tromaktiko: Κρήτη: Τεράστιες οι ζημιές στο Πανεπιστήμιο – Βραχυκύκλωμα ή Εμπρησμός;

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Κρήτη: Τεράστιες οι ζημιές στο Πανεπιστήμιο – Βραχυκύκλωμα ή Εμπρησμός;



Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στο κτήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι τεράστιες... Το κτήριο όπου στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.






(φώτο Σταύρος Κουμουλάς)

Το χρονικό της επιχείρησης

Ο φύλακας του πανεπιστημίου λίγα λεπτά πριν τις 8 το πρωί βλέπει καπνούς να βγαίνουν απο το κτήριο και αμέσως ειδοποιεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία.Μέσα σε λίγα λεπτά ισχυρές δυνάμεις τις πυροσβεστικής βρίσκονταν στο σημείο. Από την πρώτη στιγμή και οι αξιωματικοί που γνώριζαν καλά το χώρο και χωρίς να χάσουν πολύτιμο χρόνο ζήτησαν την συνδρομή των ελικοπτέρων αλλά και όλων των φορέων. Άνδρες της τροχαίας έφτασαν στο σημείο και έκλεισαν τους δρόμους για την ασφάλεια των πολιτών, υδροφόρες του δήμου ήταν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή αλλά και ιδιώτες, καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς επιχειρούσαν αρχικά 85 πυροσβέστες με 24 οχήματα, έξι υδροφόρες του Δήμου Ηρακλείου, Χερσονήσου, αλλά και ιδιωτών.Εκτός φυσικά από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων, καθοριστική ήταν η παρουσία τριών ελικοπτέρων που πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού.





Εκκένωση της φοιτητικής εστίας

Το πρώτο μέλημα των αρχών ήταν η εκκένωση της φοιτητικής εστίας που υπάρχει στους χώρους του Πανεπιστημίου όπου φιλοξενούνται περίπου 60 φοιτητές.

Οι φοιτητές, οι οποίοι κοιμόντουσαν, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τις εστίες ενώ οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες προχώρησαν σε έρευνες στους χώρους προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως δεν υπάρχει κανένας φοιτητής μέσα.

Πάντως, όσοι φοιτητές βγήκαν έσπευσαν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο προκειμένου να προμηθευτούν μάσκες για την αποφυγή αναπνευστικών προβλημάτων.

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Άνδρες του Ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου έχουν ήδη ξεκινήσει τις έρευνες προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς που προκλήθηκε το πρωί στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Λ.Κνωσού.

Έμπειροι Αξιωματικοί που έχουν ήδη αναλάβει την υπόθεση αναζητούν μέσα στα αποκαΐδια ευρήματα που θα τους οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα.
Η φωτιά όπως όλα δείχνουν ξεκίνησε από κάποιον υπόγειο χώρο,στη πτέρυγα Δ. Είναι ο χώρος όπου στεγάζονται τα τμήματα πληροφορικής, το λογιστήριο, το γραφείο ποιότητας και η μισθοδοσία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου. Η φωτιά προκλήθηκε είτε από κάποιο βραχυκύκλωμα είτε από ανθρώπινο χέρι.

Εκτός από τους έμπειρους ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Ηρακλείου, συμμετέχουν και οι πυροσβέστες από το Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Κρήτης, ενώ στο Ηράκλειο έρχονται και δύο στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από την Αθήνα.

Μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα

Επιστημονικό κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) βρίσκεται ήδη στο Ηράκλειο για να κάνει μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με έμφαση στα όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε υπόγειο χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, μόλις ο χώρος που επηρεάσθηκε από την πυρκαγιά γίνει προσβάσιμος, θα μεταβεί κλιμάκιο του «Δημόκριτου» καθώς και πιστοποιημένη εταιρεία, για την εκτίμηση των όποιων επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η τοξικότητα των ινών του αμιάντου μειώνεται σημαντικά στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και τη δημιουργία σκόνης, επιβάλλεται η χρήση προστατευτικών μέσων (μάσκας και γαντιών), σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Η δραστηριοποίηση των δύο Ερευνητικών Κέντρων θα είναι συνεχής κατά τις επόμενες μέρες, προκειμένου να γίνει συστηματική παρακολούθηση και υπεύθυνη αξιολόγηση των πιθανών ρυπογόνων επιπτώσεων της πυρκαγιάς.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!