tromaktiko: Χρονικογράφοι με μια κάμερα στο χέρι

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Χρονικογράφοι με μια κάμερα στο χέρι



Επιμέλεια: Βασιλική Τζεβελέκου
Ραντεβού στη Δράμα δίνουν οι ανήσυχοι σκηνοθέτες, με 195 ταινίες από 52 χώρες, που εστιάζουν στα...
θέματα της εποχής μας, από την οικονομική κρίση και τις εργασιακές σχέσεις ώς τον εθισμό στο διαδίκτυο και τα fake news

«Το διήγημα, όπως και η μικρού μήκους ταινία, είναι ένα θωρηκτό τσέπης, μια κοντόκαννη καραμπίνα με γυαλισμένες κάννες... ένα τραγούδι που σου παίρνει την ψυχή μέσα σε τρία λεπτά», έλεγε ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης στα περυσινά Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια, που επιμελείται ο Παύλος Μεθενίτης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Γι' αυτό ίσως ακόμα και καταξιωμένοι ηθοποιοί, όπως η Κατρίν Ντενέβ και η Ολυμπία Δουκάκις, εξακολουθούν να παίζουν σε μικρού μήκους ταινίες.

Θα τις απολαύσουμε και τις δύο, όπως και άλλες διασημότητες από το εξωτερικό και τη χώρα μας, στις ταινίες που πρωταγωνιστούν και θα προβληθούν στο 41ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (16-22/9).

Από τους σημαντικότερους εθνικούς θεσμούς με διεθνές εκτόπισμα που δίνει βήμα στον «ανθό» των δημιουργών, συμπλήρωσε 40 συναπτά έτη ζωής, μέσα στα οποία κατάφερε να αναδείξει και να αναδειχθεί, να εξελιχθεί και να αποτελέσει βήμα και πεδίο συνάντησης νέων σκηνοθετών, ηθοποιών, παραγωγών, συγγραφέων, ποιητών και ανήσυχων θεατών, που δεν χάνουν καμιά «Μικρή».


«Natron», animation του Αρη Απαρτιάν και της Σοφίας Αβραμίδου |

Φέτος, το 41ο Φεστιβάλ Δράμας επεκτείνει τη διοργάνωσή του κατά μία ημέρα. Μετά το μνημόνιο συνεργασίας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και του Φεστιβάλ, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου της καπναποθήκης Πορτοκάλογλου στην οδό Περδίκα, προκειμένου να αποτελέσει μόνιμη στέγη του Φεστιβάλ, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες επαγγελματίες από όλη την επικράτεια και το εξωτερικό, αλλά δυστυχώς δεν ευτύχησε να έχει ακόμα τη δική του έδρα.

Μέχρι τότε, δίνει ραντεβού στις «κλασικές» αίθουσες «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, όπου θα προβληθούν συνολικά 195 ταινίες από 52 χώρες.

Οπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αντώνης Παπαδόπουλος: «Η ταινία μικρού μήκους αποδεικνύεται ο πλέον ώριμος χρονικογράφος του καιρού μας. Το μέγεθος και η διάρκεια βοηθούν στην ταχύτητα της αποτύπωσης. Η δημιουργική προσέγγιση, όμως, των σκηνοθετών και το ταλέντο προσδίδουν αυτή τη γλυκιά, ουμανιστική "γεύση", που αγκαλιάζει και τις πιο τραχιές συγκρούσεις της ζωής. Το σίγουρο είναι ότι στην ελληνική ταινία μικρού μήκους μπορούμε να ανιχνεύσουμε τάσεις και σχολές. Αλλά, κυρίως, μπορούμε να διαπιστώσουμε μια συγκροτημένη εθνική κινηματογραφία».
Τα «Fake News» του Δημήτρη Κατσιμίρη |

Από τις 227 συνολικά αιτήσεις που κατατέθηκαν (αριθμός - ρεκόρ), επιλέχθηκαν 67 ταινίες. Από αυτές οι 4 είναι ντοκιμαντέρ και οι 2 animation.

Σε ρόλους-έκπληξη εμφανίζονται ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, η ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Λένα Κιτσοπούλου, ο μουσικός Αργύρης Μπακιρτζής, ο θεατρικός σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας, κ.ά.

Οι σκηνοθέτες εστιάζουν σε θέματα όπως: οικονομική κρίση, ανεργία, φτώχεια, επαγγελματική κατάρρευση, ξενιτιά, οικονομικά χρέη, εξώσεις, κατασχέσεις, τζόγος.

Πρωταγωνιστικό ρόλο ωστόσο φαίνεται να έχουν οι εργασιακές σχέσεις: απλήρωτοι εργαζόμενοι, υπάλληλοι που δεν έχουν να φάνε, διεφθαρμένοι συνδικαλιστές που αποτελούν μέρος του προβλήματος, εργατικά ατυχήματα, ταξικές ανισότητες κ.ά.

Ταυτόχρονα, νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: η γενιά των social media, η νέα γλώσσα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η «σελφίτιδα» και η φρενίτιδα των live, οι ερωτικές γνωριμίες μέσω F/B, αλλά και τα fake news...
Διεθνές διαγωνιστικό

Το Φεστιβάλ συμπληρώνει 24 χρόνια από τη διεθνοποίησή του και περιλαμβάνει στο διεθνές τμήμα 62 ταινίες από 49 χώρες.

Το φετινό πρόγραμμα παρουσιάζει πολλές εκπλήξεις ως προς το καστ των ταινιών: Η Κατρίν Ντενέβ πρωταγωνιστεί στη γαλλική ταινία «Delectable you», του Aξιέλ Κουρτιέρ.

Η βραβευμένη με Οσκαρ Ολυμπία Δουκάκις ενσαρκώνει μια γυναίκα που έζησε την εμπειρία του στρατοπέδου συγκέντρωσης, στην καναδέζικη ταινία «Eleftheromania», του Ντέιβιντ Αντόνιουκ.

Ο Αρης Σερβετάλης συμπρωταγωνιστεί με τη Ρουμάνα ηθοποιό Κριστίνα Φλουτούρ στην ταινία «When I die the world ends», της Tζένιφερ Ρέινσφορντ.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν οι: «Η σιγή των ψαριών όταν πεθαίνουν» - Βασίλης Κεκάτος, «Εκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς» - Ζακλίν Λέντζου, «Penal Colony» των Μάνου Τσίζεκ & Λίντσεϊ Αλιξανιάν, και από την Κύπρο «Πέρα από τα αστέρια» της Στελάνα Κλήρης.

◼ Στα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια (17-21/9), σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη, συμμετέχουν οι: Αλκη Ζέη, Τίτος Πατρίκιος, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μάνος Κοντολέων, Δημήτρης Χαρίτος κ.ά. Οι σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης, Δημήτρης Αθανίτης και Ελισάβετ Χρονοπούλου θα παρουσιάσουν τα νέα βιβλία τους.

◼ Και όσοι δεν καταφέρουν να ανηφορίσουν στην όμορφη Δράμα, το Φεστιβάλ κλείνει ραντεβού στην Αθήνα (11-17/10), στο σινεμά «Τριανόν». Το Φεστιβάλ Δράμας χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟΑ και τον Δήμο Δράμας.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!