tromaktiko: "Νομίζω πως το παιδί μου κλέβει..."

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

"Νομίζω πως το παιδί μου κλέβει..."



Του Κώστα Κομματά, Παιδιάτρου
Είναι πολύ οδυνηρή μια τέτοια διαπίστωση για τον κάθε γονιό.Ωστόσο, τα μικρότερα παιδιά, δεν...
καταλαβαίνουν το αξιοκατάκριτο μιας τέτοιας πράξης.

Κάποια παιδιά, κλέβουν από αντίδραση, γιατί κάτι τους έχει αναστατώσει στην ζωή τους, ή έχουν θυμώσει με τους γονείς τους και θέλουν με αυτόν τον τρόπο να τους ρεζιλέψουν. Το πλέον σημαντικό και χρήσιμο είναι να μάθει ο γονιός στο παιδί του να ξεχωρίζει το ΣΩΣΤΌ και το ΛΑΘΟΣ. Ένα παιδί κάτω των 2 - 3 χρόνων δεν μπορεί να καταλάβει αυτόν το διαχωρισμό. Όμως μετά τα 8-9 χρόνια μπορεί σαφέστατα να το αντιληφθεί.

Δώστε με απλά λόγια να καταλάβει την έννοια της ιδιοκτησίας, λέγοντας του "αυτό το παιχνίδι είναι του Γιώργου, για σένα θα βρούμε κάτι άλλο για να παίζεις" ή "ας ρωτήσουμε τον Γιώργο, αν σου επιτρέπει να παίξεις με το παιχνίδι του.


Οι συμβουλές για τους γονείς:

1. Μην αντιδράσετε άμεσα εάν ανακαλύψετε ότι το παιδί σας κλέβει. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας σας να σκεφτεί και μιλήστε του ήρεμα.

2. Προσπαθήστε να βρείτε την αιτία και να τη διορθώσετε.

3. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά διδάσκονται από αυτά που κάνετε παρά από αυτά που λέτε.

4. Δώστε σε παιδιά και εφήβους ευκαιρίες να μάθουν να είναι υπεύθυνα με τα χρήματα, όπως, π.χ. να διαχειρίζονται τα δικά τους.

5. Αν -ως τιμωρία- τα αποκλείσετε από το χαρτζιλίκι, βεβαιωθείτε ότι εξακολουθούν να έχουν ήδη κάποια χρήματα να ξοδέψουν.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!