Χρησιμοποιώ πολύ αυτό το λουλούδι στη βοτανική και την κηπουρική μου επειδή είναι ένα θαυμάσιο φυτό, με απίστευτα οφέλη.
Η καλέντουλα (Calendula officinalis) ή αλλιώς κατιφές είναι ένα φυτό που όλοι πρέπει να έχουμε στην αυλή μας για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα, είναι όμορφο! Είναι βρώσιμο, αναπτύσσεται εύκολα και μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε εύκολα κάθε χρόνο. Είναι επίσης ένα ισχυρό φάρμακο, ένα από τα κορυφαία βότανα που σας προτείνω να έχετε πάντα έτοιμο για χρήση. Ας δούμε πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε την καλέντουλα.
Για κάποιους ανθρώπους, η καλέντουλα θεωρείται «ζιζάνιο» στον κήπο, αλλά όπως είναι γνωστό, πολλά ζιζάνια είναι ευεργετικά με κάποιο τρόπο και σπάνια είναι τόσο όμορφα όσο η καλέντουλα. Είναι πραγματικά ένα φυτό που έχω καλλιεργήσει από σπόρο εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι εξαιρετικά εύκολο να αναπτυχθεί και υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ποικιλίες. Οι σπόροι έχουν ξεχωριστό καμπύλο σχήμα (είναι ακανθώδες κυρτό αχαίνιο), μοιάζουν σχεδόν σαν κάμπιες.
Αναπτύσσεται καλά σε γλάστρες, αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα συγγενικά τέτοια φυτά της οικογένειας των αστεριδών, όπως ο Ταγέτης, που είναι τοξικά. Μπορεί να ανήκουν στην ίδια οικογένεια, αλλά η Calendula officinalis είναι αυτή που χρειαζόμαστε για τα βρώσιμες και φαρμακευτικές της ιδιότητες.
Οι πιο κοινές ποικιλίες είναι πορτοκαλί ή κίτρινες, αλλά υπάρχουν σε πολλά άλλα χρώματα και ποικιλίες. Συχνά φτιάχνω μία μίξη μόνο για να απολαύσω τα υπέροχα χρώματα.
Η καλέντουλα είναι ετήσιο φυτό, αλλά ξαναφυτρώνει εύκολα στις ίδιες θέσεις πράγμα που γίνεται συχνά μέσα στο χρόνο. Ποτέ δεν ξέρεις πού θα ξεφυτρώσει! Η αυλή μας είναι γεμάτη καλέντουλες, αλλά όλοι το απολαμβάνουμε.
Τα λουλούδια είναι βρώσιμα με ελαφρώς πιπεράτη γεύση και είναι μια νόστιμη και όμορφη προσθήκη στις σαλάτες, ακόμη και ως γαρνιτούρα.
Ο βασικός τρόπος για να διατηρήσουμε τα λουλούδια της καλέντουλας για χρήση σε φυτικά σκευάσματα είναι να τα αποξηράνουμε. Για να το κάνουμε αυτό, τα δένουμε σε μπουκέτα και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκοινί σε μέρος που δεν το βλέπει απευθείας ο ήλιος, ή τα αποξηραίνουμε σε αφυγραντήρα, ή σε έναν ξηραντήρα βοτάνων και λουλουδιών.
Μπορούμε επίσης να αγοράσουμε αποξηραμένη καλέντουλα, εάν δεν θέλουμε να αποξηράνουμε μόνοι μας, ή δεν έχουμε αρκετή. Η προετοιμασία των βοτάνων συνήθως απαιτεί κάποιο εξοπλισμό και ίσως μερικές φορές δεν μπορούμε να έχουμε στον κήπο την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Σε ατές τις περιπτώσεις μπορούμε να βρούμε καλέντουλα και στο τοπικό μας κατάστημα με βότανα.
Η καλέντουλα είναι ιδανικό βότανο για την περιποίηση του δέρματος και είναι παγκοσμίως γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Μπορεί να είναι επωφελής για γρατζουνιές, εκδορές, μικρά εγκαύματα, εξανθήματα, σκασμένα χείλη και ενοχλητικά τσιμπήματα. Συνήθως χρησιμοποιείται ως θεραπευτική αλοιφή, ή κρέμα για το σκοπό αυτό.
Το πρώτο βήμα για την παρασκευή μιας αλοιφής ή κρέμας είναι να ετοιμάσετε ένα εκχύλισμα φυτικού ελαίου. Το φυτικό έλαιο της καλέντουλας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έλαια που έχω παρασκευάσει, όχι μόνο είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ωφέλιμο, αλλά είναι επίσης πανέμορφο όπως είναι μέσα στο βάζο τα άνθη για το ράφι σας.
Εκχύλισμα καλεντούλας σε φυτικό λάδι
Μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε ένα αφέψημα καλέντουλας, το οποίο λειτουργεί σαν ένα ισχυρό θεραπευτικό υγρό. Το αφέψημα χρησιμοποιείται σε ελαφρές παθήσεις του δέρματος, σε λουτρά και σε πλύσεις για τον λαιμό και τη στοματική κοιλότητα. Παρασκεύασα εκχύλισμα καλέντουλας για να ετοιμάσω ένα σαπούνι καλέντουλας.
Τα λουλούδια καλέντουλας έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για να δώσουν φυσικό κίτρινο χρώμα σε γλυκά, σε υφάσματα και νήματα. Δεν είναι τέλειο; Πολύ καλύτερα από κάθε συνθετικό χρώμα.
Στην ουσία υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καλλιεργούμε καλέντουλα! Όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τα βότανα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, τόσο πιο ενθουσιασμένοι θα είμαστε για τις εκπληκτικές δυνατότητες της φύσης.
Πηγή