tromaktiko: Το νόστιμο μυστήριο των ιαπωνικών γλυκών

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Το νόστιμο μυστήριο των ιαπωνικών γλυκών



Η Ιαπωνία διαθέτει σπουδαία γαστρονομική κουλτούρα και... δικαίως η κουζίνα της συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του πλανήτη. Εκτός όμως από τα γνωστά (ή και τα λιγότερο γνωστά) εδέσματά της, έχει να επιδείξει και ενδιαφέροντα -από κάθε άποψη- γλυκά. Βλέπεις, όταν από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα η ζάχαρη έγινε προσβάσιμη σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι Ιάπωνες έσπευσαν να την παντρέψουν με υλικά όπως το ρύζι, τα φασόλια και την γύρη των λουλουδιών.

Οι δημιουργίες της ιαπωνικής ζαχαροπλαστικής θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από αριστουργηματικές μέχρι περίεργες. Αυτό όμως δεν απασχολεί και κυρίως δεν αποτρέπει ντόπιους και επισκέπτες να ενθουσιάζονται με τα γλυκά της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Οι πρώτοι μάλιστα συνηθίζουν να λένε ότι διαθέτουν ένα betsu, δηλαδή ένα δεύτερο στομάχι μόνο για γλυκά. Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο δημοφιλή επιδόρπια της Ιαπωνίας σήμερα.
Mochi





Ένα κλασικό που οι περισσότεροι γνωρίζουν. Το mochi είναι στην πραγματικότητα η βάση για πολλά γλυκά αλλά συνηθίζεται να σερβίρεται και μόνο του. Πρόκειται για την ζύμη γλυκού ρυζιού, η οποία είναι πλούσια σε άμυλο και έχει κολλώδη και εύπλαστη υφή. Η πιο κλασική δημιουργία με mochi είναι το daifuku, που έχει σφαιρικό σχήμα και γέμιση από πάστα azuki (από γλυκά κόκκινα φασόλια) και η πιο δημοφιλής το mochigome, στη μέση του οποίου υπάρχει γέμιση με απαλό παγωτό.
Castella





Έχει πορτογαλική καταγωγή (λεγόταν αρχικά Pao de Castela και έφτασε στην Ιαπωνία τον 16ο αιώνα) και είναι ένα αφράτο κέικ με το οποίο οι Ιάπωνες συνοδεύον συνήθως το τσάι τους. Φτιάχνεται με ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και σιρόπι καλαμποκιού.
Dorayaki





Ένα είδος γλυκού σάντουιτς, με πάστα azuki ανάμεσα σε δύο pancakes. Έγινε τρομερά δημοφιλές μέσα από τη σειρά manga Doraemon και σε πολλές περιπτώσεις προστίθενται σε αυτά άλλα συστατικά όπως κάστανα, σαντιγί και παγωτό.
Anmitsu





Το anmitsu είναι ένα παραδοσιακό γιαπωνέζικο επιδόρπιο. Ένα τραγανό πιάτο που αποτελείται από ζαχαρωμένη πάστα κόκκινου φασολιού και κύβους αγάρ (ημιδιαφανής άσπρος πολτός που λειτουργεί σαν φυσική ζελατίνη). Συχνά σερβίρεται μαζί με διάφορους τύπους mochi, φρούτα, κάστανα και παγωτό.
Furutsu sando






Στις δυτικές κουζίνες είναι δύσκολο να βρεις σάντουιτς που δεν έχουν αλμυρή γεύση. Αλλά στην Ιαπωνία το σάντουιτς φρούτων όπως μεταφράζεται είναι τρομερά δημοφιλές. Δύο φέτες ψωμιού χωρίς κόρα περιέχουν συνήθως φράουλα, μπανάνα, μάνγκο, ακτινίδιο και σαντιγί.
Monburan





Το ιαπωνικό Mont Blanc που αποτελείται από μια βάση από σπογγώδες κέικ και καλύπτεται με στρώσεις κρέμας. Όλα σκεπάζονται από πουρέ κάστανου.
Taiyaki





Ιαπωνική βάφλα σε σχήμα από μικρό ψάρι, συνήθως από πάστα κόκκινων φασολιών και σοκολάτας.
Wagashi





Ακόμη ένα παραδοσιακό γλυκό που συνοδεύει το τσάι και περιλαμβάνει daifuku και mochi περασμένα σε ένα ξυλάκι μπαμπού. Συνοδεύεται με yokan, ένα αρωματισμένο ζελέ, συνήθως με γεύση από πράσινο τσάι matcha.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!