Αν βέβαια είναι γερά και νόστιμα, μπορώ να τα φάω με μια καλή γραβιέρα ας πούμε. Έτσι μπορώ να φάω ένα δύο, αλλά ως εκεί.
Δώσ' τα μου όμως σε γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα ή τσάτνευ, και θα σου δώσω το βάζο πίσω άδειο. Έτσι τα λατρεύω!
Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα σύκα στην αγορά έτσι που καθυστέρησα να βάλω το ποστ. Όλο και κάτι υπάρχει νομίζω. Αν όχι, φυλάξτε τη συνταγή για του χρόνου. Είναι πεντανόστιμη. Όπως όλα τα τσάτνευ, το συνοδεύω με τυριά και λευκά κρεατικά, σκέτο με ψωμάκι κλπ.
Τσάτνευ σύκου
Υλικά
430 γρ. ώριμα καθαρισμένα σύκα (τόσα βγήκαν, μην απορείτε για τα γραμμάρια)
120 γρ. ζάχαρη ξανθή
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ. σ. μαύρες σταφίδες κατά προτίμηση Ζακύνθου
1 κ. σ. σταφίδες ξανθές
1/4 κούπας μηλόξυδο
1 πρέζα αλάτι
πιπέρι όσο αντέχετε
1 πρέζα τζίντερ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Η εκτέλεση απλή, πολύ απλή.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα σύκα.
Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από τα μπαχαρικά σε κατσαρολάκι.
Σιγοβράστε για 20 λεπτά.
Κάπου εκεί κατά τη μέση και μετά, προσθέστε τα μπαχαρικά.
Αφήστε να πάρει γεύση και δοκιμάστε. Αν θέλετε διορθώνετε.
Εγώ έριξα αρκετές φορές πιπέρι γιατί το ήθελα λίγο σπιρτόζικο. Ομοίως μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύδι κατά το τελείωμα.
Ταιριάζει με λευκά κρέατα, τυριά και ψωμάκι φυσικά!
Πηγή