Ξέρουμε ότι οι βάσεις της Μεσογειακής Διατροφής υπήρχαν από τότε, όπως και ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι κατανάλωναν κατά βάση δημητριακά και γαλακτοκομικά, με λιγότερη έμφαση στο κρέας (αλλά και το ψάρι) καθώς ήταν τροφές για τις πιο εύπορες οικογένειες.
Και αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με τις ρίζες σας, βρήκαμε μερικές συνταγές εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα…
Χοιρινή πανσέτα ψημένη σε μούστο
Υλικά: 650γρ. πανσέτα χοιρινή, 200ml ζωμό βοδινού, 100 ml. Μούστο καθαρό, 1κ.γ. μουστάρδα, 3 φύλλα δάφνης, 4-5 τεμάχια μανιτάρια porcini, 3 φύλλα σχοινόπρασου, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Ροδίζουμε στο τηγάνι σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα κομμάτια της πανσέτας, από όλες τις πλευρές τους. Τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι πολύ λιπαρό. Σε ένα βαθύ μπολ αναμειγνύουμε το μούστο με τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε κατά την προτίμησή μας. Επιλέγουμε ένα ταψάκι με ψηλά τοιχώματα, τοποθετούμε τα κομμάτια πανσέτας κοντά το ένα στο άλλο και ενδιάμεσα βάζουμε τα μανιτάρια. Περιχύνουμε με τα υγρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30’. Σερβίρουμε με πατάτες σωτέ και λίγο σχοινόπρασο.
Κοτόπουλο με Μέλι και Θυμάρι
Υλικά: 4 στήθη κοτόπουλο, 4 κ. σούπας μέλι, 60 ml. Ελαιόλαδο, 5-6 κλωνάρια θυμάρι, 4 σκελ. Σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο ξύδι
Εκτέλεση: Σε μία λεκάνη (τόσο μεγάλη ώστε να χωράει το κοτόπουλο), βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθεί με τη μαρινάδα όσο το δυνατόν καλύτερα. Το κλείνουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 2 ώρες (καλύτερα όλο το βράδυ). Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ανάλογο ταψί και περιχύνουμε από πάνω τη σάλτσα-μαρινάδα. Ψήνουμε στο φούρνο για μία ώρα, στους 180C. Σερβίρουμε ζεστό με σαλάτα ή ρύζι.
Μανιτάρια με Βολβούς και Γογγύλια
Υλικά: 500 γρ. μανιτάρια άγρια ή πλευρώτους, 300 γρ. βολβοί μικροί, 300 γρ. γογγύλια, 1/2 ματσ. Κάρδαμο, 1 κ. γλυκού θυμάρι, λίγο ρίγανη, 80 ml. Ελαιόλαδο, 250 ml. κρασί κόκκινο, 50 ml. Ξύδι, 50 ml. μέλι θυμαρίσιο, αλάτι χοντρό, πιπέρι φρέσκο
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τους βολβούς και τους βράζουμε δύο φορές με νερό και το μισό κρασί. Μόλις μαλακώσουν τους αποσύρουμε. Ξεφλουδίζουμε τα γογγύλια και τα βράζουμε σε αλατισμένο κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε μέσα στο υπόλοιπο κρασί, μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Εν συνεχεία τα ψήνουμε σε λαδωμένη σχάρα ή στο φούρνο σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά. Ψιλοκόβουμε το κάρδαμο. Σε ένα ανάλογο σκεύος βάζουμε τα μανιτάρια, τους βολβούς, το κάρδαμο και τα γογγύλια. Ετοιμάζουμε το λαδόξυδο, ανακατεύοντας καλά μέσα σε ένα μπολ, λάδι, ξύδι, μέλι, αλάτι, πιπέρι και ομογενοποιούμε με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής. Περιχύνουμε πάνω από τη σαλάτα, δοκιμάζουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.
Πουρές φακής με γιαούρτι
Υλικά: 200 γρ φακές, 2 καρότα, 1 κρεμμύδι, 2-3 φύλλα δάφνης, 3-4 γεμάτες κ.σ γιαούρτι, ελαιόλαδο, κρέμα βαλσάμικου, άλατι, πιπέρι
Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό, βάζουμε τις φακές, τα καρότα, το κρεμμύδι ολόκληρο και τη δάφνη. Τα βράζουμε για 25-30 λεπτά. Σουρώνουμε κρατώντας ένα ποτήρι από το νερό του βρασίματος. Τοποθετούμε τις φακές, τα καρότα και το κρεμμύδι στο μούλτι και πολτοποιούμε. Ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλουμε τον πουρέ μας βάζουμε και το ανάλογο νερό που κρατήσαμε. Σερβίρουμε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο,κράμα βαλσάμικου και γιαούρτι. Αλατοπιπερώνουμε και είμαστε έτοιμοι.
Αρχαιοελληνική σαλάτα με πλιγούρι, φέτα και ρόδια
Υλικά: 1 φλιτζ. Πλιγούρι, 1 ρόδι ώριμο, 1 κ. σούπας καρύδια, 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1/8 ματσάκι άνηθο, 70γρ. τυρί φέτα
Για το ντρέσινγκ: 2 κ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κ. σούπας πετιμέζι, 2 κ. σούπας χυμό ροδιού, αλάτι χοντρό, πιπέρι φρέσκο
Εκτέλεση: Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ, με 2 φλιτζάνια νερό, να μουλιάσει για 3 ώρες τουλάχιστον και αφαιρούμε τυχόν επιπλέοντα αντικείμενα (πετραδάκια κ.α.). Στραγγίζουμε καλά. Κόβουμε το ρόδι στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τους σπόρους από το ένα μισό ενώ παίρνουμε το χυμό από το άλλο μισό. Καθαρίζουμε, πλένουμε το κρεμμύδι, τον άνηθο και τα ψιλοκόβουμε. Σε ένα γουδί σπάμε τα καρύδια. Προσθέτουμε στο πλιγούρι τους σπόρους από το ρόδι, τα καρύδια, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τη φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι θέλουμε. Ταυτόχρονα φτιάχνουμε το ντρέσινγκ βάζοντας όλα τα υλικά του σε ένα μπολ και ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε στο πλιγούρι το ντρέσινκ και ανακατεύουμε. Ξαναδοκιμάζουμε τα καρυκεύματα. Σερβίρουμε σε ίσιο πιάτο και πασπαλίζουμε με καρύδια και ρόδια.
Σουπιές με σπανάκι
Υλικά: 1 κιλό σουπιές, αλάτι, πιπέρι, ½ φλυτζ. Ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι μεγάλο, 3 τομάτες ώριμες, 20 γρ. τοματοπελτέ, άνηθος, μαϊντανός, 1 κιλό σπανάκι, ½ φλυτζ. κρασί κόκκινο
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές και στη συνέχεια τις ζεματίζουμε σε αρκετά ζεστό νερό για να μπορούμε να τις καθαρίσουμε καλύτερα. Τις κρυώνουμε και τις ξανακαθαρίζουμε καλά. Τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά το σπανάκι, το χοντροκόβουμε και το στραγγίζουμε. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, μαζί με τις σουπιές για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις τομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες. Προσθέτουμε και τοματοπελτέ, ειδικά αν είναι χειμώνας και οι τομάτες μας δεν είναι εποχής. Προσθέτουμε νερό, αλάτι, πιπέρι, άνηθο και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Βράζουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και λίγο νερό αν χρειάζεται. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, να γλασάρει η σάλτσα του. Πέντε λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το λεμόνι. Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε γαρνίροντας με το σπανάκι.
Πηγή