματικότητα, στους πιο κρύους μήνες, οι συμμετέχοντες ήταν 31% πιθανότερο να διολισθήσουν στην περιοχή διάγνωσης.
Ως μέρος της ανάλυσής τους, οι ερευνητές αξιολόγησαν διάφορους παράγοντες, όπως τα συμπτώματα κατάθλιψης, την ποιότητα του ύπνου, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και την υγεία του θυρεοειδούς.
Πηγή