Ο ένας παραδοσιακός οικισμός χρονολογείται από το 540, ενώ όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από τον τοπικό σχιστόλιθο, καθώς επιτρέπεται μόνο η ανακατασκευή ή αναστήλωση παλαιών κτισμάτων.
Η επίσκεψη στο παραδοσιακό αυτό Ζαγοροχώρι είναι μία μοναδική εμπειρία. Μέσα στο χωριό απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων και ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα γραφικά σοκάκια του με τα πόδια. Μικρά εκκλησάκια, αρχοντικά, πέτρινες βρύσες και λιθόστρωτα δρομάκια συνθέτουν το σκηνικό, το οποίο εναρμονίζεται με τη γαλήνη και την ηρεμία που αποπνέει το τοπίο.
Από τα αρχοντικά που ξεχωρίζουν, είναι αυτό του Μακρόπουλου, το μεγαλύτερο σε όλο το Ζαγόρι και το οποίο κουβαλάει τη δική του ιστορία. Όπως λέγεται, ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας πολύ εύπορος έμπορος που παντρεύτηκε μια γυναίκα από το γειτονικό χωριό Κουκούλι. Η νύφη στεναχωρήθηκε που θα έπρεπε να αφήσει το χωριό της για να ζήσει με τον άνδρα της κι εκείνος τότε ζήτησε από τους μάστορες να του φτιάξουν ένα πανύψηλο αρχοντικό για να βλέπει, από το τελευταία πάτωμά του, το χωριό της.
Το Δίλοφο αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές, καθώς κάθε μία από αυτές «παντρεύεται» μοναδικά με το τοπίο.