το τελειώνουν. Είτε μόνος είτε με παρέα θεωρώ υποσυνείδητα πως αποτελεί... ντροπή να μείνει έστω και μια μικρή ποσότητα.
Μεγαλώνοντας ωστόσο οι δυνάμεις μου στο εν λόγω σπορ μειώνονται και έτσι βλέπω όλο και περισσότερο κρασί να μένει «κάβα» για κάποια επόμενη φορά. Ίσως όταν ανοίγω ένα μπουκάλι για να συνοδεύσω το βραδινό αλλά τελικά το μετανιώνω ή απλά θέλω μόνο ένα ποτήρι πολύ αργά, το κρασί έχει ανοίξει. Δεν πειράζει, λέω, την επόμενη φορά. Θα είναι όμως το ίδιο;
Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί το κρασί, αφού το ανοίξεις, είναι να το κλείσεις και πάλι με το φελλό και να το τοποθετήσεις στο ψυγείο. Έτσι περιορίζεις την έκθεσή του στο οξυγόνο, τη ζέστη και το φως. Γιατί αυτοί είναι οι τρεις; παράγοντες που επιδρούν στην αλλοίωση της γεύσης του. Κάθε κρασί όμως έχει διαφορετικές «αντοχές». Ένα μπουκάλι λευκό ή κόκκινο, μπορεί να διατηρηθεί έτσι για 2 έως 5 ημέρες, ενώ ένα sparkling wine από 1-3.